З поняттям "кава по-баварськи" іноді виникає невелика плутанина. Дехто чомусь називає рецепт французьким, хоча це не так. Інші плутають гарячий напій на основі еспресо, лимона й шоколаду з охолодженим десертом, зробленим із тих же інгредієнтів та деяких інших. Але оскільки цей вишуканий коктейль є настільки популярним, варто розібратися, як його приготувати правильно.

Правильний склад у розумінні бариста

Баварська кава, яку роблять у спеціальних закладах професійні бариста, означає поєднання еспресо і шоколадного сиропу з додаванням лимона. Підсумковий продукт має високу калорійність, тому тим, хто мріє схуднути, навряд чи підійде. Але якщо ви до них не належите, то ось бажані інгредієнти для рецепту:

  • 15 мл шоколадного сиропу;

  • лимон;

  • кава з водою в концентрації як для еспресо;

  • шоколадна стружка.

Склад виходить дуже апетитним, але потрібно приділити увагу й подачі. Бажано сервірувати напій у класичному для такого випадку посуді, склянці рокс (бувають різного об`єму, але ми маємо на увазі стандартна 250-грамова). А для приготування оптимальним є або пітчер, або інший вид молочника.

Інструкція з приготування – рецепт

Ось що потрібно зробити:

1. Залити шоколадний сироп у пітчер.

2. Додати туди близько 150 г підігрітої до 80 градусів води.

3. Заварити класичний еспресо – неважливо де, у турці чи кавомашині.

4. Залити міцну каву в пітчер до інгредієнтів, що вже знаходяться там.

5. Відрізати шматочок лимона й покласти в склянку. (У крайньому разі цей пункт можна пропустити).

6. Налити каву, змішану із сиропом, у склянку.

7. Посипати шоколадною стружкою.

Тепер можна насолоджуватися кавою по-баварськи. Смак виходить солодким, освіжаючим, але водночас легким. У деяких випадках цю легкість можна зменшити, якщо використовувати доппіо (подвійне еспресо) або знизити порцію води і точно в такій же пропорції – сиропу. Шоколадний сироп успішно замінюється кленовим, але смак тоді буде несхожим. Проводити інші експерименти теж можна.

Кава по-баварськи як десерт

Цей продукт має багато спільного з описаним вище, але все-таки рецепт такої кави по-баварськи дещо складніший. Склад, розрахований на 4 порції, розлиті в креманки об`ємом по 250 мл:

  • 200 г кави;

  • 400 мл молока;

  • 6 яєчних жовтків;

  • 125 г цукрової пудри і 100 г цукру;

  • 30 г желатину;

  • 300 мл 30-відсоткових вершків;

  • пів літра води;

  • 60 мл субстанції, званої кавовим лікером;

  • 1 або 2 апельсина (допускається інший вид цитрусових);

  • цедра;

  • шоколадна стружка.

Приготування десерту – рецепт

Десерт кава по-баварськи робиться у 2 етапи. Спершу потрібно приготувати основу, а потім сироп. Перша стадія досить довга і не проста. Ось що потрібно:

1. Зварити каву, 4-5 порцій еспресо.

2. Нагріти до 60 градусів молоко і змішати з кавою.

3. Суміш, що вийшла, відставити.

4. Виділити з яєць жовтки, розмішати в каструлі.

5. Додати в них цукрову пудру.

6. Поставити каструлю на водяну баню.

7. Збити суміш до стану, коли вона побіліє.

8. Додати молочно-кавову рідину.

9. Прогріти, помішуючи, 2 хвилини.

10. Залити желатин водою (100 мл) і витримати протягом години.

11. Нагріти, помішуючи. Порошок повинен розчинитись, але до кипіння рідину не доводьте.

12. Змішати кавово-яєчну рідину і желатинову.

13. Додати лікер і розмішати з метою зробити масу однорідною.

14. Розлити в посуд 4 порції.

15. Залишити в холодильнику приблизно на 3-4 години.

Сироп готувати так:

1. Вичавити з апельсинів сік і натерти цедру.

2. Розбавити водою.

3. Насипати цукор і гріти на слабкому вогні, доки рідина не стане прозорою.

4. Доповнити композицію натертою цедрою і варити до загусання сиропу.

Далі важливо за пів години до подачі дістати посуд з основою баварського кавового десерту з холодильника і збити вершки, які за 3-5 хвилин мають стати ніжним кремом, але не маслом та водою, тому не перестарайтеся.

Збиті вершки обережно викладаються в креманки. Як це зробити? Можна дати волю фантазії й творчим здібностям. Зверху полийте сиропом і посипте шоколадною стружкою. Також деяким сподобається варіант із додаванням кокосової стружки або горіхів. Можна робити й інші обережні відхилення від рецепту, наприклад, обійтися без алкоголю.

Щоб ви не заплуталися, подаємо деякі відмінності рецептів у вигляді таблиці.

Гарячий напій

Десерт

посуд

рокс

креманка або келих для мартіні

етапи приготування

1

2

основні відмінності в складі

кава, лимон, шоколад

додатково використовуються: молоко, яєчні жовтки, цукор, пудра, желатин, вершки, лікер – за бажанням

Ну а якщо ви все ще шукаєте щось особливе і бажаєте поекспериментувати з приготуванням кави в домашніх умовах, то більше рецептів можна знайти за посиланням далі – Рецепти приготування кави.

Товар додано до списку бажань