Рецепти приготування кави
Заварити каву з ранку чи в обід... Для багатьох із нас це приємний ритуал, своєрідна традиція. Якщо й знайдуться ті, хто до напою байдужий, це тільки тому, що вони не знають правильних рецептів приготування.
Якщо ви ще не маєте регулярної звички вживання напою, що бадьорить, то терміново виправляйтеся і надихайтеся цією статтею. Наприклад, згадайте, що… Кава налаштовує людину на позитивний лад, бо в ній відкопали гормон щастя. Принаймні так стверджують британські вчені, а також (про всяк випадок) американські, корейські, японські…
Які рецепти кави бувають
До речі про країни. Існує кумедна тенденція ділити рецепти приготування кави за національною ознакою. Кумедна вона тим, що всередині кожної окремої країни про існування такого способу часто не здогадується значна частина населення. Крім того, скажімо, “кава по-грецьки” може означати зовсім різні технології в Україні, Туреччині чи Зімбабве.
Але ділити способи приготування кави прийнято і за іншими ознаками, наприклад за наявністю різних інгредієнтів. А це можуть бути не лише ваніль, кориця, молоко та вершки, а й лимон, сир, чорний перець, мускатний горіх і навіть яєчний жовток. Утім, їх теж часто пов'язують із назвою якогось народу чи країни.
Але ще рецепти заварювання кави можуть відрізнятися залежно від виду техніки або посуду (сюди віднесемо кавомашину, крапельну кавоварку, турку і навіть чашку) та місця приготування: для дому, офісу, кав'ярні... Так, навіть професійні бариста поповнюють свої знання свіжими ідеями. До того ж багато варіацій кави є за рівнем міцності.
Приклади рецептів
Якщо ви хочете стати експертом у даному питанні і не обмежуватися розумінням відмінностей між американо та еспресо, латте і глясе, перегляньте наш огляд чудових кавових рецептів. У нього включені досить відомі способи і сміливі експерименти, визнані вдалими. Ця примітка зроблена про всяк випадок: усе, що описано нижче, люди дійсно п'ють і при цьому не труяться.
Флет Уайт
Флет Уайт робиться на основі кави й молока. Напій вигаданий наприкінці минулого століття, у ньому співвідношення двох основних інгредієнтів, порівняно з лате чи капучино, скориговано на користь кави. Зазвичай пропорції молока та еспресо становлять 110 на 60 мл. Піна у flat white не дуже пишна. Повний рецепт і тонкощі приготування за посиланням далі – Кава Flat White.
Доппіо
У перекладі з італійської мови термін doppio означає “подвійний”. Це лише подвійна порція еспресо, ніяких особливих вишукувань. У багатьох кав'ярнях доппіо стали включати в меню, аби задовольнити тих фанатів напою, що бадьорить, кому вічно не вистачає двох ковтків. Детальні інструкції й примітки до рецепту можна знайти за посиланням далі – Доппіо.
Кава по-в'єтнамськи з жовтком яйця
У В'єтнамі дуже люблять термоядерну порцію робусти, пом'якшену згущеним молоком. Якось треба потішити смакові рецептори, адже в іншому випадку було б занадто гірко. Ну а якщо цього замало, то зробіть десерт з використанням яєчного жовтка і цукру. Наскільки там відчуватиметься власне кава? А ви спробуйте… Адже це вам не гоголь-моголь, хоч, якщо чесно, чимось схоже.
Кава по-американськи: з маслом
В'єтнамська винахідливість тьмяніє порівняно з американською, адже в напій під назвою Bulletproof, популярний у США, додають вершкове й кокосове масло. Така кава може здатися жирною, але смак у Буллетпруфа виходить досить ніжним, чимось схожим на фраппучино.
Кава по-фінськи: із сиром
Фіни вважаються нацією, яка найактивніше вживає каву, причому здебільшого — у звичному нам вигляді. Однак у центральній частині Фінляндії вживають так звану Kaffeost – каву зі спеціальним сортом сиру, leipäjuusto, який має знаходитися на дні чашки. Цей рецепт також вимагає строго певного виду кави. Ідея з сиром просто геніальна, якщо врахувати, що арабіка й робуста сприяють виведенню кальцію з організму, а даний продукт харчування добре компенсує нестачу.
Моко
Моко, або, як ще кажуть, мокачино, є кавово-молочним коктейлем з додаванням шоколаду. Вміст кави не перевищує ⅓ чашки. Мабуть, чимось напій нагадає лате. Але навіть серед шанувальників мокко є чимало розбіжностей щодо правильної рецептури. Проте суворих правил немає, просто дехто додає вершки і маршмеллоу, тоді як інші від них утримуються. Розширена версія рецепта за посиланням далі – Кава Мокко.
Кава по-віденськи
Рецепт кави по-віденськи теж допускає всілякі відхилення. Тим не менш, сам термін існує вже близько 350 років і прижився в різних країнах. Але одна "залізна" особливість є: наявність збитих вершків. Кориця додається в напій за смаком, якщо того бажає кавовий гурман. З іншими нюансами приготування можна ознайомитись у статті за посиланням далі – Кава по-віденськи.
Кава по-ірландськи
Айріш кава відрізняється високим рівнем міцності, причому не лише через концентрацію основного інгредієнта. Також до нього обов'язково додаються ірландський віскі, збиті вершки ті цукор. Рецепт класичної кави по-ірландськи навіть зафіксований у талмудах Міжнародної Асоціації Барменів. Деталі щодо складу, пропорцій і методу приготування читайте за посиланням далі – Ірландська кава.
Кава по-баварськи
Найбільш спрощене пояснення суті рецепту кави по-баварськи: поєднання еспресо з додаванням шоколадного сиропу. При приготуванні обов'язкове використання лимона. Іноді цим терміном описують охолоджений десерт, що відрізняється високою калорійністю. Більш докладний рецепт ви можете дізнатися в статті за посиланням далі – Кава по-баварськи.
Екзотичні рецепти кави
Ви можете здивуватись, що можна додавати в каву. Ось наочна й спрощена таблиця вподобань мешканців різних країн.
Країна |
Що додають |
Марокко |
Насіння сезаму, мускатний горіх і чорний перець |
Мексика |
Кориця і грубий очеретяний цукор |
Іспанія |
Солодке згущене молоко плюс звичайне молоко |
Італія |
Лимон |
Греція |
Згущене молоко та вода крижаної температури |
Гонконг |
Чай і молоко (у рецепті збільшена концентрація кави) |
І на закуску вам пропонується скуштувати напій з Німеччини з промовистою назвою – Фарисей. Його рецепт полягає в тому, щоб залити в посуд каву, збиті вершки і ром, не змішуючи їх. А хто за звичкою почне бити інгредієнти у чашці, має заплатити за всіх присутніх у питному закладі. Ось такі вони, німецькі фарисеї з їхніми дивними заборонами.
P. S.
У цій статті навмисно розглянуті кавові рецепти лише загалом, оскільки кожен з популярних у світі видів напою, що бадьорить, заслуговує на окрему розмову. Але якщо вам сподобалися якісь варіанти вже зараз, ви можете сміливо поекспериментувати з приготуванням їх у домашніх умовах, щоб пригостити себе чи кохану людину. А якщо якісь поєднання не сподобалися чи насторожили, нічого страшного — почастуйте тещу або свекруху.
- На сайте