Правильна кава по-ірландськи (айріш кава): рецепт і склад
Алкоголь у каву додавали ще з середини 19 століття… Принаймні та епоха зберігає про подібні експерименти письмові свідчення, яких не спромоглися залишити неандертальці. "Здавна на Русі" додавали в чорний напій і вершки. Але якось не склалося в таких коктейлів із популярністю. А ось у кави по-ірландськи склалося.
Що ж сталося? Хто ж вигадав геніальний рецепт? Як він став таким популярним і як ми в домашніх умовах можемо повторити правильний алгоритм приготування, не зіпсувавши його незграбним рухом? Останнє запитання важливе ще й через помічений письменницею Наталією Крайнер факт:
"Гірше поганого еспресо може бути тільки поганий Айріш".
Історія айріш кави: коли пасажирам холодно, а вершки не плавають
Узимку (це важливо) 1943 року Джо Шерідан, який працював у ресторані ірландського аеропорту шеф-кухарем, виявив творчі здібності й знання психології. Трансатлантичний рейс було скасовано через погану погоду, точніше літак вилетів і повернувся із замерзлими пасажирами на борту.
Ситуація повела їх у ресторанчик, що розташований при аеропорті Фойнс. Там незадовго до того почав працювати наш герой. Геніальний розум Шерідана осяяла ідея, що стала початком шедевра кулінарного мистецтва. У вже приготовлену каву з вершками він вирішив додати... віскі. Згідно з наявними даними, у якийсь момент відбувся діалог між одним із відвідувачів і барменом Джо:
— А що це за кава така?
— Ірландська, ясна річ!
Що ж, перевірити достовірність діалогу зараз складно, але виглядає цілком реалістичним. Тим більше, що ця назва закріпилася за напоєм.
Пізніше, з 1952 року, ірландська кава почала підкорювати Сполучені Штати Америки. І в тому, як це сталося, є дуже важлива деталь, яку ніяк не можна не брати до уваги при приготуванні правильного Irish coffee!
Спочатку ресторанний критик із Сан-Франциско, який високо оцінив невідомий йому раніше напій, привіз рецепт на батьківщину. Далі Стентон Делаплейн (так його звали) переконав власника одного бару увімкнути айріш кави в асортимент. Та ось невдача: вершки ніяк не хотіли плавати зверху, як це має бути, виходячи з ірландського рецепту. Як так?! Невже в Америці неправильні інгредієнти?
У справу втрутився мер міста і власник сан-франциського молочного підприємства Джордж Крістофер, який підказав:
Вершки потрібно витримувати щонайменше 48 годин. Перевірили – і точно: усе стало як треба.
Ну а Джек Кепплер, господар бару, який називається зараз Buena Vista, підійшов до питання ще ґрунтовніше. Він запросив Шерідана на роботу. Той пропозицію прийняв і став готувати правильну ірландську віскі-каву. Майстер-бариста помер у 1962 році, але справа його живе. Точніше, живуть створені ним рецепт і метод приготування, якими ми поспішаємо поділитися. Тільки нічого не переплутайте!
Якими мають бути інгредієнти ірландської кави
Для початку – про склад. Компонента 4. В ірландському напою, як ви зрозуміли, повинні бути кава, віскі і вершки, у які традиційно також додають цукор. А тепер головне — які заповіді залишив маестро Шерідан щодо якості інгредієнтів?
1. Кава.
Те, що арабіка, це, мабуть, зрозуміло. Суворих норм щодо країни її походження немає, але дуже бажані колумбійські моносорти або бленди, створені для французького обсмажування. Ще чудово підходить сорт Суматра Сілімакута (Індонезія). І, звичайно, зерна повинні бути щойно обсмажені та змелені.
2. Цукор.
Використовують коричневий цукор (так званий Демерара), що надає смаку карамельних ноток. Зараз його роблять переважно на острові Маврикій, але невелика кількість продукту випускається на заводах Канади й Великобританії. Це очеретяний цукор з великими жовтими кристаликами, тропічним квітковим ароматом і унікальним тонким смаком. Можливо, ви й не чули про такий продукт, але він часто зустрічається в різних кулінарних рецептах.
3. Віскі.
Один із головних секретів! Віскі має бути ірландське. Тільки тоді воно (!) не перетворить і каву на слово середнього роду. Витримка – не менше 3 років у дубових бочках. Напій 40-градусний – як горілка, а можна й міцніше.
Смішно, але написання оригінального слова алкогольного напою відрізняється: частіше зустрічається "whiskey", рідше – "whisky". Що важливіше, є цілий список рекомендованих для айріш-кави різновидів: Jameson, Tullamore, Bushmills… Якщо вибирати з них, то смак буде кращим.
4. Збиті вершки.
Тут важливий показник жирності – строго від 30 %, інакше вони просто не зб'ються. Незважаючи на необхідність дводенної витримки, це не скасовує вимоги, щоб вони були свіжими.
Вершкам із балончиків — ні!
Про склад усе. Обсяг інгредієнтів згадується нижче, у розділі про приготування.
Як приготувати
Приготування ірландської кави з віскі відрізняється тим, що етапи різко змінюють один одного, виконуються один за одним у швидкому темпі.
1. Прогріти спеціальний келих, що використовується для айріш кави, протягом півхвилини.
2. Кинути дві чайні ложки з жовто-коричневим тростинним цукром Демерара.
3. Відразу ж залити від 120 до 180 мл гарячої кави. Потрібно збовтати цукор, щоб він розчинився.
4. Додати близько 40-45 мл ірландського віскі і також розмішати.
5. Акуратно викласти збиті вершки — ложку за ложкою, щоб вони плавали вгорі. Як цього досягти (один із секретів) обговорювався в розділі “Історія”, тому якщо раптом пропустили, поверніться.
Невелика порада: заздалегідь збийте вершки, підготуйте очищену воду і зваріть каву будь-яким із відомих методів: у турці, у кавоварці, за допомогою френчпресу тощо, але останній варіант вважається класикою. А вже потім швидко виконайте описану послідовність дій.
Візуальна естетика ірландської кави з віскі в складі має бути бездоганною: контраст чорного і білого відіграє в цьому ключову роль. Подавати коктейль потрібно в келиху з товстим дном і маленькою ніжкою. Випивається не через соломинку, а через шар вершків.
Чи можна налаштувати по-своєму айріш каву?
Хоча класичний рецепт чітко прописаний у талмудах бариста, невеликі коригування можна робити… Але обережно. Секрети мають такий вигляд.
завдання |
як досягти |
замаскувати аромат кави |
більш світле обсмаження зерен, більше цукру і вершків |
зробити сильніший аромат |
купіть легший віскі, підійде Jameson |
забезпечити більш виражену концентрацію алкоголю |
порцію віскі дозволяється подвоїти |
створити більш тонкий смак |
збийте вершки з цукровою пудрою і сиропом (15 г) |
Якщо використовуватимете рідкі підсолоджувачі, то майте на увазі, що консистенція коктейлю зміниться, це нормально.
Підсумки
Цінність айріш віскі-кави в тому, що вона зігріває одразу у двох сенсах. Якщо колись в Україні зима все-таки видасться холодною й сніжною, то майте на увазі цей рецепт. Грійтеся на здоров'я. Дозвольте вершкам залишитися на плаву. Пам'ятайте, що віскі середнього роду, а кава жіночого. І не зловживайте – алкоголь усе-таки.
Ну а якщо ви все ще шукаєте щось особливе і бажаєте поекспериментувати з приготуванням кави в домашніх умовах, то більше рецептів можна знайти за посиланням далі – Рецепти приготування кави.- На сайте