Кава по-баварськи: правильний рецепт, потрібні інгредієнти
З поняттям "кава по-баварськи" іноді виникає невелика плутанина. Дехто чомусь називає рецепт французьким, хоча це не так. Інші плутають гарячий напій на основі еспресо, лимона й шоколаду з охолодженим десертом, зробленим із тих же інгредієнтів та деяких інших. Але оскільки цей вишуканий коктейль є настільки популярним, варто розібратися, як його приготувати правильно.
Правильний склад у розумінні бариста
Баварська кава, яку роблять у спеціальних закладах професійні бариста, означає поєднання еспресо і шоколадного сиропу з додаванням лимона. Підсумковий продукт має високу калорійність, тому тим, хто мріє схуднути, навряд чи підійде. Але якщо ви до них не належите, то ось бажані інгредієнти для рецепту:
-
15 мл шоколадного сиропу;
-
лимон;
-
кава з водою в концентрації як для еспресо;
-
шоколадна стружка.
Склад виходить дуже апетитним, але потрібно приділити увагу й подачі. Бажано сервірувати напій у класичному для такого випадку посуді, склянці рокс (бувають різного об'єму, але ми маємо на увазі стандартна 250-грамова). А для приготування оптимальним є або пітчер, або інший вид молочника.
Інструкція з приготування – рецепт
Ось що потрібно зробити:
1. Залити шоколадний сироп у пітчер.
2. Додати туди близько 150 г підігрітої до 80 градусів води.
3. Заварити класичний еспресо – неважливо де, у турці чи кавомашині.
4. Залити міцну каву в пітчер до інгредієнтів, що вже знаходяться там.
5. Відрізати шматочок лимона й покласти в склянку. (У крайньому разі цей пункт можна пропустити).
6. Налити каву, змішану із сиропом, у склянку.
7. Посипати шоколадною стружкою.
Тепер можна насолоджуватися кавою по-баварськи. Смак виходить солодким, освіжаючим, але водночас легким. У деяких випадках цю легкість можна зменшити, якщо використовувати доппіо (подвійне еспресо) або знизити порцію води і точно в такій же пропорції – сиропу. Шоколадний сироп успішно замінюється кленовим, але смак тоді буде несхожим. Проводити інші експерименти теж можна.
Кава по-баварськи як десерт
Цей продукт має багато спільного з описаним вище, але все-таки рецепт такої кави по-баварськи дещо складніший. Склад, розрахований на 4 порції, розлиті в креманки об'ємом по 250 мл:
-
200 г кави;
-
400 мл молока;
-
6 яєчних жовтків;
-
125 г цукрової пудри і 100 г цукру;
-
30 г желатину;
-
300 мл 30-відсоткових вершків;
-
пів літра води;
-
60 мл субстанції, званої кавовим лікером;
-
1 або 2 апельсина (допускається інший вид цитрусових);
-
цедра;
-
шоколадна стружка.
Приготування десерту – рецепт
Десерт кава по-баварськи робиться у 2 етапи. Спершу потрібно приготувати основу, а потім сироп. Перша стадія досить довга і не проста. Ось що потрібно:
1. Зварити каву, 4-5 порцій еспресо.
2. Нагріти до 60 градусів молоко і змішати з кавою.
3. Суміш, що вийшла, відставити.
4. Виділити з яєць жовтки, розмішати в каструлі.
5. Додати в них цукрову пудру.
6. Поставити каструлю на водяну баню.
7. Збити суміш до стану, коли вона побіліє.
8. Додати молочно-кавову рідину.
9. Прогріти, помішуючи, 2 хвилини.
10. Залити желатин водою (100 мл) і витримати протягом години.
11. Нагріти, помішуючи. Порошок повинен розчинитись, але до кипіння рідину не доводьте.
12. Змішати кавово-яєчну рідину і желатинову.
13. Додати лікер і розмішати з метою зробити масу однорідною.
14. Розлити в посуд 4 порції.
15. Залишити в холодильнику приблизно на 3-4 години.
Сироп готувати так:
1. Вичавити з апельсинів сік і натерти цедру.
2. Розбавити водою.
3. Насипати цукор і гріти на слабкому вогні, доки рідина не стане прозорою.
4. Доповнити композицію натертою цедрою і варити до загусання сиропу.
Далі важливо за пів години до подачі дістати посуд з основою баварського кавового десерту з холодильника і збити вершки, які за 3-5 хвилин мають стати ніжним кремом, але не маслом та водою, тому не перестарайтеся.
Збиті вершки обережно викладаються в креманки. Як це зробити? Можна дати волю фантазії й творчим здібностям. Зверху полийте сиропом і посипте шоколадною стружкою. Також деяким сподобається варіант із додаванням кокосової стружки або горіхів. Можна робити й інші обережні відхилення від рецепту, наприклад, обійтися без алкоголю.
Щоб ви не заплуталися, подаємо деякі відмінності рецептів у вигляді таблиці.
Гарячий напій |
Десерт |
|
посуд |
рокс |
креманка або келих для мартіні |
етапи приготування |
1 |
2 |
основні відмінності в складі |
кава, лимон, шоколад |
додатково використовуються: молоко, яєчні жовтки, цукор, пудра, желатин, вершки, лікер – за бажанням |
Ну а якщо ви все ще шукаєте щось особливе і бажаєте поекспериментувати з приготуванням кави в домашніх умовах, то більше рецептів можна знайти за посиланням далі – Рецепти приготування кави.
- На сайте