Доппіо – що це таке і як його приготувати
Нещодавно словниковий запас кавомана України поповнився новим цікавим терміном – доппіо. Його вже почали включати до меню спеціалізовані заклади. Але що це, з чим його п'ють?
Доппіо – це подвійне еспресо. Нічого складного. Головне, не переплутати його з американо, де еспресо розбавляється водою. Принципова відмінність доппіо в тому, що подвоюється кількість не тільки рідини, а й кави – і таким чином міцність напою зберігається.
Ще про термінологію (з чим не плутати)
Поняття "доппіо" має, як і еспресо, італійське походження і означає "подвійний". Тобто італієць скаже, швидше за все, доппіо еспресо, щоб було зрозуміліше, а ми вже скорочуємо до одного слова – іншого варіанта подвоєння кави в нашій мові немає.
Ще доппіо плутають із лунго. Проте спільний у них лише обсяг готового напою – 60 мл. Відмінність у тому, що в лунго при цьому використовують каву великого помелу, а іноді подвоюють час екстракції.
Рецепт доппіо
Отже, рецепт доппіо: 14-16 г кави, 60 мл води. За бажанням можна додавати цукор і вершки.
Важливо. Доппіо можна приготувати тільки в кавомашині або ріжковій кавоварці, оснащеній подвійним холдером.
Варіації напою
Як і кожен вид кави, доппіо має варіації. Ми обговоримо дві основні, кожна з них матиме конкретну мету.
Доппіо для втамування спраги влітку
Вам потрібні будуть додаткові інгредієнти, окрім порції кави доппіо.
Молоко – 100-120 мл.
Лід – подрібнений на шматочки, обсяг – 2-3 склянки.
Карамельний чи фруктовий сироп – 10 мл.
Як потрібно готувати напій? Передбачається, що подвійне еспресо ви вже заварили. Що далі:
1. Взяти високу склянку і в неї насипати шматочки льоду.
2. Додати сироп.
3. Налити молоко і зверху – трохи збитої молочної піни.
4. Наприкінці слід акуратно влити приготований заздалегідь доппіо.
Напій, що вийшов, частіше вживають влітку і використовують для втамування спраги.
Доппіо для зігрівання взимку
Ось ще один рецепт із додатковими компонентами, але він має протилежний ефект. Тут потрібні (знову ж таки – крім стандартної порції доппіо):
Какао – 20 г.
Молоко – 10 мл.
Сироп (вид не має значення) – 10 мл.
Гарячий шоколад – 150 мл.
Порядок приготування:
1. Збийте молоко, розділіть на дві рівні порції.
2. В одну з них додайте спочатку какао, потім гарячий шоколад, ретельно збийте - повинна вийти кремова суміш.
3. Нагрійте чашку і наливайте туди по черзі сироп, подвійний еспресо, крем (тобто те, що ми зробили в пункті 2) і збите молоко (друга частина з п.1, яка залишилася недоторканою). Крем і збите молоко додаємо, цілячись саме в центр чашки.
У результаті має вийти три кільця: кава, крем, молоко. Це зігріваюча, дуже калорійна суміш, доречна насамперед холодної зими.
Правильні інгредієнти й технологія приготування
Мало знати лише рецепт доппіо, потрібно ще запам'ятати нескладну покрокову інструкцію. Виконайте дії в наступній послідовності:
-
За допомогою темпера спресуйте каву в холдері.
-
Встановіть кавоварку в холдер, де вже є мелена кава.
-
Прогрійте чашку і поставте в лоток для отримання готового напою.
Готовність – близько пів хвилини.
Секрети подання
Для доппіо більше підходять чашки з грубими стінками. Його важливо пити гарячим, а не чекати охолодження. До напою подають склянку прохолодної води і цукор. Гості можуть додавати підсолоджувач самі – на свій смак. Воду потрібно пити перед тим, як уживати каву, а також трохи після кожного зробленого ковтка.
При цьому в жодному разі не потрібно залишати навіть ковток води, щоб "запити" доппіо. Особливо важливо дотримуватися цього правила в кав'ярнях, адже така дія буде образливою для бариста. Це розцінюється так: напій не сподобався і потрібно позбавитися його смаку в роті.
Закушувати доппіо вважається нормальним. Підійдуть твердий сир, шоколад, фрукти.
Характеристики
Кофеїну в доппіо достатньо, тому важливо пам'ятати про помірність. Деякі важливі параметри напою подаємо в таблицях нижче.
Характеристики кави, придатної для доппіо
Сорти зерен |
Оптимальним є купаж: арабіка кількох сортів; допустиме додавання робусти, але не більше 20 %, частіше – 10-15 % |
Обсмаження |
Середнє і темне |
Помел |
Тонкий еспресо або трохи більший |
Тиск у кавомашині |
Від 9 бар – для еспресо-камери, 15 бар – робочий тиск помпи |
Підсумкові характеристики напою
Вміст кофеїну |
100-136 мг |
Калорійність без цукру |
4,5 кКал |
Калорійність із цукром (5 г) |
23,85 кКал |
Доппіо цінний тим, що дозволяє, зберігаючи міцність еспресо, збільшити дозу напою. Це важливо для тих, кому вічно не вистачає пари ковтків, щоб запити бутерброд або печиво. Приємного кавування!
Ну а якщо ви все ще шукаєте щось особливей бажаєте поекспериментувати з приготуванням кави в домашніх умовах, то більше рецептів можна знайти за посиланням далі – Рецепти приготування кави.- На сайте