- 14292 переглядів
В`єтнамці пристрасно люблять каву зі згущеним молоком. Якщо ви замовляєте каву в місцевому кафе, то за замовчуванням отримаєте напій 3 в 1. Так, є ще третій інгредієнт, але давайте по порядку.
Тут ми обговоримо рецепт в`єтнамської кави і кави по-в`єтнамськи одночасно. Це могли б бути зовсім різні поняття, але в даному випадку все-таки майже одне й те саме. Загалом її нескладно приготувати, але є певні нюанси, якими не можна знехтувати.
Інструмент для заварювання
Для кави по-в`єтнамськи потрібен особливий пристрій – створений у цій азіатській країні фін. У крайньому випадку підійде френч-фільтр, але ми розглянемо класичний в`єтнамський пристрій як основний варіант. Отже, його роблять із сталі-нержавійки, алюмінію, срібла або кераміки. Моделі можуть трохи відрізнятися, але зазвичай пристрій складається з таких елементів:
1. Фільтруючий елемент. Він схожий на невелику каструльку, яка має в дні дірки. Там кава заварюється.
2. Колба, куди ми засипатимемо каву середнього помелу.
3. Прес (темпер), яким придавлюється кава, він теж із дірочками, щоб у них могла просочитися гаряча вода.
4. Кришка. Вона служить для того, щоб закрити фін, але кмітливі мешканці України пристосувалися використовувати її як підставку для фільтра, знятого з кухля. Для цього кришку перевертають догори дном. По діаметру фільтр вписується добре – як кажуть, "входить і виходить".
Інші два елементи можуть входити в набір або братися зі звичайного посуду.
1. Кухоль або склянка. Перевага скла в тому, що ви наочно бачите ступінь готовності кави.
2. Порційна ложка. Раціонально використовувати ту саму ложку, щоб строго регулювати обсяг.
Якщо схитрувати й спробувати приготувати каву по-в`єтнамськи іншим способом (за допомогою іншого обладнання), результат буде не те щоб смертельним, просто задоволення не те.
Інгредієнти (рецепт)
Ви здивуєтеся, але вам потрібна саме в`єтнамська кава. Жодної Бразилії чи Індонезії. Лише та, що вирощена на місцевих плантаціях. Помел, як уже казали, середній, а з сортів, як не дивно, краще робуста або купаж з її перевагою – тоді напій міцніший.
Наступний інгредієнт – згущене молоко. Тут уже немає обмежень – в`єтнамці використовують те саме, звичне нам ще з радянських часів згущене молоко. Це майже обов`язковий для цієї країни інгредієнт, який звичайним молоком не замінюється.
Третій компонент – це лід. Він додається тому, що в`єтнамці, які потерпають від спеки, люблять у такий спосіб охолонути.
Варто зауважити, що кава по-в`єтнамськи буває не обов`язково 3 в 1, іноді до неї додають яйця, масло і тапіоку (зернистий продукт з коренів маніок – по своїй суті це крохмаль).
Кава по-в`єтнамськи, вимоги до складу
| Кава | В`єтнам, середній (рідше – великий) помел, в ідеалі – свіжозмелена, робуста або бленд, рекомендована доза – 15 г | 
| Вода | Бутильована або очищена фільтром водопровідна, рекомендована кількість – 250 мл | 
| Згущене молоко | Будь-яке і побільше | 
Покрокова інструкція
Приготування напою в домашніх умовах виглядає так:
1. У кухоль або склянку щедро наливають згущене молоко. Сюди можна відразу кинути 3-4 кубики льоду. Тоді у вас вийде "Айс кава", що підходить для вживання під час спекотного літа.
2. Ставлять воду кип`ятитись.
3. В основний фільтр фіна (або френчпреса) засипають від 2 до 4 чайних ложок кави, а потім розмазують по її по дну.
4. Накривають пресом (темпером) і злегка, без надмірних зусиль, трамбують.
5. Наливають трохи окропу. Кавовий порошок повинен увібрати вологу і поцвісти близько 30-40 сек.
6. Після цього фін заливають гарячою водою майже до країв.
Далі готова кава капає в чашку через дірочки, передбачені в пристрої для заварювання. Тут важко описати часові рамки процесу, але принцип такий: коли перестало капати, це означає, що кава готова.
Чим хороша кава по-в`єтнамськи
Деяким любителям кави не хочеться бути залежними від чергової порції зранку. Інші не можуть терпіти наявність робусти навіть у блендах через характерну гіркоту, але хочуть міцніший напій; або ж смачніший, але на арабіку грошей немає. Третіх не влаштовує, що скаче тиск або з`являються тривожні відчуття в районі серця.
У всіх цих випадках кава по-в`єтнамськи 3 в 1 є порятунком. Звикання до неї не відчувається, тобто якщо вранці не встигли випити чашку, то ви цього навіть не помітите. Гіркота робусти буде пом`якшена солодким згущеним молоком. Ну й молоко в будь-якому варіанті пом`якшує вплив кави на серце або артеріальний тиск. А калорійність виходить в районі 55 ккал на 100 г.
Отже, коли ви збагатили свою скарбничку новим рецептом кави, пам`ятайте, що купити продукт можна в нас, причому недорого. В`єтнамський вид напою, що бадьорить, можна готувати і без льоду, якщо робити його в не дуже спекотний час. Але обов`язково – зі згущеним молоком.
Ну а якщо ви все ще шукаєте щось особливе і бажаєте поекспериментувати з приготуванням кави в домашніх умовах, то більше рецептів можна знайти за посиланням далі – Рецепти приготування кави.