- 3707 переглядів
З кінця минулого століття країни Заходу захлеснула хвиля любові до кави та різних напоїв на її основі, а нещодавно вона дісталася і до нас. Сьогодні у великих містах нашої країни на кожному розі кав'ярні, де часом подають напої смачніше та ароматніше, ніж у ресторанах. Однак не всі підприємці та шанувальники напою розуміються на темі досить добре. Давайте дізнаємося більше про особливості кави.
Характеристики кави за сортами та ступенем обсмажування
Існує близько 100 сортів кави, проте популярністю користуються лише арабіка та робуста. Перша має м'який смак з легкою кислинкою, друга – гірчить. З цих двох сортів складаються купажі з різним їх співвідношенням. Ідеальним, на думку професійних баристів, вважається купаж із співвідношенням 70% арабіки та 30% робусти. Однак багато кавоманів вважають за краще пити 100% арабіку. Втім, у кожного сорту, залежно від походження, є підвиди, які також відрізняються смаковими нотками та ароматом. Тому кожен поціновувач може вибрати ідеальний для себе купаж кави. Ну а щоб зрозуміти що смачніше і бути на 100% впевненим у правильності свого вибору, пропонуємо Вам розібратися в смакових відмінностях цих сортів кави, перейшовши за посиланням далі - у чому різниця між арабікою і робустою
Але смак готового напою залежить не тільки від сорту зерен, але також від ступеня обсмажування. Існує кілька ступенів обсмажування, від найсвітлішої, слабкої, до найтемнішої, сильної, і смак змінюється від кислинки до гіркуватості відповідно. Кава найтемнішої обсмажування вважається «на любителя» через сильну гіркоту, а оптимально розкриває смак і аромат зерен слабка та середня обсмажування.
Види помелу зерен та способи приготування кави
Помел зерен впливає на вибір способу приготування напою.
· Каву грубого, великого помелу готують у френч-пресі та гейзерних кавоварках.
· Середній вважається універсальним, він найбільш поширений.
· Дрібний, тонкий помел використовується в еспресо-машинах, конусних і краплинних кавоварках.
· Тонкий помел еспресо – зазвичай виходить в результаті використання встановленої в еспресо-машині кавомолки.
· Надтонкий помел - тільки для приготування кави по-турецьки, в джезві.
Чим тонший, дрібніший помел, тим швидше заварюється напій і розкриваються його смакові та ароматичні якості. Вибирати тип слід, виходячи з вашого обладнання. Рекомендується також не молоти каву заздалегідь, а робити це перед приготуванням, оскільки подрібнені зерна швидко втрачають смак і аромат. Також варто звернути увагу на зміну смаку напою залежно від помелу. Чим тонший помел – тим більш насичений смак, з проявом гіркуватості.
Завжди купуєте мелену каву? Тоді рекомендуємо розділити його на кілька порцій, і кожну зберігати в темному місці, обов'язково в герметичній упаковці. А щоб смак напою завжди радував вас, пропонуємо дізнатися про секрети грамотного вибору меленого продукту зі статті "Як правильно підібрати мелену каву?"
Кава його вплив на здоров'я
Ми любимо каву за те, що вона бадьорить, піднімає настрій і допомагає зняти стрес. Але давайте дізнаємось більше про вплив цього напою на організм.
Кава справді стимулює мозкову активність, піднімає тонус, а також підвищує імунітет. Допомагає придушити голод та схуднути, підвищує витривалість, уповільнює старіння та знижує ризик хвороб мозку. Однак непомірне його споживання може призвести до нестабільного артеріального тиску, нестачі кальцію в організмі і, як наслідок, повільного зрощування кісток, а також проблем із зачаттям у жінок. Тому, спираючись на думку лікарів, рекомендуємо вживати не більше чотирьох чашок еспресо на день.
Багато прихильників здорового способу життя вважають, що шкоду організму приносить саме кофеїн, який знаходиться в зернах, і рекомендують його уникати, вживаючи лише каву без кофеїну (декаф). Але чи насправді декофеїнізована кава поєднує в собі лише плюси докладно в статті за посиланням далі - корисність і шкода кави без кофеїну.
Упаковка для кави
Вибираючи каву в магазині, придивіться до упаковки: вона повинна бути абсолютно герметичною. Ідеальний варіант - упаковка з тришарової фольги зі спеціальним клапаном, влаштованим таким чином, щоб випускати всередині вуглекислий газ, не пропускаючи всередину кисень. Тоді зберігається справжній смак та аромат кавових зерен.
Використовуйте інформацію з цієї статті, щоб вибрати свій ідеальний купаж кави, і щодня насолоджуватися улюбленим смаком та ароматом!