– Мені, будь ласка, плоский білий!

– Емм...

– Flat White.

– Ось так краще.

Флет уайт, він же флет вайт – це напій на основі кави й молока, створений у 1980-х. Його головна ідея: змішати ці два інгредієнти так, щоб міцність бадьорого компонента, хоч і пом`якшувалась продуктом з коров`ячого вимені, була все-таки досить відчутною.

Так, ви правильно зрозуміли, що в перекладі з англійської флет вайт означає "плоский білий". Що за дивне поєднання? Перш ніж перейдемо до рецепту – кілька слів про це.

Флет Вайт: трохи історії, пояснення назви

Виник напій в Австралії, винахідником вважається бариста на ім`я Дерек Таунсенд. Інформації про те, як це сталося дуже мало, є лише дві версії, які цілком можуть бути правдою.

Банальний варіант: коли австралійці бачили рівну білу молочну піну поверх кави, то просто описали це буквально.

Оригінальна версія: суворі чоловіки з Австралії сприймали "каву з молоком" як жіночий напій і соромилися замовляти його цією фразою, придумавши більш звучний і відповідний для мачо термін.

Раніше в Новій Зеландії, де відбувалися основні історичні події, пов`язані з виникненням нового напою, було звично замовляти каву у двох варіантах: white – з молоком і black – без нього. У другій половині минулого століття почалася мода на еспресо – це був класичний блек. А варто було відвідувачу кав`ярні попросити “вайт”, він отримував капучино чи латте з дуже жирною й пишною піною.

Такому розвитку подій ми завдячуємо новозеландським коровам, у молока яких відсоток жирності просто зашкалює. Якщо його інтенсивно збити, піна нагадуватиме ніжний зефір.

Ну? Ви уявляєте собі австралійського ковбоя, що їсть молочну зефірку з легким присмаком кави (її було всього 30 мл) на дні? Ситуація вимагала термінового виправлення. Місцеві бариста готували білий кавовий напій так, як їх навчили і, звичайно, ні в чому не винні. Але...

Ось тут і настала зіркова година Дерека Таунсенда, який вигадав більш відповідні пропорції і став використовувати гладку молочну пінку з дрібними бульбашками. Кава стала більш кавовою, Австралія й Нова Зеландія були в захваті, а незабаром напій почав підкорювати Лондон. Це сталося завдяки двом ініціативним новозеландцям, Кемерону Макклюру і Джеймсу Гурнсі, котрі й відкрили в столиці Англії кав`ярню, яка спеціалізувалася на флет вайті, та отримала назву, що відповідає своєму профілю.

Успіх був приголомшливим. Продавалося по 700 порцій щодня. Незабаром новий рецепт стрімко поширювався по всьому цивілізованому світу і навіть потрапив до меню популярної мережі кав`ярень Starbucks. Тепер він входить у трійку найкращих кавово-молочних напоїв світу після капучино й латте.

Отже, зустрічайте!

Рецепт флет вайт кави

У флет вайті, як ви зрозуміли, кави більше, а молока менше. Правильні пропорції: 110 мл молока і подвійна порція еспресо (доппіо), а це 60 мл. Піна в напою має бути зовсім крихітною, рівною. Потрібно взяти купажі на основі арабіки різних країн у кількості 14 г, бажано дрібного помелу. Цукор додавати можна, але цей інгредієнт не обов`язковий.

Премудрості процесу:

1. Молоко збивається капучинатором. Таким чином ви отримаєте дрібні бульбашки, а от із блендером або міксером цього не досягти. В іншому даний етап залишається на розсуд користувача, єдиної думки і суворих стандартів немає. Як правило, молоко збивають недовго – поки не утворилася вельветова пінка 5-10 мм завтовшки

Важливо! Флет уайт не вийде, якщо збити молоко повністю до утворення однорідної піни у великій кількості. Багато хто намагається розділити цей білий інгредієнт на дві частини, одну з яких підігрівають до 60-65 градусів Цельсія, а іншу збивають за допомогою капучинатора, щоб виникла піна

2. Для приготування подвійного еспресо найкраще використовувати ріжкову кавоварку або турку. 

3. Останній важливий момент: процес з`єднання кави і молока. Після того, як налили доппіо (якщо використовуєте цукор, він уже має бути там), додавайте молоко поступово – нехай одна його частина розчиниться в каві, а інша, піна, залишиться вгорі. Це й буде флет вайт кава з ідеально плоскою поверхнею

Насамкінець зафіксуємо важливі технологічні нюанси щодо складу, пропорцій і ще деяких моментів.

Характеристики Flat White

Допустимі сорти

Тільки 100 % арабіка

Можливі види обсмаження

Світле, середнє

Помел

Найкраще тонкий, але можливий середній

Можливий рівень жирності молока

2,5-3,2 %

кКал – з цукром

81,95-88,55

кКал – без цукру

62,6-69,2 кКал

Підсумкова вага 1 порції

180-190 мл

Як видно з таблиці, калорійність не надто висока. Але кофеїну буде достатньо: 100-116 мг. Тому поставте розумне обмеження: не більше 1 порції флет вайт на день і не більше 4 чашок на тиждень.

Ну а якщо ви все ще шукаєте щось особливе і бажаєте поекспериментувати з приготуванням кави в домашніх умовах, то більше рецептів можна знайти за посиланням далі – Рецепти пригтування кави.

Товар додано до списку бажань