- 22730 переглядів
– Мені, будь ласка, плоский білий!
– Емм...
– Flat White.
– Ось так краще.
Флет уайт, він же флет вайт – це напій на основі кави й молока, створений у 1980-х. Його головна ідея: змішати ці два інгредієнти так, щоб міцність бадьорого компонента, хоч і пом`якшувалась продуктом з коров`ячого вимені, була все-таки досить відчутною.
Так, ви правильно зрозуміли, що в перекладі з англійської флет вайт означає "плоский білий". Що за дивне поєднання? Перш ніж перейдемо до рецепту – кілька слів про це.
Флет Вайт: трохи історії, пояснення назви
Виник напій в Австралії, винахідником вважається бариста на ім`я Дерек Таунсенд. Інформації про те, як це сталося дуже мало, є лише дві версії, які цілком можуть бути правдою.
Банальний варіант: коли австралійці бачили рівну білу молочну піну поверх кави, то просто описали це буквально.
Оригінальна версія: суворі чоловіки з Австралії сприймали "каву з молоком" як жіночий напій і соромилися замовляти його цією фразою, придумавши більш звучний і відповідний для мачо термін.
Раніше в Новій Зеландії, де відбувалися основні історичні події, пов`язані з виникненням нового напою, було звично замовляти каву у двох варіантах: white – з молоком і black – без нього. У другій половині минулого століття почалася мода на еспресо – це був класичний блек. А варто було відвідувачу кав`ярні попросити “вайт”, він отримував капучино чи латте з дуже жирною й пишною піною.
Такому розвитку подій ми завдячуємо новозеландським коровам, у молока яких відсоток жирності просто зашкалює. Якщо його інтенсивно збити, піна нагадуватиме ніжний зефір.
Ну? Ви уявляєте собі австралійського ковбоя, що їсть молочну зефірку з легким присмаком кави (її було всього 30 мл) на дні? Ситуація вимагала термінового виправлення. Місцеві бариста готували білий кавовий напій так, як їх навчили і, звичайно, ні в чому не винні. Але...
Ось тут і настала зіркова година Дерека Таунсенда, який вигадав більш відповідні пропорції і став використовувати гладку молочну пінку з дрібними бульбашками. Кава стала більш кавовою, Австралія й Нова Зеландія були в захваті, а незабаром напій почав підкорювати Лондон. Це сталося завдяки двом ініціативним новозеландцям, Кемерону Макклюру і Джеймсу Гурнсі, котрі й відкрили в столиці Англії кав`ярню, яка спеціалізувалася на флет вайті, та отримала назву, що відповідає своєму профілю.
Успіх був приголомшливим. Продавалося по 700 порцій щодня. Незабаром новий рецепт стрімко поширювався по всьому цивілізованому світу і навіть потрапив до меню популярної мережі кав`ярень Starbucks. Тепер він входить у трійку найкращих кавово-молочних напоїв світу після капучино й латте.
Отже, зустрічайте!
Рецепт флет вайт кави
У флет вайті, як ви зрозуміли, кави більше, а молока менше. Правильні пропорції: 110 мл молока і подвійна порція еспресо (доппіо), а це 60 мл. Піна в напою має бути зовсім крихітною, рівною. Потрібно взяти купажі на основі арабіки різних країн у кількості 14 г, бажано дрібного помелу. Цукор додавати можна, але цей інгредієнт не обов`язковий.
Премудрості процесу:
1. Молоко збивається капучинатором. Таким чином ви отримаєте дрібні бульбашки, а от із блендером або міксером цього не досягти. В іншому даний етап залишається на розсуд користувача, єдиної думки і суворих стандартів немає. Як правило, молоко збивають недовго – поки не утворилася вельветова пінка 5-10 мм завтовшки
Важливо! Флет уайт не вийде, якщо збити молоко повністю до утворення однорідної піни у великій кількості. Багато хто намагається розділити цей білий інгредієнт на дві частини, одну з яких підігрівають до 60-65 градусів Цельсія, а іншу збивають за допомогою капучинатора, щоб виникла піна
2. Для приготування подвійного еспресо найкраще використовувати ріжкову кавоварку або турку.
3. Останній важливий момент: процес з`єднання кави і молока. Після того, як налили доппіо (якщо використовуєте цукор, він уже має бути там), додавайте молоко поступово – нехай одна його частина розчиниться в каві, а інша, піна, залишиться вгорі. Це й буде флет вайт кава з ідеально плоскою поверхнею
Насамкінець зафіксуємо важливі технологічні нюанси щодо складу, пропорцій і ще деяких моментів.
Характеристики Flat White
| Допустимі сорти | Тільки 100 % арабіка | 
| Можливі види обсмаження | Світле, середнє | 
| Помел | Найкраще тонкий, але можливий середній | 
| Можливий рівень жирності молока | 2,5-3,2 % | 
| кКал – з цукром | 81,95-88,55 | 
| кКал – без цукру | 62,6-69,2 кКал | 
| Підсумкова вага 1 порції | 180-190 мл | 
Як видно з таблиці, калорійність не надто висока. Але кофеїну буде достатньо: 100-116 мг. Тому поставте розумне обмеження: не більше 1 порції флет вайт на день і не більше 4 чашок на тиждень.
Ну а якщо ви все ще шукаєте щось особливе і бажаєте поекспериментувати з приготуванням кави в домашніх умовах, то більше рецептів можна знайти за посиланням далі – Рецепти пригтування кави.