- 6605 переглядів
Купівля кавоварки знаменує собою новий етап у житті будь-якої сім`ї і викликає радісне передчуття від можливості насолоджуватися улюбленим напоєм. Але у зв`язку з появою такого роду техніки виникає й багато проблем, пов`язаних, наприклад, з обслуговуванням та вибором відповідного виду кави.
Як правило, користувачі хочуть максимально повну й точну відповідь, аж до сорту та бренду кави, однак у цих питаннях навіть найдосвідченіший кавовий гуру не має права давати однозначні поради. Смаки у всіх різні, і якщо пораднику вдасться вгадати, то виключно за принципом "пальцем у небо". А ми дамо корисні принципи щодо вибору кави для кавоварки, за якими ви зможете прийняти власне рішення.
Ключові параметри
Спробуємо, так би мовити, "зайти з козирів" – одна порада точно універсальна на всі часи. Кава повинна бути свіжообсмаженою, інакше всі інші параметри втрачають сенс. Це означає, що дата обсмажування на упаковці має бути не більше ніж 2-місячної давності, а в ідеалі – у межах 30 днів. Але якщо вже зовсім розкласти по поличках, ситуація виглядає приблизно так:
| 2-3 тижні | у напою буде оптимальний смак з усіма відтінками | 
| до 1 місяця | усе ще чудові характеристики | 
| до 2 місяців | досить непогано | 
| до 4-5 місяців | прийнятно | 
| до року | пити можна, але якихось особливих нот смаку ви не виявите | 
| більше року | це вже прогірклі сухарики, які лише формою нагадують каву | 
Наступні за важливістю параметри – це сорт, обсмаження і помел. На них ми зупинимося докладніше.
Сорт
Якщо врахувати, що арабіка – це елітний сорт для гурманів, а робуста підходить для невибагливих любителів порції кофеїну, то все стає на свої місця. Коли людина розщедрилася на кавомашину чи кавоварку, було б дивно, якби вона віддавала перевагу бюджетній гіркуватій робусті. У пріоритеті буде, звичайно, арабіка, але можна використовувати купаж, де робуста додана для посилення міцності або утворення густої пінки, так званої “крема”.
Деякі експерти все-таки схиляються до поради купувати купаж з переважанням арабіки – 70/30 або 90/10. Тоді смак, аромат яскраво виражені, а насиченість на цілком пристойному рівні.
Обсмаження
Прості обивателі виділяють три типи обсмаження: світле, середнє і темне, причому другий тип на нашому ринку переважає. Звичайно, градація рівнів набагато ширша, але тут немає сенсу зупинятися на ній дуже докладно. Для кавоварок і кавомашин підходить будь-який тип обсмаження. Але все залежить від того, чого ви хочете отримати більше – гіркоти чи кислинки.
- 
Найбільш нейтральний, або універсальний, варіант – середнє, наприклад, віденське. 
- 
Світле обсмаження (американське, скандинавське) дає більше кислоти. 
- 
Темне (французьке, італійське, іспанське) – посилює гіркоту. 
Таким чином, ви можете почати з середнього обсмаження, потім продовжити залежно від смакових уподобань. Можна лише додати, що ще багато залежить від виду й марки апарату. Так, зазвичай еспресомашини часто дають більше кислоти, а автомати Delonghi – гіркоти. Таким чином, ви можете варіювати потрібні параметри.
Як приклад: купили кавоварку, яка сильно збільшує кислинку, а це вам не подобається. Тоді беріть зерна темніші. І навпаки.
Помел
Тут різниця вже більш принципова. Вона не тільки впливає на смак, але й може вплинути на справність апарата. Але універсального рішення немає, слід дивитися на інструкцію виробника.
Як правило, середній і дрібний помел буде оптимальним варіантом для еспресомашин. А якщо говорити про кавоварки, то як мінімум в одному випадку краще підійде великий. І ще один принцип: чим темніше обсмажування, тим більшим має бути помел. Інакше напій буде дуже гірким.
Різні види кавоварок
Хоча досі ми говорили про кавоварки й кавомашини "загалом", у кожного виду техніки є свої особливості. Коротко розгляньмо чотири основні типи кавоварок.
Важливо! Ароматизована кава не підходить для жодного з наведених нижче апаратів. Саме тому багато виробників пишуть, щоб споживачі використовували лише спеціалізовані “еспресо-суміші”. Насправді ж підходять будь-які "не модифіковані" зерна.
Рожкова
І тут принципове значення має помел. Як правило, кавоварки ріжкового типу розраховані на середній. А через надто дрібно змелені зерна ріжок і сіточки швидко заб`ються кавовими маслами. Засмічуються також сито та гідросистема. Тому просто виключіть дрібний помел, а решту робіть як описано вище.
Крапельна
Для фільтр-кави (те саме, що крапельна кавоварка) оптимальне середнє обсмаження. Тоді смак вийде більш збалансованим. Орієнтир помелу: крупинки як у дрібнокристалічного цукру. Якщо вибрати найгрубіший, то кава на виході вийде занадто слабкою, просто не завариться. А якщо надто дрібний, з`явиться запах перепаленого зерна і гіркий присмак. Крім того, у напої, скоріше за все, буде каламутна завись, особливо якщо використовуються металеві або нейлонові фільтри.
Гейзерна
У цьому випадку потрібний середній або великий помел. Справа в тому, що від помелу залежить міцність і консистенція кави. Для кавоварок невеликого обсягу (приблизно до 6 порцій) можна вважати прийнятним і помел для еспресо, але в жодному разі не в порох, як для турки. Оптимальний спеціальний мока-помел, де розмір частинок приблизно дорівнює піщинкам.
Френч-прес
Для цього апарата потрібен найбільший помел. Це пов`язано з конструкцією й принципом дії апарата. Занадто дрібний помел призведе до появи в чашці суспензії, неприємного смаку. Також важливою є його рівномірність.
Досвідчені бариста рекомендують заварювати у френч-пресах 100 % арабіку. Робуста буде занадто гірчити, а її частки можуть виявитися більшими, ніж "аравійські". Оптимальне обсмаження – середнє, але допустиме й світле, якщо вам воно здається смачнішим.
Невелике резюме. Свіжість зерен пріоритетніша за інші параметри. У нашому інтернет-магазині Torbafood ви зможете підібрати з широкого асортименту якісного продукту як моносорта, так і вишукані кавові бленди, просто перейшовши за посиланням – кава в зернах для кавомашин. Якщо вибрати арабіку або купаж з її перевагою, то будете у виграші. Помел має ключове значення – впливає на смак напою й іноді на справність техніки. Ну а обсмаження грає регулюючу роль між гіркотою і кислинкою, тут усе залежить від уподобань споживача і від того, до чого схильна його кавоварка. Тут ви можете ознайомитися з різноманітністю кращої меленої кави за найкращими цінами й замовити її з максимальною вигодою для себе.