Нещодавно словниковий запас кавомана України поповнився новим цікавим терміном – доппіо. Його вже почали включати до меню спеціалізовані заклади. Але що це, з чим його п`ють?

Доппіо – це подвійне еспресо. Нічого складного. Головне, не переплутати його з американо, де еспресо розбавляється водою. Принципова відмінність доппіо в тому, що подвоюється кількість не тільки рідини, а й кави – і таким чином міцність напою зберігається.

Ще про термінологію (з чим не плутати)

Поняття "доппіо" має, як і еспресо, італійське походження і означає "подвійний". Тобто італієць скаже, швидше за все, доппіо еспресо, щоб було зрозуміліше, а ми вже скорочуємо до одного слова – іншого варіанта подвоєння кави в нашій мові немає.

Ще доппіо плутають із лунго. Проте спільний у них лише обсяг готового напою – 60 мл. Відмінність у тому, що в лунго при цьому використовують каву великого помелу, а іноді подвоюють час екстракції.

Рецепт доппіо

Отже, рецепт доппіо: 14-16 г кави, 60 мл води. За бажанням можна додавати цукор і вершки.

Важливо. Доппіо можна приготувати тільки в кавомашині або ріжковій кавоварці, оснащеній подвійним холдером.

Варіації напою

Як і кожен вид кави, доппіо має варіації. Ми обговоримо дві основні, кожна з них матиме конкретну мету.

Доппіо для втамування спраги влітку

Вам потрібні будуть додаткові інгредієнти, окрім порції кави доппіо.

Молоко – 100-120 мл.

Лід – подрібнений на шматочки, обсяг – 2-3 склянки.

Карамельний чи фруктовий сироп – 10 мл.

Як потрібно готувати напій? Передбачається, що подвійне еспресо ви вже заварили. Що далі:

1. Взяти високу склянку і в неї насипати шматочки льоду.

2. Додати сироп.

3. Налити молоко і зверху – трохи збитої молочної піни.

4. Наприкінці слід акуратно влити приготований заздалегідь доппіо.

Напій, що вийшов, частіше вживають влітку і використовують для втамування спраги.

Доппіо для зігрівання взимку

Ось ще один рецепт із додатковими компонентами, але він має протилежний ефект. Тут потрібні (знову ж таки – крім стандартної порції доппіо):

Какао – 20 г.

Молоко – 10 мл.

Сироп (вид не має значення) – 10 мл.

Гарячий шоколад – 150 мл.

Порядок приготування:

1. Збийте молоко, розділіть на дві рівні порції.

2. В одну з них додайте спочатку какао, потім гарячий шоколад, ретельно збийте - повинна вийти кремова суміш.

3. Нагрійте чашку і наливайте туди по черзі сироп, подвійний еспресо, крем (тобто те, що ми зробили в пункті 2) і збите молоко (друга частина з п.1, яка залишилася недоторканою). Крем і збите молоко додаємо, цілячись саме в центр чашки.

У результаті має вийти три кільця: кава, крем, молоко. Це зігріваюча, дуже калорійна суміш, доречна насамперед холодної зими.

Правильні інгредієнти й технологія приготування

Мало знати лише рецепт доппіо, потрібно ще запам`ятати нескладну покрокову інструкцію. Виконайте дії в наступній послідовності:

  • За допомогою темпера спресуйте каву в холдері.

  • Встановіть кавоварку в холдер, де вже є мелена кава.

  • Прогрійте чашку і поставте в лоток для отримання готового напою.

Готовність – близько пів хвилини.

Секрети подання

Для доппіо більше підходять чашки з грубими стінками. Його важливо пити гарячим, а не чекати охолодження. До напою подають склянку прохолодної води і цукор. Гості можуть додавати підсолоджувач самі – на свій смак. Воду потрібно пити перед тим, як уживати каву, а також трохи після кожного зробленого ковтка.

При цьому в жодному разі не потрібно залишати навіть ковток води, щоб "запити" доппіо. Особливо важливо дотримуватися цього правила в кав`ярнях, адже така дія буде образливою для бариста. Це розцінюється так: напій не сподобався і потрібно позбавитися його смаку в роті.

Закушувати доппіо вважається нормальним. Підійдуть твердий сир, шоколад, фрукти.

Характеристики

Кофеїну в доппіо достатньо, тому важливо пам`ятати про помірність. Деякі важливі параметри напою подаємо в таблицях нижче.

Характеристики кави, придатної для доппіо

Сорти зерен

Оптимальним є купаж: арабіка кількох сортів; допустиме додавання робусти, але не більше 20 %, частіше – 10-15 %

Обсмаження

Середнє і темне

Помел

Тонкий еспресо або трохи більший

Тиск у кавомашині

Від 9 бар – для еспресо-камери,

15 бар – робочий тиск помпи

Підсумкові характеристики напою

Вміст кофеїну

100-136 мг

Калорійність без цукру

4,5 кКал

Калорійність із цукром (5 г)

23,85 кКал

Доппіо цінний тим, що дозволяє, зберігаючи міцність еспресо, збільшити дозу напою. Це важливо для тих, кому вічно не вистачає пари ковтків, щоб запити бутерброд або печиво. Приємного кавування!

Ну а якщо ви все ще шукаєте щось особливей бажаєте поекспериментувати з приготуванням кави в домашніх умовах, то більше рецептів можна знайти за посиланням далі – Рецепти приготування кави.

Товар додано до списку бажань