Як обрати каву? Робимо вибір правильним
У нашій країні дуже розвинена культура споживання кави. Але при величезній популярності цього напою далеко не всі його шанувальники мають власні вироблені смакові вподобання, і купують продукцію навмання, слідуючи модним трендам і рекламі. У цій статті ми розповімо вам, як вибрати каву, щоб не було боляче через даремно витрачені гроші.
Зерна, мелена або розчинна кава?
Сьогодні легко можна придбати цей напій у будь-якому зручному вигляді. Яку ж каву краще вибрати? Тут усе залежить від особистих уподобань і потреб.
Зернова кава (як вибрати каву в зернах) довше зберігає оригінальний смак і аромат після відкриття упаковки, і напій виходить більш насиченим. Але її треба попередньо самостійно подрібнювати, що потребує додаткового часу і спеціальної техніки. Цей варіант підійде вам, якщо приготування кави для вас важливий ритуал.
Мелена кава (як вибрати мелену каву) зручніше у використанні, і в деяких випадках її можна заварювати прямо в чашці (якщо є відповідний напис на упаковці). Однак вона швидше втрачає свої смакові й ароматичні властивості після відкриття пачки.
Розчинна кава (як вибрати розчинну каву) значно поступається попереднім видам за своїми характеристиками, але ідеально підходить для тих, хто багато часу проводить у дорозі.
Вибираємо сорт: арабіка чи робуста
Існує величезна кількість сортів кави, але використовуються зазвичай лише два основних: арабіка й робуста. Щоб правильно вибирати каву, необхідно знати різницю між ними, адже кожен із сортів має певні характеристики, які змінюються залежно від походження зерен. Щоб зрозуміти, що смачніше, і детальніше дізнатися про смакові відмінності цих двох сортів пропонуємо вам ознайомитися зі статтею далі – арабіка vs робуста: як підібрати свій смак? Але в цілому арабіка відрізняється низьким вмістом кофеїну і дає м'якість, ніжність смаку та легку кислинку, а робуста характеризується високим вмістом кофеїну й вираженою гіркуватістю в смаку. Ці сорти вдало один одного доповнюють, і при правильному їх поєднанні народжуються найкращі купажі кави. До речі, одним із найкращих у середовищі профі вважається купаж 70 % арабіки на 30 % робусти. У звичайних супермаркетах найчастіше можна придбати різні суміші або стовідсоткову арабіку, але майже ніколи не зустрічається робуста в чистому вигляді – за нею доведеться вирушати до спеціалізованого магазину кави.
Вибираємо ступінь обсмаження кави
Якщо ви не самі обсмажуєте зерна, то вам необхідно знати відмінності між різними видами обсмаження. Так ви зможете вибрати каву з найкращими смаковими якостями.
Існує до десяти різних видів обсмажування зерен, але звичайному покупцю не потрібні всі ці тонкощі. Достатньо знати, що кава буває світлої (слабкої), середньої й темної (сильної) обжарки, і чим темніше обсмажування, тим більше гіркоти з'являється в напої. Зверніть увагу, що недобросовісні виробники й продавці ховають за «вивіскою» темної обжарки неякісні зерна, та будьте уважні. Також є дуже темне обсмажування, але воно на любителя і продається тільки в спеціалізованих магазинах. Найкраще натуральний смак і аромат зерен розкриває середнє обсмаження, та оброблена таким чином кава найчастіше зустрічається на полицях магазинів.
Вибираємо помел кави
Крім купажу й ступеня обсмажування, на смак готового напою впливає також і помел зерен. Як дізнатися, що кава правильного помелу? Цей секрет вибору меленої кави експерт грамотно розкриває тут. Але завжди слід орієнтуватися на техніку чи спосіб приготування:
-
Грубий помел підходить для френчпресу або приготування прямо в чашці;
-
Середній – для фільтр-кавоварки;
-
Дрібний – для еспресо-кавоварки, гейзерної кавоварки;
-
Дуже дрібний – для приготування в турці.
Однак у кожного виду техніки є й інші, не менш важливі особливості, крім помелу. І якщо ви є щасливим власником кавового апарату, то стаття Як вибрати каву для кавоварки буде вам корисною.
Упаковка
Хоч би які сорт, купаж, ступінь обсмажування й помел ви вибрали, завжди звертайте увагу на упаковку. Герметична вакуумна упаковка дозволяє зберегти оригінальні смакові й ароматичні якості кави. В ідеалі вона має бути з дегазаційним клапаном.
Ось ми й розібралися з основними критеріями, на які варто орієнтуватися під час вибору кави. Скористайтеся цією інформацією, щоб завжди робити правильний вибір, і насолоджуватися найкращими напоями!
- На сайте