Як обрати каву для турки?
Хочете знати, як вибрати відповідну мелену каву для турки? У статті обговоримо, який сорт краще, а також секрети правильного обсмажування й помелу. Ну а як вибрати правильну мелену каву можна дізнатися за посиланням далі – вибір меленої кави.
Якщо ви не довіряєте заварюванню натуральної кави в чашці, а грошей на хорошу кавоварку немає, ідеальним виходом стане турка (або, як кажуть на її батьківщині, джезва). Але не кожен напій, приготовлений за її допомогою, виявиться однаково смачним і ароматним. Вплинути може будь-яка дрібниця, у тому числі якість води й швидкість нагрівання. На Сході радять готувати напій з добрими думками, ну а ми зосередимося більше на тому, якою має бути сама кава. А нюанси такого способу приготування можна дізнатися за посиланням далі – як приготувати каву в турці.
Вибір найкращого сорту
Любителі кави відточували майстерність приготування напою в турці десятиліттями. Це давній і, можна сказати, класичний метод заварювання. Поширення напою по планеті і зростання його популярності відбувалося завдяки арабіці, а про робусту спочатку не було навіть мови, тому на зорі історії для джезви використовували більш дорогі та якісні сорти.
Чи є вагомі підстави вважати, що й сьогодні краще готувати в турці сорти арабіки? Відверто кажучи, так. Хоча приготувати робусту в джезві теж не злочин, ви все ж таки зіткнетеся в цьому випадку з кількома небажаними наслідками.
-
Перше. Робуста гірчить, а приготування в турці посилює цю властивість ще більше.
-
Друге. Цінність кави з джезви полягає частково в посиленні її природного аромату під час заварювання. Якщо використовувати робусту, запах буде грубуватим, землистим.
-
Третє. Вміст кофеїну в робусті вищий, тому якщо її зварити в турці, міцність стає ще інтенсивнішою. Це сподобається деяким кавоманам, але виявиться зовсім неприйнятним для інших — тих, хто переживає через вплив кави на стан серця і судин.
І все ж таки арабіка – це занадто загальний термін, назва виду рослини. Вона включає багато сортів, з яких для турки можна вибрати найкращий варіант на свій смак. Невелика підказка: не обов'язково шукати найелітніший варіант, достатньо купити якісну арабіку з м'яким смаком, наприклад з Кенії, Ефіопії чи Бразилії. Для джезви підходить, зокрема, наша марка Jacoffee Gold, хоча в її складі є 20 % робусти.
Якого обсмаження мають бути зерна
Окреме питання – яке обсмажування найкраще підходить для турки. Цей параметр зазвичай вказується на упаковці з меленою кавою, а принцип вибору за даним критерієм дуже простий.
Занадто темне обсмаження здатне перетворити напій у гіркий настій із сильним присмаком. Тому краще, щоб воно було не темнішим за віденське, тобто максимум — середнім. Якщо ж ви надаєте перевагу каві з яскраво вираженою кислинкою, то обирайте світле обсмаження, оскільки заварювання в турці її частково нівелює. І в будь-якому випадку будьте готові до того, що джезва посилить гіркоту й зменшить кислуватий присмак.
Який помел кави оптимальний для турки
Якщо ви можете молоти каву самостійно, чиніть саме так. Це не просто чергова рекомендація гурманів-зануд, це суттєва підказка для отримання більшого задоволення від напою. Оскільки в середині кавових зерен знаходяться ефірні олії, а їх частина при подрібненні вивільняється, споживачеві важливо не розгубити ароматні летючі сполуки, що залишилися при зберіганні. Тому варіант "змолов і відразу приготував" дозволяє зберегти цінні властивості зерен.
Якщо ви купуєте для турки мелену каву, то зберігайте її в герметично закритій пачці або в баночці з кришкою. Вжити її бажано протягом 2-3 тижнів після відкриття, оскільки окислення все одно відбуватиметься.
Ну а тепер про те, який помел буде найкращим для приготування кави в турці. На це запитання однозначної відповіді немає. Будь-який варіант прийнятний, проте смак буде зовсім різним. Є загальний принцип: дрібний помел впливає на швидкість екстракції, тобто розкриття смакових нот.
Грубий помел не віднесеш до найправильніших варіантів, хіба що ви хочете штучно зменшити міцність. Середній і тонкий помел будуть інтенсивнішими і приємнішими на смак. Ну, а з приводу надтонкого є одне застереження: після приготування кави в турці утворюється завись, і треба чекати, поки вона осяде. Однак загалом це хороший варіант, хоча потребує певної майстерності й досвіду кавоваріння.
Декілька порад для заварювання кави в турці
Щоб отримати всі переваги правильного вибору кави для турки, врахуйте ще кілька простих рекомендацій.
Вода
Використовуйте якісну очищену воду. Якщо в ній буде присутній хлор, це вб'є смак напою, що бадьорить, тому водопровідна вода — категорично поганий варіант. З хлором непогано справляються домашній вугільний фільтр чи озонатор. Якщо придбати їх неможливо, відстояна вода – крайній допустимий варіант, але краще все ж таки виділити гроші й купити чисту рідину в магазині.
Небажана лужна вода, оптимальна кислотність – pH близько 7,0. Є рекомендації щодо жорсткості: м'яка вода робить екстракцію не зовсім передбачуваною, а жорстка вбиває додаткові смакові нотки. Якщо вода мінералізована, краще, щоб цей показник був на рівні 120-150 мг/л, але допустимо від 75 до 250 мг/л. При цьому питома вага кальцію повинна становити 17-85 мг/л, а натрію – не більше 30.
Пропорції
Оптимальна пропорція кави для турки: 1 до 10. Тобто якщо ми беремо 15 г меленої кави, то води потрібно 150 г. Щоправда, допустимі невеликі відхилення залежно від ваших смаків і вподобань щодо міцності.
Порядок заварювання
Якщо використовуєте цукор або інші сипучі компоненти, додайте їх відразу з меленою кавою. Можна влити води спочатку до половини джезви, а частину, що залишилася (трохи нижче рівня максимального звуження шийки), наповнити після того, як по поверхні перестануть іти повітряні бульбашки. Розмішувати каву чайною ложкою рекомендується один раз і приблизно за хвилину після початку заварювання.
Інші рекомендації
Вогонь на конфорці має бути мінімальним, по можливості тримайте турку в руці і стійте поряд. Не доводьте каву до кипіння, знімайте джезву після того, як пінка тільки почала підніматися. Переливайте вміст у чашку, яка попередньо прогріта, разом із гущею. Після цього зачекайте ще 2-3 хвилини, щоб процес екстракції завершився.
Якщо ви хочете, щоб смак кави розкрився повніше, у процесі приготування додайте щіпку кухонної солі. Коли використовуєте рідкі інгредієнти (молоко або мед), розчиніть їх спочатку у воді, а потім додавайте в турку, що стоїть на вогні і заповнена до половини. Задоволення буде повнішим, якщо подати каву зі склянкою води. Її попереднє вживання дозволить очистити рецептори і завдяки цьому краще відчувати смак напою.
Отже, якщо ви поставили собі запитання “як вибрати найкращу каву для турки?”, мало просто зрозуміти, який сорт купити. Важливо ще врахувати обсмаження, помел і кілька технологічних нюансів приготування. Проте частина наведених у цій статті правил мають рекомендаційний характер, тоді як дотримання деяких умов є обов'язковим.
- На сайте