Як правильно приготувати каву в турці?
Кажуть, що кава в турці буде готова значно швидше, якщо від неї відвернутися. Це, звичайно, жарт, ну а в цій статті розглядаються найсерйозніші поради. Цей процес лише на перший погляд здається простим — підводного каміння в нього достатньо. Ну а з вибором кави для заварювання в такий спосіб ми розібралися раніше в статті за посиланням далі – як вибрати каву для турки. Отже, як правильно приготувати каву в турці?
Турка (чи джезва) – що це за посудина?
Спочатку може здатися, що ви й так усе знаєте про турку. Але сьогодні дехто намагається провести різницю між туркою чи джезвою, хоча це одне й те саме. Рідше використовуються назви далла та ібрик. Інші намагаються очистити посудину за допомогою миючих засобів, а треті, навпаки, забувають видаляти рештки завареної раніше кави. Тож невеликий лікнеп усе-таки корисний.
Канонічна конструкція турки: широке дно, камера екстракції і шийка, що звужується догори. Ручка джезви спочатку була дерев'яною, багато уваги приділялося тому, щоб у місці кріплення корпус не протікав. Сьогодні це в більшості випадків також враховується, проте деякі відхилення трапляються.
Навіщо турці потрібне горло, що звужується, якщо це так ускладнює догляд за нею? Уся справа в більш якісній екстракції напою, що бадьорить (рідина прогрівається більш рівномірно), а також в історичному аспекті. Раніше, коли каву готували кочові племена просто неба, вузький проріз забезпечував захист від піску і вітру.
Товщина стінок у якісної посудини має становити від 1 до 1,5 мм. Матеріалом виготовлення можуть бути латунь, сталь-нержавійка, кераміка, фарфор, гірський кварц. Оптимальний обсяг: 1-2 чашки. Тільки за дотримання цих умов є сенс обговорювати правильне приготування кави в турці.
У деяких випадках турка через кілька років експлуатації набуває подряпини й інші ушкодження. У зв'язку з цим на Сході практикують повторне покриття оловом. Ну а цінителі справжньої кави рекомендують уникати агресивних миючих засобів, хоча майте на увазі, що залишки гущі псують смак напою анітрохи не менше. Щоб властивості напою продовжували тішити, намагайтеся акуратно полоскати джезву і використовуйте м'яку сторону губки для посуду.
Інструкція з правильного приготування кави в турці
Варто розуміти, що правильних рецептів приготування кави в турці може бути декілька. Однак усі вони підпорядковані основним законам.
1. Використовувати чисту й суху турку.
2. Коли ставите на плиту, наливайте тільки воду кімнатної температури, тобто не беріть її з чайника, який щойно закипів.
3. Ніколи не доводьте воду в джезві до кипіння. Це вбиває смак кави. З цього випливає порада, протилежна згаданій на початку статті: не залишайте турку без нагляду ні на секунду.
4. Цукор і спеції додавайте за смаком. Жодних суворих правил щодо цього немає.
5. Подавайте зі склянкою холодної води. Її можна випити до кави повністю або вживати перед кожним новим ковтком.
6. Кава перемішується тільки один раз — здебільшого це робиться в турці, але не в чашці.
7. Варимо на повільному вогні.
8. Перед уживанням даємо кавовій гущі осісти.
9. Рівень рідини – трохи нижче звуження шийки, щоб піна не виплеснулася.
Порядок дій
Щоб краще зрозуміти, як приготувати каву в турці правильно, відзначте для себе послідовність дій, що рекомендується:
1. Насипте каву в джезву, а потім залийте водою лише до половини. Якщо любите солодкий напій, краще додати цукор разом із меленою кавою, але це не суворе правило. Те саме стосується спецій.
2. Поставте на увімкнену конфорку.
3. Коли кава перестає цвісти, тобто вже не випускає бульбашки повітря, долийте залишок води. Але є один важливий момент. Якщо додаєте рідкі інгредієнти, молоко або мед, їх потрібно розвести в окремій посудині з водою. У такому разі додаємо цю розбавлену рідину, а не воду.
4. Розмішуємо вміст (так, це той самий раз).
5. Доводимо приблизно до 95 градусів. Оскільки ніхто з нас не занурюватиме термометр у турку, цей момент потрібно спіймати інтуїтивно – саме тоді починає підніматися пінка. Можливі варіанти, коли джезву прибирають із плити, а потім знову ставлять на вогонь для повторного підняття пінки. У деяких випадках це роблять навіть більше двох разів.
6. Знімаємо з плити і переливаємо в попередньо прогріту чашку.
7. Чекаємо приблизно 2-3 хвилини, щоб процес екстракції завершився, а гуща осіла.
Тепер напій можна подавати до столу. Порядок є максимально універсальним для різних видів напою.
Можливі відхилення в рецептах
Якщо ви хочете карамелізувати цукор, можете акуратно прогріти його в турці без води. Тоді після завершення процесу додайте каву, прогрійте суміш ще раз, а потім залийте холодною водою й розмішайте. Тільки потрібно стежити, щоб кавовий порошок не обвуглився, так що даний спосіб підходить більше для обережних і досвідчених кавоманів.
Як варіант, можна насипати цукор у турку з водою, розчинити й довести до кипіння. Після цього рекомендується зняти солодку воду з вогню, додати туди каву й енергійно розмішати.
Є навіть такий варіант: закип'ятити в турці воду, зняти з вогню, а вже потім додати туди каву й цукор. Далі потрібно дати каві настоятися звичні 2-3 хвилини. Це називається зварити каву по-ліванськи.
Грецький варіант має на увазі міцніший напій, у цьому випадку каву й цукор розмішують у холодній воді, а коли варять, домагаються 1-2 підйомів пінки. Далі грецький рецепт поділяється на кілька видів: можна експериментувати з дозуванням кави від 1 ложки з гіркою до 2-х, а цукру додавати від 0 до 3 ложок.
А ось йорданська інструкція правильного приготування кави в турці: напій робиться максимально міцним і гірким, туди обов'язково додається кардамон. За дивними правилами йорданського гостинності, господар пробує таку каву першим. Усі інгредієнти зазвичай розмішують у холодній воді, а підйомів піни має бути три. При переливанні кави з джезви господар обов'язково домагається, щоб гуща опинилась у чашці.
Якщо ви вважаєте, що національні рецепти щодо того, як приготувати каву в турці, застосовують усі жителі цих країн, то глибоко помиляєтесь. Ці назви є найчистішими умовностями, хоча можливо, хтось колись і підглянув рецепти в цих країнах. Не виключено також, що кава по-грецьки або по-йорданськи здадуться вам неабиякою гидотою, відтак будьте обережні. На смак і колір різні не лише фломастери, а й кава з джезви.
- На сайте