Як вибрати мелену каву?
Любителі натуральної меленої кави з України, схоже, втомилися обирати улюблену торгову марку. На полицях супермаркетів і магазинів переважають сорти посередньої якості та купажі з явним перебором робусти. Люди з обмеженими фінансовими можливостями віддають перевагу брендам, які на слуху завдяки рекламі, або тицяють пальцем у небо, спираючись на гарну назву, яскраву упаковку або акцію зі знижкою. Так не годиться. Дізнайтеся про секрети грамотного вибору меленої кави з нашої експертної статті.
Тенденції ринку меленої кави в Україні
Продавці меленої кави, орієнтуючись на ринок України, завозять у великій кількості бюджетні й нерідко не дуже якісні сорти. Оскільки ми не можемо простежити за процесом помелу, важко з'ясувати, яка сировина була використана. Вибір якісної і в той же час недорогої кави ускладнюється ще й тим, що не завжди зрозуміло, з якої країни завезено зерна та скільки стадій транспортування вони пройшли.
Ще одна проблема — мінімальна кількість якісної кави із середнім і дрібним помелом. Навіть якщо шукати її через інтернет-магазин, можна потрапити на завищену ціну або підробку. У деяких кавоманів навіть склалося стійке переконання, що “нормальну арабіку дешевше за 400 грн за кг не дістати”. І це чудовий доказ того, що виробники навчилися грати на любові до напою, що бадьорить, встановлюючи захмарні ціни.
Багатьом стає зрозуміло, що покладатися на компетентність і чесність продавця не доводиться. Найчастіше консультанти просто намагаються щось "впевнено брякнути" і продають те, що їм вигідніше, або що є. Тому не обійтись без власних знань. І щоб краще розбиратися в темі кавових напоїв пропонуємо вам дізнатися більше про особливості цього продукту зі статті за посиланням – Кава: коротко про найважливіше. Як же вибрати мелену каву правильно?
Вибираємо країну-виробника
Бразилія, Мексика, Колумбія, Індія — хороший вибір, вони відомі як великі виробники й експортери різних видів кави, зокрема меленої. Якщо замовляти звідти безпосередньо, ви не переплачуватимете зайві гроші. Але в нашому випадку також важливі ступінь обсмаження й помелу. Тому багато хто воліє купити мелену каву з Італії, Франції, Німеччини чи Австрії. Ціна буде вищою за рахунок дорогого виробництва в Західній Європі, але ви отримаєте хорошу якість обсмаження.
Кавові, але дуже розвинені країни на кшталт Ефіопії, В'єтнаму чи Кенії можуть бути постачальником відмінної сировини. Але саме мелену каву належної якості отримати звідти проблематично.
Оптимальний ступінь помелу
Щоб вибрати хорошу й потрібну вам мелену каву, визначте, як ви збираєтеся її готувати. Великий помел застосовується порівняно рідко, інші частіше. Але всі види бувають доречними в різних випадках.
Приготування в турці (джезві) диктує необхідність купувати каву тонкого або надтонкого помелу (докладніше за посиланням далі – вибір кави для турки). Те саме стосується заварювання в чашці. Смак краще розкриється, але важливо, щоб частинки гущі осіли на дні й не плавали на поверхні, коли ви почнете пити. Для гейзерної кавоварки й електричної кавомашини підходить середній помел. Для френчпресу й крапельної кавоварки оптимальні великі крупинки. Існує також спеціальний еспресо-помел, назва якого говорить сама за себе.
Є деякі види техніки, які можуть зіпсуватися, якщо в них "заряджати" дрібно мелену каву. Однак наведені вище поради пов'язані переважно з особливостями заварювання. Але в будь-якому випадку важливо дивитися інформацію на упаковці про ступінь помелу. Без цього вибрати мелену каву правильно просто неможливо.
Як врахувати ступінь обсмаження
"Найправильнішого" ступеня обсмаження не існує. Варіантів близько десяти, вони умовно діляться на слабке, середнє й темне, а також проміжні стадії. При тривалому обсмажуванні посилюється гіркуватість, але водночас додається інтенсивність смаку. При світлому й середньому обсмажуванні зберігається більше природних властивостей зерен. Щоб вибрати оптимальний вид меленої кави за цим параметром, враховуйте свій смак.
Сорт кави й аромат
У більшості випадків жителі України надають перевагу арабіці, а не робусті. Бажано, щоб вона хоча б була в складі, наприклад у співвідношенні 50 на 50 або 80 на 20. При покупці 100 % арабики будьте готові до того, що приємний аромат і смак не поєднуватиметься з високим рівнем насиченості.
Вибір кращої меленої кави може бути пов'язаний також з індивідуальними смаковими вподобаннями: арабіка має кислинку, робуста – гіркоту. Кофеїну більше в робусті. А арабіка легша, але водночас приємніша. Крім того, зібрана в різних країнах, вона має відтінки карамелі, шоколаду, горіхів, цитрусових тощо.
У деяких випадках виробники використовують хімічні ароматизатори. Бувають і натуральні аналоги, але вони пов'язані із сипучими спеціями: корицею, мускатним горіхом, кардамоном. Один такий додатковий інгредієнт – це, як правило, нормально. Важливо не допустити перебору й пам'ятати, що фруктовий, шоколадний, алкогольний аромат, швидше за все, вказують на хімію в складі.
Чи важливий тип упаковки?
У містах із розвиненою кавовою культурою, наприклад у Львові, є магазини, де зерна подрібнюють прямо при покупці й потім пересипають у щільну паперову упаковку. Такий варіант цілком прийнятний, якщо мелена кава зберігається в ній недовго. Важливо не допустити, щоб він вивітрювався, й пересипати у вакуумний брикет або залізну банку.
У більшості випадків в Україні мелена кава упаковується правильно. Тобто в пачці або банці немає повітря, яке псує аромат подрібнених зерен. Однак коли ви відкрили упаковку, важливо її щільно закривати, згортаючи порожню частину брикету і закриваючи чимось на зразок прищіпки. І однозначно свіжомелена кава краще за ту, у якої вже підходить до завершення термін придатності. Тому на дату виробництва також варто дивитися.
Отже, щоб смак кави завжди радував вас, звертайте увагу на надійність виробника, ступінь обсмаження і помелу, сорт та герметичність упаковки при зберіганні. Пам'ятайте, що в нас завжди можна вибрати недорогу, але “правильну” мелену каву ось тут, фасовану – тут, а свіжомелену – тут, для особистого вживання або комерційного використання.
- На сайте