Як вибрати чай за зовнішнім виглядом і смаком
Вибір хорошого чаю в деяких споживачів упирається в аналіз ціни і назви бренду на упаковці. Для когось важливі смакові уподобання, наявність чи відсутність певних добавок. Однак справжні гурмани розуміють, що є більш вагомі чинники.
Зовнішній вигляд гарного чайного листа
Щоб до покупки вирішити, як вибрати якісний чай, слід насамперед розглянути вигляд листа. Цей чинник лежить на поверхні й допомагає суттєво економити.
Свіжість. Аромат, що походить від чайного листа, має бути яскравим — не надто різким (що говорило б про штучні ароматизатори), а тонким. Колір листа в хорошого й свіжого чаю не надто тьмяний та не занадто яскравий. Щоправда, цей спосіб перевірки не застосовується до сортів, для яких навмисне старіння важливе: хей ча, пуери тощо.
Натуральність. У складі не повинно бути штучних ароматизаторів і барвників. Для того щоб це виявити, розгляньте опис на упаковці.
Цілісність листа. Чайний порох чи уламки гілочок замість листя – погана ознака.
Однорідність. Відмінно, якщо листочки приблизно однакового розміру, кольору й форми. Якщо помітний різнобій, це привід замислитися.
Вкрай небажано купувати чай у пакетиках чи розчинні гранули. Ця продукція має до чаю доволі опосередковане відношення. Для пакетованого чаю використовується низькосортна сировина, якість якої зручно заховати під папером.
Смак та його вплив на вибір
Не завжди вибрати чай виходить правильно, спираючись тільки на візуальні ознаки. Коли ми пробуємо напій, набувають чинності смакові критерії. Вони допомагають вирішити, брати цей вид продукту знову чи пробувати щось інше. При першій дегустації візьміть до уваги такі моменти.
Чистий і натуральний смак, без домішок. У ньому не повинно бути нічого відразливого.
Потужний і природний аромат. Він залишається в чашці навіть після того, як чай випили.
Різноманітна палітра смаку. Наявність приємних відтінків: квіткових, медових, молочних тощо. У кожного сорту можуть бути свої особливості такого плану.
Яскравий і тривалий післясмак.
Чітко виражений ефект: розслаблюючий, тонізуючий тощо.
Здатність до неодноразового заварювання без втрати смакових якостей. Особливо це стосується зеленого чаю, який по-справжньому відкривається при другому заварюванні. Однак, для того, щоб це відчути, необхідно дотримуватися технології правильного приготування напою, про яку ви дізнаєтесь зі статті за посиланням – Правила і секрети заварювання чаю.
Користь здоров'ю. Звичайно, щоб оцінити ступінь позитивного впливу чаю на організм, потрібен час.
Як вибирати за ціновими категоріями
На ціну при виборі чаю звертають увагу всі: хтось через невеликий бюджет, а хтось із бажання спробувати щось особливе. Але не завжди найвища ціна є показником того, що це елітний сорт.
Умовно розділимо види чаю на три цінові сегменти: дешевий, середній, дорогий. Визначивши свої фінансові можливості, ви зупиняєтеся на одному з них і роздумуєте, як правильно вибрати чай. Ось що слід врахувати.
Відповідність ціни на чай його якості. У цьому моменті все досить заплутано, адже величезний вплив має довжина ланцюжка посередників, а також попит на конкретний вид чаю. Ще бажано спробувати визначити скільки етапів націнки проходить чай у конкретному випадку, при цьому найголовніше — зуміти побачити неадекватне завищення.
Середньосортний чай може видаватися за елітний. Низька освіченість покупців дозволяє деяким оптовим продавцям хитрувати. Буває, що в оману вводить виробник, завищуючи сорт або приписуючи наявність певних властивостей, яких насправді немає.
Низька ціна може вказувати на те, що чай старий. (Як це виявити, описувалося вище). Якщо його довго не змогли продати на батьківщині, то можливо просто скинули на наш ринок із суттєвою знижкою.
Експеримент для перевірки якості
Якщо вас цікавить лише якісний чай, то, можливо, потрібно провести експеримент із новим для себе видом, який хочете оцінити.
Заваріть його двічі, настоюючи 10 хвилин. Викладіть чайні листочки на білу тарілку, уважно розгляньте на них прожилки і зубці.
Прожилки листочків якісного чаю утворюють своєрідну сіточку. Головна прожилка йде у верхню частину листа, а бічні спочатку розходяться в сторони, а потім з'єднуються з відгалуженнями, що йдуть вгору. Зубці по краях видно чітко, але знизу вони рідкіші.
У чаю низької якості прожилки чітко не видно, причому бічні йдуть до краю. Зубці зазвичай дуже помітні.
Таку перевірку чудово проходить у нас чай марки Gunpowder Premium.
Бренд не показник
За бажання вибрати якісний чай точно не варто надто покладатися на поширеність бренду, як це ми робимо при виборі інших продуктів масового споживання чи техніки. Чай дуже від них відрізняється, оскільки вимагає ручного підходу й ретельної оцінки деталей.
Популярні бренди з налагодженим серійним виробництвом можуть не приділяти достатньо уваги дотриманню правильної технології обробки. Якість продукту в кожній партії може відрізнятися через те, що оптові закупівлі не дозволяють контролювати сировину. І ще: чаю найвищої якості не так багато. Він просто не може бути в масовому продажу.
Країни-експортери, яким можна довіряти
Китай. Є світовим лідером щодо співвідношення ціни/якості чаю. Якщо щодо багатьох товарів "китайська якість" – сумнівний комплімент, то у випадку з чаєм усе навпаки. Така ситуація склалася ще й тому, що китайський чай, який потрапляє на наш ринок, зазвичай відноситься до преміум-сегменту. Детальніше дізнатися про особливості цієї продукції з Піднебесної ви зможете зі статті чай із Китаю. Ознайомитись з широким асортиментом китайського чаю можна за посиланням далі – тут.
Шри-Ланка (Цейлон). Відома масовими обсягами вирощування чаю абсолютно різного рівня: високого, середнього й низького. Якщо ви любите цейлонський чай, то швидше за все це як мінімум середня категорія. Більше про класифікацію й сорти продукції одного з лідерів світової чайної індустрії ви зможете дізнатися зі статті чай зі Шри-Ланки. Широкий асортимент цейлонського чаю можна побачити тут.
Грузія. Тут навчилися вирощувати чай відмінного рівня. Але через особливості національної економіки і невеликих розмірів країни його не так багато. Такий чай буває в нашому інтернет-магазині, проте швидко розходиться.
Індія. Варіант досить добрий, але іноді трапляються невдалі зразки. Частково якість місцевого продукту страждає через особливості клімату. Про те, які є сорти і види продукту, як його правильно вибирати та заварювати, ми докладно розповідаємо в статті чай з Індії. Знайти якісний індійський чай за вигідними цінами можна за посиланням тут.
Кенія, В'єтнам і Туреччина. Чай, що йде на експорт з цих країн, переважно низького сорту. Вкрай не рекомендуємо купувати в магазинах і на ринках України чай із В'єтнаму, оскільки до нас звідти потрапляє відверте сміття.
Де краще вибрати й купити
Оптимально вибрати чай і купити там, де про вас по-справжньому дбають. В інтернет-магазині TORBAFOOD для гурманів підібрані чаї з добавками і без, наш асортимент дозволяє не шукати деінде. У нас дуже вигідні умови, зокрема для оптовиків. Ми трепетно й уважно ставимося до деталей, важливих для гурманів. Розгляньте чайний асортимент нашого магазину і зробіть правильний вибір.
- На сайте