- 36637 переглядів
Цикорій чомусь асоціюється з дешевим замінником кави, хоча це досить корисний і смачний продукт. Коштує він недорого, оскільки легко вирощується. І якщо щодо вибору інших гарячих напоїв багато неоднозначних нюансів, то в питанні "як вибрати цикорій" Усе більш-менш очевидно. На розсуд споживача залишається лише пара пунктів.
Який буває цикорій?
Для перетворення рослини на розчинний напій використовують в основному його корінь. Зустрічається цикорій у вигляді екстракту, коли рідину протягом кількох етапів випарюють. Розчинний варіант – це результат висушування того ж екстракту або приготування порошку в більш щадному режимі. І, нарешті, мелений вид: коріння обсмажується та подрібнюється.
Вибір хорошого цикорію з урахуванням способу виготовлення досить неоднозначний. Екстракт зберігає більше корисних властивостей, тому спосіб обробки більш акуратний. Молотий теж зберігає свої природні характеристики, проте його потрібно заварювати протягом 2-3 хвилин, і він рідко зустрічається в продажу. Розчинний цикорій знайти в магазинах набагато легше. Приготування максимально просте: потрібно залити порошок водою, бажано гарячою.
Чистота складу
Оптимальний варіант – 100 % цикорій. Але невже хтось розбавляє або підробляє натуральний інгредієнт, що так легко вирощується? На жаль, це так. Фальсифікат може попадати на полиці магазинів. При цьому підробити простіше порошкоподібний цикорій, а також його мелений аналог. Додаватися можуть жито, ячмінь і овес.
Є й шкідливіший замінник — мальтодекстрин. Патока, створена на основі рослинного крохмалю, – це зручний для недобросовісних виробників інгредієнт, оскільки він є загусником і ароматизатором. Але оскільки він викликає суттєвий стрибок рівня глюкози в крові, мальтодекстрин у складі протипоказаний страждаючим від цукрового діабету.
Як виявити ці речовини в складі? Як правило, це можна зробити не на стадії вибору цикорію, а лише після покупки. Якщо додати краплю йоду в напівпрозорий розчин на основі кореня цієї рослини, він може стати фіолетовим. Це означає, що при виготовленні використані мелені злаки. А мальтодекстрин виявляється за дуже світлим відтінку порошку.
Утім, можна покластися на чесність виробника і необхідність відповідності стандартам якості. Можливо, дані про додаткові інгредієнти наведені в складі.
Колір
Зазвичай цикорій має коричневий колір, а відтінок може бути від світлого до темного – залежно від рівня обсмажування. Щоб напій на його основі мав приємний смак з легкою гіркотою, бажано вибрати "золоту середину" відтінку, можливо трохи ближче до світло-коричневого. Принаймні в такому цикорії більше вітамінів, а аромат у нього яскравіший. Насиченіший смак у порошку темнішого кольору. І ще важлива його однорідність, вона вказує на послідовність дотримання технології обсмажування.
Вміст інуліну
Вміст інуліну у відсотках — один із показників, на які також можна дивитися. По ньому можна судити про його корисність. Бажаний рівень становить від 30 %. Якщо цикорій вирощують для виробництва напою, інуліну там більше, ніж у дикорослому, вибір на його користь буде мудрим рішенням.
Країна вирощування
Цикорій не дуже вимоглива рослина, її вирощують у багатьох місцях, у тому числі й у наших широтах. Але питання в тому, яким буде смак напою. Оптимальний для цикорію спекотний клімат, приблизно такий, як у Середземномор`ї. Тому наш не так цінується, як закордонний. В Україні буває холодно, тому напій має лікарський присмак і слабку міцність.
Якщо клімат країни спекотний, цикорій там “правильно” зріє. Поліпшуються рівень міцності й тонізуючі властивості, а лікарського присмаку практично не чути. Підходять Франція, Індія, Польща. Багато цикорію вирощується в Ярославській області Росії.
Запах і пінка
Різкі сторонні запахи порошку вказують на присутність штучних ароматизаторів. Це мінус або принаймні привід задуматися про те, що виробник хоче приховати. Щільна гарна пінка – це вже явний плюс, тому що свідчить про великий процентний вміст білка. Якщо рішення вибрати правильний цикорій, ви приймаєте з прицілом на корисність, цей чинник може стати визначальним.
Упаковка
Головне – герметичність. Зазвичай цей параметр можна швидко оцінити візуально. Якщо брати продукт у металевій упаковці, він буде значно дорожчим, хоча варіант сам по собі непоганий. Коли упаковка м`яка, можна перевірити її на дотик щодо наявності грудок, які вказують на непридатність цикорію, оскільки стався контакт з вологою.
Різні відтінки смаку
Як вибрати якісний цикорій до смаку, однозначно сказати неможливо. Він буває вершковим, майже шоколадним, з м`якою гіркуватістю або більш вираженою. Трапляються плодово-ягідні добавки: брусниця, чорниця, малина, шипшина, лимон тощо. Їх наявність не критична, але тут Усе залежить від ваших уподобань. Чистий вид завжди більш передбачуваний, а добавки бувають різної якості.
У цій статті ми розглянули, як вибрати справжній цикорій, як не потрапити на підробку і зіпсований продукт. Зверніть увагу, що в нашому інтернет-магазині продається цей чудовий напій власної торгової марки і за доступною ціною тут – купити цикорій.