Шри-Ланка – один із лідерів світової чайної індустрії, який має відмінну репутацію завдяки високій якості своєї продукції. Однак важливо розуміти, що цейлонському чаю складно дати якийсь універсальний усереднений опис. Він вирощується в семи чайних регіонах, а відповідно, має різні смакоароматичні властивості. А для бажаючих придбати якісний цейлонський чай пропонуємо ознайомитись з його асортиментом за посиланням далі – чай зі Шри-Ланки.

Чим відрізняється цейлонський чай

Усі цейлонські чаї відносяться до різновиду під назвою assamica. У цій статті ми говоритимемо в основному про чорний (ферментований) його вид, оскільки зелений помітно поступається китайському і становить набагато менший інтерес, а інші види (на кшталт пуера або білого чаю) тут практично не вирощують.

Ось деякі спільні властивості для цейлонського чаю.

  • "Середньостатистичний" цейлонський чорний чай більш терпкий, ніж, наприклад, індійський.

  • Високий вміст танінів, амінокислот, вітамінів P і C. Усе це має сильний оздоровчий ефект. Ну а теїн забезпечує здатність бадьорити.

  • Насичений бурштиновий колір.

Класифікація цейлонського чаю

Цейлонський чай може бути дуже різним – м`яким чи міцним, терпким чи трохи солодкуватим. Усе залежить насамперед від сорту. Відіграють значну роль і величина, а також спосіб механічної обробки та тип листа. Важливо теж дотримуватися технології правильного приготування напою, про яку ви дізнаєтесь зі статті за посиланням – правила і секрети заварювання чаю.

Сорти

Усі назви сортів узяті від області, де виростають. Як уже говорилося вище, їх сім. На смак впливають висота росту, навколишні рослини і клімат. Високогірний чай зазвичай вище цінується серед гурманів, але й у рівнинного є свої шанувальники.

  • Нувара Елія. Це один з найкращих сортів, які ростуть у самому центрі острова високо в горах. Плантації найвищі у світі – до 3 км над рівнем моря. У цього виду чаю дуже потужний тонізуючий ефект, квітковий аромат і легка гіркуватість у післясмаку. М`ята й евкаліпт, що ростуть поруч, теж позначаються на смаку. Сорт ще називають цейлонським шампанським – багато в чому завдяки характерному золотистому кольору. Найкращий період збирання врожаю для Нувара Елія – з січня до квітня.

  • Дімбула. Виростає на серединних за висотою плантаціях – близько 1-1,5 км. Цей сорт має характерний для Цейлону приємний терпкий смак, але, незважаючи на це, він напрочуд м`який. У смаку яскраво виражені лимонні нотки, інколи ж можна помітити відтінки жасмину й кипарису. До чаю цього сорту рекомендується додавати молоко, що для людини з України дещо дивно. Сам лист в упаковці ламаний, середній за розміром.

  • Канді. Цей чай у єрархії якості вважається середнім. Висота плантацій – від 500 м до 1 км. Сорт дуже насичений із дуже яскравим смаком. Заварений напій має мідний відтінок. Іноді до нього також додають молоко.

  • Рухуна. Цей сорт рівнинний (плантації – на висоті близько 500 м), дуже ароматний і терпкий із землисто-димчастими, а іноді квітковими, нотами. Колір напою особливо темний.

  • Ува. Як і Дімбула, росте на серединних плантаціях. Оптимальний час для збирання врожаю – з червня до вересня включно. На вигляд лист зазвичай дрібний, ламаний, а напій має темне забарвлення. Щодо смаку, то ніяких специфічних особливостей немає, тому сорт часто використовують у купажах.

  • Уда Пусселава. Плантації розташувалися приблизно на висоті 1800 м. Чай відрізняється ніжним смаком і середньою міцністю. Збирання врожаю відбувається цілий рік. Сам сорт середній за якістю, але якщо зібраний із верхніх листочків, він цінується значно вище.

  • Сабарагамува. Сорт рівнинний, але якість дуже висока, росте в спекотному й вологому кліматі. У заварки виходить червоний відтінок. Смак у чаю без чітких ознак, але дуже приємний.

За величиною

За розміром чаїнок чорний байховий чай зі Шри-Ланки буває великим, середнім (ламаним) і дрібним. Третій вид додатково поділяють на висівку і крихту. У зеленого чаю відсутня третя категорія, а перші дві ідентичні.

За способом механічної обробки

Види цейлонського чаю по-різному обробляють, тому трапляється кілька додаткових категорій.

  • Звичайні листові, або розсипні, байхові. Назва категорії походить від китайського словосполучення "бай хоа", що означає "біла вія". Це вказує на присутні в складі чайні бруньки з білими ворсинками, які дуже цінуються серед чайних гурманів.

  • Пресовані. Вони можуть нагадувати за формою цеглу, плитку або пігулку. Дуже популярний чорний плитковий чай, який у процесі виробництва обсмажують і пропарюють.

  • Екстраговані або розчинні. Цей продукт може бути рідким екстрактом або розчинними гранулами. Оскільки смак і аромат у такого чаю досить слабкий, його часто рясно присмачують ароматизаторами. В Україні такий чай не дуже популярний.

  • Капсульні. Для приготування капсули потрібно пропустити гарячу пару – усе за тим самим принципом, що й з еспресо.

  • Гранульовані. Це найдрібніші частинки чайного листя. Такий продукт відноситься до бюджетного сегменту, що дозволяє зменшити кількість відходів у виробництві.

За типом чайного листа

Різний тип чайного листа дає початок складному виду маркування, де кожна літера має значення.

T (Tippy)

Наявність типсів

P (Pekoe)

Коротке і грубе листя, типсів немає

O (Orange)

Молоде, цілісне скручене листя

F (Flowery)

У перекладі – "квітковий", а фактично – це означає наявність листя, що росте біля бруньок, і самих бруньок

G (Golden)

Суміш із найкращих сортів, “золотий” чай, тобто якість преміальна

B (Broken)

Ламаний (різаний) лист

S (Sushong) на початку абревіатури

Нижнє листя – напій матиме специфічний присмак

S (Special) в кінці абревіатури

Ексклюзивний чай з особливими параметрами

Fngs (Fannings)

Висівки

D (Dust)

Крихта, або порох



Таким чином, ви тепер можете розшифрувати будь-яку абревіатуру в маркуванні цейлонського чаю. Наприклад:

FP – Флауер Пеко, об`єднуємо те, що сказано у відповідних клітинках таблиці. Додамо, що він міцний і ароматний.

На завершення

Цейлонський чорний чай конкурує на рівних з індійським і цілком заслуговує зайняти місце у вашому раціоні. Звертайтеся до нашого інтернет-магазину, щоб зробити замовлення або проконсультуватися щодо вибору подібної продукції.

Ну а для тих, хто все ще знаходиться в пошуках того смачного і корисного напою, пропонуємо ознайомитися з широким асортиментом чаю за посиланням тут.

Товар додано до списку бажань