- 16472 переглядів
Шри-Ланка – один із лідерів світової чайної індустрії, який має відмінну репутацію завдяки високій якості своєї продукції. Однак важливо розуміти, що цейлонському чаю складно дати якийсь універсальний усереднений опис. Він вирощується в семи чайних регіонах, а відповідно, має різні смакоароматичні властивості. А для бажаючих придбати якісний цейлонський чай пропонуємо ознайомитись з його асортиментом за посиланням далі – чай зі Шри-Ланки.
Чим відрізняється цейлонський чай
Усі цейлонські чаї відносяться до різновиду під назвою assamica. У цій статті ми говоритимемо в основному про чорний (ферментований) його вид, оскільки зелений помітно поступається китайському і становить набагато менший інтерес, а інші види (на кшталт пуера або білого чаю) тут практично не вирощують.
Ось деякі спільні властивості для цейлонського чаю.
- 
"Середньостатистичний" цейлонський чорний чай більш терпкий, ніж, наприклад, індійський. 
- 
Високий вміст танінів, амінокислот, вітамінів P і C. Усе це має сильний оздоровчий ефект. Ну а теїн забезпечує здатність бадьорити. 
- 
Насичений бурштиновий колір. 
Класифікація цейлонського чаю
Цейлонський чай може бути дуже різним – м`яким чи міцним, терпким чи трохи солодкуватим. Усе залежить насамперед від сорту. Відіграють значну роль і величина, а також спосіб механічної обробки та тип листа. Важливо теж дотримуватися технології правильного приготування напою, про яку ви дізнаєтесь зі статті за посиланням – правила і секрети заварювання чаю.
Сорти
Усі назви сортів узяті від області, де виростають. Як уже говорилося вище, їх сім. На смак впливають висота росту, навколишні рослини і клімат. Високогірний чай зазвичай вище цінується серед гурманів, але й у рівнинного є свої шанувальники.
- 
Нувара Елія. Це один з найкращих сортів, які ростуть у самому центрі острова високо в горах. Плантації найвищі у світі – до 3 км над рівнем моря. У цього виду чаю дуже потужний тонізуючий ефект, квітковий аромат і легка гіркуватість у післясмаку. М`ята й евкаліпт, що ростуть поруч, теж позначаються на смаку. Сорт ще називають цейлонським шампанським – багато в чому завдяки характерному золотистому кольору. Найкращий період збирання врожаю для Нувара Елія – з січня до квітня. 
- 
Дімбула. Виростає на серединних за висотою плантаціях – близько 1-1,5 км. Цей сорт має характерний для Цейлону приємний терпкий смак, але, незважаючи на це, він напрочуд м`який. У смаку яскраво виражені лимонні нотки, інколи ж можна помітити відтінки жасмину й кипарису. До чаю цього сорту рекомендується додавати молоко, що для людини з України дещо дивно. Сам лист в упаковці ламаний, середній за розміром. 
- 
Канді. Цей чай у єрархії якості вважається середнім. Висота плантацій – від 500 м до 1 км. Сорт дуже насичений із дуже яскравим смаком. Заварений напій має мідний відтінок. Іноді до нього також додають молоко. 
- 
Рухуна. Цей сорт рівнинний (плантації – на висоті близько 500 м), дуже ароматний і терпкий із землисто-димчастими, а іноді квітковими, нотами. Колір напою особливо темний. 
- 
Ува. Як і Дімбула, росте на серединних плантаціях. Оптимальний час для збирання врожаю – з червня до вересня включно. На вигляд лист зазвичай дрібний, ламаний, а напій має темне забарвлення. Щодо смаку, то ніяких специфічних особливостей немає, тому сорт часто використовують у купажах. 
- 
Уда Пусселава. Плантації розташувалися приблизно на висоті 1800 м. Чай відрізняється ніжним смаком і середньою міцністю. Збирання врожаю відбувається цілий рік. Сам сорт середній за якістю, але якщо зібраний із верхніх листочків, він цінується значно вище. 
- 
Сабарагамува. Сорт рівнинний, але якість дуже висока, росте в спекотному й вологому кліматі. У заварки виходить червоний відтінок. Смак у чаю без чітких ознак, але дуже приємний. 
За величиною
За розміром чаїнок чорний байховий чай зі Шри-Ланки буває великим, середнім (ламаним) і дрібним. Третій вид додатково поділяють на висівку і крихту. У зеленого чаю відсутня третя категорія, а перші дві ідентичні.
За способом механічної обробки
Види цейлонського чаю по-різному обробляють, тому трапляється кілька додаткових категорій.
- 
Звичайні листові, або розсипні, байхові. Назва категорії походить від китайського словосполучення "бай хоа", що означає "біла вія". Це вказує на присутні в складі чайні бруньки з білими ворсинками, які дуже цінуються серед чайних гурманів. 
- 
Пресовані. Вони можуть нагадувати за формою цеглу, плитку або пігулку. Дуже популярний чорний плитковий чай, який у процесі виробництва обсмажують і пропарюють. 
- 
Екстраговані або розчинні. Цей продукт може бути рідким екстрактом або розчинними гранулами. Оскільки смак і аромат у такого чаю досить слабкий, його часто рясно присмачують ароматизаторами. В Україні такий чай не дуже популярний. 
- 
Капсульні. Для приготування капсули потрібно пропустити гарячу пару – усе за тим самим принципом, що й з еспресо. 
- 
Гранульовані. Це найдрібніші частинки чайного листя. Такий продукт відноситься до бюджетного сегменту, що дозволяє зменшити кількість відходів у виробництві. 
За типом чайного листа
Різний тип чайного листа дає початок складному виду маркування, де кожна літера має значення.
| T (Tippy) | Наявність типсів | 
| P (Pekoe) | Коротке і грубе листя, типсів немає | 
| O (Orange) | Молоде, цілісне скручене листя | 
| F (Flowery) | У перекладі – "квітковий", а фактично – це означає наявність листя, що росте біля бруньок, і самих бруньок | 
| G (Golden) | Суміш із найкращих сортів, “золотий” чай, тобто якість преміальна | 
| B (Broken) | Ламаний (різаний) лист | 
| S (Sushong) на початку абревіатури | Нижнє листя – напій матиме специфічний присмак | 
| S (Special) в кінці абревіатури | Ексклюзивний чай з особливими параметрами | 
| Fngs (Fannings) | Висівки | 
| D (Dust) | Крихта, або порох | 
Таким чином, ви тепер можете розшифрувати будь-яку абревіатуру в маркуванні цейлонського чаю. Наприклад:
FP – Флауер Пеко, об`єднуємо те, що сказано у відповідних клітинках таблиці. Додамо, що він міцний і ароматний.
На завершення
Цейлонський чорний чай конкурує на рівних з індійським і цілком заслуговує зайняти місце у вашому раціоні. Звертайтеся до нашого інтернет-магазину, щоб зробити замовлення або проконсультуватися щодо вибору подібної продукції.
Ну а для тих, хто все ще знаходиться в пошуках того смачного і корисного напою, пропонуємо ознайомитися з широким асортиментом чаю за посиланням тут.