Кава по-в`єтнамськи: рецепт зі згущеним молоком
В'єтнамці пристрасно люблять каву зі згущеним молоком. Якщо ви замовляєте каву в місцевому кафе, то за замовчуванням отримаєте напій 3 в 1. Так, є ще третій інгредієнт, але давайте по порядку.
Тут ми обговоримо рецепт в'єтнамської кави і кави по-в'єтнамськи одночасно. Це могли б бути зовсім різні поняття, але в даному випадку все-таки майже одне й те саме. Загалом її нескладно приготувати, але є певні нюанси, якими не можна знехтувати.
Інструмент для заварювання
Для кави по-в'єтнамськи потрібен особливий пристрій – створений у цій азіатській країні фін. У крайньому випадку підійде френч-фільтр, але ми розглянемо класичний в'єтнамський пристрій як основний варіант. Отже, його роблять із сталі-нержавійки, алюмінію, срібла або кераміки. Моделі можуть трохи відрізнятися, але зазвичай пристрій складається з таких елементів:
1. Фільтруючий елемент. Він схожий на невелику каструльку, яка має в дні дірки. Там кава заварюється.
2. Колба, куди ми засипатимемо каву середнього помелу.
3. Прес (темпер), яким придавлюється кава, він теж із дірочками, щоб у них могла просочитися гаряча вода.
4. Кришка. Вона служить для того, щоб закрити фін, але кмітливі мешканці України пристосувалися використовувати її як підставку для фільтра, знятого з кухля. Для цього кришку перевертають догори дном. По діаметру фільтр вписується добре – як кажуть, "входить і виходить".
Інші два елементи можуть входити в набір або братися зі звичайного посуду.
1. Кухоль або склянка. Перевага скла в тому, що ви наочно бачите ступінь готовності кави.
2. Порційна ложка. Раціонально використовувати ту саму ложку, щоб строго регулювати обсяг.
Якщо схитрувати й спробувати приготувати каву по-в'єтнамськи іншим способом (за допомогою іншого обладнання), результат буде не те щоб смертельним, просто задоволення не те.
Інгредієнти (рецепт)
Ви здивуєтеся, але вам потрібна саме в'єтнамська кава. Жодної Бразилії чи Індонезії. Лише та, що вирощена на місцевих плантаціях. Помел, як уже казали, середній, а з сортів, як не дивно, краще робуста або купаж з її перевагою – тоді напій міцніший.
Наступний інгредієнт – згущене молоко. Тут уже немає обмежень – в'єтнамці використовують те саме, звичне нам ще з радянських часів згущене молоко. Це майже обов'язковий для цієї країни інгредієнт, який звичайним молоком не замінюється.
Третій компонент – це лід. Він додається тому, що в'єтнамці, які потерпають від спеки, люблять у такий спосіб охолонути.
Варто зауважити, що кава по-в'єтнамськи буває не обов'язково 3 в 1, іноді до неї додають яйця, масло і тапіоку (зернистий продукт з коренів маніок – по своїй суті це крохмаль).
Кава по-в'єтнамськи, вимоги до складу
Кава |
В'єтнам, середній (рідше – великий) помел, в ідеалі – свіжозмелена, робуста або бленд, рекомендована доза – 15 г |
Вода |
Бутильована або очищена фільтром водопровідна, рекомендована кількість – 250 мл |
Згущене молоко |
Будь-яке і побільше |
Покрокова інструкція
Приготування напою в домашніх умовах виглядає так:
1. У кухоль або склянку щедро наливають згущене молоко. Сюди можна відразу кинути 3-4 кубики льоду. Тоді у вас вийде "Айс кава", що підходить для вживання під час спекотного літа.
2. Ставлять воду кип'ятитись.
3. В основний фільтр фіна (або френчпреса) засипають від 2 до 4 чайних ложок кави, а потім розмазують по її по дну.
4. Накривають пресом (темпером) і злегка, без надмірних зусиль, трамбують.
5. Наливають трохи окропу. Кавовий порошок повинен увібрати вологу і поцвісти близько 30-40 сек.
6. Після цього фін заливають гарячою водою майже до країв.
Далі готова кава капає в чашку через дірочки, передбачені в пристрої для заварювання. Тут важко описати часові рамки процесу, але принцип такий: коли перестало капати, це означає, що кава готова.
Чим хороша кава по-в'єтнамськи
Деяким любителям кави не хочеться бути залежними від чергової порції зранку. Інші не можуть терпіти наявність робусти навіть у блендах через характерну гіркоту, але хочуть міцніший напій; або ж смачніший, але на арабіку грошей немає. Третіх не влаштовує, що скаче тиск або з'являються тривожні відчуття в районі серця.
У всіх цих випадках кава по-в'єтнамськи 3 в 1 є порятунком. Звикання до неї не відчувається, тобто якщо вранці не встигли випити чашку, то ви цього навіть не помітите. Гіркота робусти буде пом'якшена солодким згущеним молоком. Ну й молоко в будь-якому варіанті пом'якшує вплив кави на серце або артеріальний тиск. А калорійність виходить в районі 55 ккал на 100 г.
Отже, коли ви збагатили свою скарбничку новим рецептом кави, пам'ятайте, що купити продукт можна в нас, причому недорого. В'єтнамський вид напою, що бадьорить, можна готувати і без льоду, якщо робити його в не дуже спекотний час. Але обов'язково – зі згущеним молоком.
Ну а якщо ви все ще шукаєте щось особливе і бажаєте поекспериментувати з приготуванням кави в домашніх умовах, то більше рецептів можна знайти за посиланням далі – Рецепти приготування кави.
- На сайте