Кава по-турецьки – простий рецепт, секрети смаку і правильної подачі
Кава по-турецьки – це рецепт приготування, а не окремий вид зерен. Він підходить для тих любителів напою, що бадьорить, котрі хочуть досягти хорошого смаку з мінімальними зусиллями і витратами часу.
Простота рецепту турецької кави не повинна вводити в оману. Під час приготування потрібно бути гранично зосередженим і уважним. Як відомо, турки ставляться до кави дуже трепетно, тому їхньої технології заварювання варто дотримуватися з усією серйозністю. Ну а зараз ви зможете поринути в історію дивовижного смаку з багатьма проявами.
Історія, особливості, інгредієнти
З'явився рецепт популярної нині турецької кави в Османській імперії в 16 столітті — невдовзі після відкриття там першої кав'ярні (йшов 1544 рік). Але це не точно, бо є ще версія, що метод заварювання запозичений турками в караванників з Африки та іншої частини Азії. Принаймні в Туреччині така кава стала популярною, і звідти вона поширилася в різні куточки планети.
Кава по-турецьки тісно пов'язана з використанням джезви, яка в нас традиційно називається “туркою”. До речі, дуже важливо використовувати правильну турку з вузьким горлом. А ще коректно розрахувати дозування кави і води виходячи з кількості людей, які вживатимуть напій, і розміру турки.
Вибір інгредієнтів для кави по-турецьки теж відповідальний етап. Вода не повинна містити солей, а якщо сказати точніше – вона повинна бути кришталево чистою. Якщо у вас є фільтр, це вже непогано, але бажано, щоб він був хорошої якості, а змінний картридж не вичерпав свій ресурс півтора роки тому. Якщо такого дива техніки немає, купіть у магазині бутильовану.
Кавові зерна для турецької кави бажано використовувати свіжообсмажені. Щоправда, на практиці цю пораду застосувати досить складно. Набагато простіше виконати два інші заповіти: помел — тонкий, як у борошна, якість — хороша арабіка. До цукру особливих побажань немає, до того ж використовувати його необов'язково.
Для наочності – таблиця.
кава дрібного помелу |
одна чайна ложка |
вода |
50-60 г |
цукор, спеції |
не обов'язкові |
молоко |
ні |
Ось тепер можна переходити до рецепту.
Рецепт правильної кави по-турецьки
Погана новина: каву по-турецьки готують на жаровні з піском і галькою. Так-так, адже в Османській імперії електроплита не була в пошані. Турку ставлять туди майже по горло, а жаровню нагрівають строго рівномірно.
Хороша новина: якщо робити турецьку каву на звичайній плиті, ви нічого не втратите. Але тоді підійдіть відповідально до решти. Наприклад, спробуйте такий спосіб:
-
Заливаємо в турку холодну воду, на цьому етапі — додаємо цукор і спеції (якщо потрібно).
-
Ставимо на слабкий вогонь.
-
Коли вода стала гарячою, засипаємо каву.
-
Розмішуємо вміст максимально інтенсивно.
-
З вогню знімаємо тоді, коли почала підніматися пінка. Кипіння води – це холоднокровне і жорстоке вбивство кави в турці.
-
Піну розкладаємо по чашках, ставимо знову на вогонь. Чекаємо на підняття пінки і знову знімаємо. Процес можна повторити до шести разів, але два – це мінімум.
-
При цьому способі цукор і прянощі не кладуть у готову каву навіть під дулом пістолета або суворим поглядом супутника життя.
Але є й інші варіанти рецепту кави турецькою. Ось один із найпоширеніших:
-
У джезву насипаємо каву й цукор, розмішуємо. Ще додаємо зовсім небагато, буквально кілька крупинок, солі.
-
Суміш заливаємо холодною водою і ставимо на повільний вогонь.
-
Не відходимо нікуди, а спостерігаємо, коли пінка почне підніматися.
-
Знімаємо турку, як тільки пінка підніметься догори. Декілька разів повторюємо процедуру.
-
Востаннє доводимо до кипіння (але не кип'ятимо!), знімаємо з вогню, видаляємо піну в окрему ємність, розливаємо напій по чашках, зверху викладаємо пінку.
Як подавати на стіл
Для повного задоволення потрібна склянка з холодною водою. Для чого – думки розділилися. Одні рекомендують запивати кожен ковток кави, інші радять прочищати рецептори до вживання напою.
-
Турецьку каву бажано подавати на тарелі і в невеликій чашці з грубими стінками. Слід доповнити сервірування ложкою з довгою ручкою і графином.
Перед подачею кави по-турецьки чашки прогріваються. Окріп потрібно залишити в посуді приблизно на хвилину. Холодна чашка відразу забирає температуру в напою і псує його властивості.
Якщо турецька кава зроблена правильно, піна не розтікається, а залишається на ложці, наче шапка, кілька миттєвостей.
Додатково можуть використовувати солодощі: халву, мед, лукум тощо.
Мехмет Ефенді – справжня турецька кава?
Оскільки класичний рецепт турецької кави передбачає використання свіжообсмажених зерен, не зайве знати, що в Стамбулі особливо поважають марку Mehmet Efendi. Так називається цех, де каву обсмажують, пакують і тут же продають.
Якщо вам пощастить побувати в Стамбулі чи іншій частині Туреччини, спробуйте саме продукт бренду Мехмет Ефенді. А ось в Україні дістати його дуже складно й дорого. Та й особливого сенсу немає – поки кава до нас доїде, свіжість втратиться, тоді вже краще Jacoffee замовити.
Ну а якщо ви все ще шукаєте щось особливе і бажаєте поекспериментувати з приготуванням кави в домашніх умовах, то більше рецептів можна знайти за посиланням далі – Рецепти приготування кави.
- На сайте