Кава без кофеїну: користь і шкода
Кава впливає на організм не завжди однозначно. Прихильники здорового способу життя нарікають на шкоду кофеїну, рекомендують його уникати. У такій ситуації багато хто вважає, що виходом є так званий декаф, тобто декофеїнізована кава. Чи насправді він поєднує тільки плюси кави і позбавлений будь-яких недоліків? У цій статті ми розберемо дане запитання об'єктивно.
Як створюється безкофеїнова кава?
Поки що люди не навчилися ще вирощувати безкофеїнову каву, але видалити небажаний елемент із зерен потім – запросто. І тому використовуються кілька різних методів, які вибір безпосередньо впливає на наше дослідження. Ось три найпопулярніші методи за головною діючою речовиною:
-
Вода. Хімічні інгредієнти не використовуються. Зерна замочують у нагрітій до високої температури воді, внаслідок чого кофеїн іде у рідину. Щоправда, при цьому туди потрапляють речовини, що створюють смак і аромат. Тому спочатку з води за допомогою спеціальних фільтрів витягують кофеїн, а потім у цій рідині замочують нову партію зерен. Цей спосіб екологічний і безпечний.
-
Вода й розчинник. Активною речовиною є метилацетат, який у невеликих кількостях залишається в зернах і негативно впливає на смак кави. Якщо ж випити багато напою, що бадьорить, за один день, можуть початися відчутні фізичні проблеми.
-
Стиснутий газ (як правило, двоокис вуглецю). Це метод, як стверджують експерти, прогресивний і безпечний. У даному випадку замочувати зерна теж потрібно, але відрізняється другий етап, коли їх залишають у воді і стиснутому газі одночасно. Газ приймає рідку форму і стає розчинником, що вимиває кофеїн.
Отже, важливий висновок. Для оцінки користі і шкоди кави в зернах без кофеїну потрібно знати метод виробництва. Якщо другий, з розчинником, то уникати його. Але є одна проблема: виробники не завжди цю інформацію вказують. Про причини, у світлі сказаного, ви напевно здогадуєтесь.
Корисна інформація
Перший декафенато вийшов випадково. Партія кави, яку перевозили морем, потрапила під вплив солоної води, через що зерна втратили кофеїн, але залишилися придатними до вживання. Цей метод відразу запатентували, але став поширеним він лише в 1930-ті роки.
На виробництві декафінато (ще один варіант написання) використовується лише арабіка доброї якості. Справа в тому, що її смак від таких маніпуляцій не зіпсується, а в інших випадках він стає "ніяким".
Користь і шкода
Ну а тепер найголовніше. Чого більше – користі чи шкоди? Чи вдається досягти потрібного ефекту?
Декаф-кава:
Плюси... |
Мінуси... |
Нейтралізується ризик негативного впливу на серцево-судинну систему |
Невелика кількість кофеїну все-таки залишається – приблизно від 1 % від вихідного або навіть більше Якщо у виробництві використовувався розчинник, можна отримати цілу низку захворювань замість очікуваної користі (є надійні дослідження, які це підтверджують) Благотворний вплив звичайної кави на організм більш яскраво виражений Від кави декаф підвищується рівень вільних жирних кислот, що утворюють поганий холестерин, і білок, пов'язаний з ним |
І щоб порівняти вплив кави звичайної і без кофеїну на ваше здоров'я, пропонуємо дізнатися більше про особливості класичного напою за посиланням далі – коротко про найважливіше у каві.
Висновок
Кава без кофеїну в зернах може бути корисною, але в основному, якщо вживання кофеїну протипоказане лікарем. Наприклад, коли людина має проблеми із серцем. В інших випадках краще не ризикувати, особливо якщо ви точно не впевнені, що у виробництві не використовувався розчинник.
- На сайте