Як вибрати розчинну каву: ключові секрети вибору
Незважаючи на популярність натуральної меленої кави, розчинний напій теж має своїх прихильників. Наприклад, його цінують за зручний спосіб приготування. Щоб зрозуміти, як вибрати розчинну каву, з'ясуємо чіткі критерії, від яких залежать смакоароматичні характеристики. Ключових два:
-
вид;
-
спосіб сушіння.
Обговорімо, яка є залежність. Також приділімо увагу тому, яку роль відіграє ціна, і визначимо, як відсіяти розчинну каву відверто поганої якості.
Вид розчинної кави та її смак
Вид кавового зерна – головний фактор. Мається на увазі співвідношення арабіки і робусти.
-
100 % арабіка – улюблений варіант для гурманів, має сильно виражений аромат з квітковими та фруктовими нотками смаку. Має слабку міцність і менший вміст кофеїну, ніж у робусті.
-
Суміш арабіки і робусти. Це найпопулярніший варіант серед поціновувачів кави. Саме купаж дає ідеальний смак напою, поєднуючи в собі міцність робусти й аромат арабіки.
-
Винятково робуста – має насичену міцність зі слабко вираженим ароматом. Займає велику частку ринку у світі і легко вирощується. Вважається бюджетним варіантом, тому що дешевше арабіки в середньому на 40 %.
Чому відтінки смаку кави, зібраної в різних регіонах, відрізняються? Одна з причин: у країнах, де вирощують каву, різний клімат. До того ж відіграють роль ступінь обсмаження і тип помелу.
Щоб вибрати розчинну каву, потрібно пробувати – універсального рішення для всіх немає. Більш дорогий – зазвичай насичений, ароматний і має м'якіший смак, оскільки містить більше арабіки. Робуста завжди міцна, майже не пахне та дешева. Арабіка класно пахне, не міцна, у смаку має ноти квітів і фруктів, але дорога.
Вплив методу виробництва на вибір
Вибір якісної розчинної кави може бути пов'язаний і з методом виробництва або технології сушіння. Яким чином? Виділяються три види зі своїми особливостями:
Порошковий (емульгований). Він зазвичай дешевше, але поступається за міцністю. Такий продукт роблять під тиском гарячого повітря, розпорошуючи кавовий екстракт. У результаті порошок виходить досить дрібним.
Гранульований. Цей вид розчинного напою створюється шляхом замочування кави в певних розчинах. У результаті утворюються пористі гранули, грудочки виходять різних форм і розмірів, але не такі дрібні, як у порошкоподібному вигляді.
Сублімований. За цією технологією зерна кави зневоднюють у вакуумі при низькій температурі. У результаті утворюються кристали, що дозволяють отримати якісний напій. "Сушка виморожуванням" – дорога процедура, але ефективна. Якщо ви переживаєте, як правильно вибрати розчинну каву, спробуйте такий варіант.
Таким чином, порошковий тип підходить більше тим, хто не любить міцний напій, решта може поекспериментувати з іншими варіантами.
Яку роль відіграє ціна
Хтось вибирає з асортименту дешевий розчинний напій, а хтось дорожчий, щоб знайти смак, який стане улюбленим на довгий час. З одного боку, дорожчі методи виробництва і якісні інгредієнти встановлюють мінімальну планку вартості. Те, що нижче за неї, є відвертим “сміттям”. Проте з іншого боку, аналіз ціни не завжди допоможе зробити грамотний вибір розчинної кави.
Наприклад, наш інтернет-магазин TORBAFOOD уникає великих цінових накруток. Таким чином, якщо ви побачите каву в кілька разів дорожче, це може означати, що компанія перепродає напої з офлайн-магазинів, де вже було встановлено роздрібні націнки. Спираючись на ціну і бажаючи купити якийсь купаж елітного типу, ви можете заплатити не за якість, а за накрутки посередників.
Як при виборі розчинної кави відсіяти "шлак"
Смаки у людей різні. Але якщо ми вирішуємо, як вибрати розчинну каву в інтернеті, то було б прикро заплатити за доставку та потрапити на поганий напій, якого і так вистачає в провінційних магазинах України. Що допоможе відсіяти "шлак":
-
Відверто смішна ціна.
-
Нормальний колір доброї кави – шоколадний і трохи блискучий. Якщо ж гранули тьмяні, це привід насторожитись.
-
Склад повинен бути без явних домішок на зразок шматочків каштанів, вівса, жолудів або навіть кісточок фініка.
Упаковка не відіграє ключову роль, хоча деякі продавці стверджують протилежне. Єдине, вона має бути герметичною і непошкодженою. Прозорий пакет чи скло дає можливість розглянути продукт. Якщо використовується жерстяна банка, на ній не повинно бути іржі. Зважаючи на ці критерії, можна сміливо покладатися на інтуїцію, смак, улюблені сорти і бренди.
Основні чинники вибору
Підведемо підсумок. Що найголовніше при виборі якісної розчинної кави:
-
Відсутність домішок. Краще, якщо склад обмежиться арабікою і робустою та не міститиме барвники й ароматизатори. Хоча наявність цикорію допускається, але в жодному разі не сміття.
-
Сублімована розчинна кава — найкращий вибір гурманів і поціновувачів якості. Але кристали не повинні злипатися, їхня структура тверда, а форма допускає наявність гострих кутів (більше рекомендацій тут).
-
Швидкість розчинення кави. Цей чинник можна протестувати лише після покупки. Головне, щоб гранули, кристалики чи порошок розчинялися повністю. Можна також засікти час, за скільки цей процес завершиться. У середньому гаряча вода дозволяє приготувати напій за 30 секунд, а холодна за три хвилини.
Вміст кофеїну у своєму раціоні вам потрібно контролювати самостійно. Закон не зобов'язує виробника вказувати процентне співвідношення на упаковці. Однак більшість виробників сьогодні намагаються дотримуватися рекомендованих 3-4 %.
І найголовніше – вибирайте з асортименту інтернет-магазину Torbafood. Наприклад, у нас можна купити розчинну каву або в готових упаковках від відомих брендів. Ми дбаємо про те, щоб поєднання ціни і якості було оптимальним.
- На сайте