Як обрати каву в зернах
З усіх видів кави саме зерновій віддають перевагу справжні поціновувачі цього напою. Але далеко не всі знаються на її особливостях, і часто просто купують продукцію найпопулярніших брендів. Але давайте дізнаємося більше про зернову каву, щоб краще орієнтуватися в асортименті і завжди вибирати найкраще.
Який вид зернової кави вибрати
З величезної кількості видів у світі використовуються лише два основних: арабіка і робуста (відмінності). Арабіка характеризується ніжним м'яким смаком з кислинкою і різноманітністю відтінків, залежно від сорту; робуста характеризується міцністю, очевидно гірким смаком і високим вмістом кофеїну. Більшість виробників пропонують зернову каву зі стовідсоткової арабіки або купажі з різних сортів арабіки. Саме ця продукція займає «золоті полиці» в магазинах, і саме їй віддають перевагу поціновувачі кави.
Вибираємо ступінь обсмаження зерен
Смак готового напою в значній мірі залежить від ступеня обсмаження зелених зерен, тому необхідно запам'ятати основні градації і їхні характеристики.
Слабке, або світле, обсмаження – дає яскраво виражену кислинку в смаку, зберігає оригінальний смак і аромат зерен. Відрізняється насиченим кавовим ароматом.
Середнє обсмаження – баланс кислинки й гіркуватості в смаку, аромат кавовий «з димком». Середнє обсмаження, що підкреслює кислинку, – найпопулярніше.
Темне, сильне обсмаження – смак з явною гіркуватістю. Запах смаженого перекриває оригінальний аромат зерен. Кава темного обсмаження часто додається до суміші для еспресо. Також існує дуже темне обсмаження, проте така кава мало кому подобається через сильну гіркоту.
Якщо підсумувати, то чим темніше обсмаження, тим більше в напої гіркоти, і тим менше відчувається оригінальний смак та аромат кавових зерен. Також при темних обсмаженнях у зернах залишається менше кофеїну за рахунок виділення масел. Тому багато хто воліє пити каву світлого або середнього обсмаження, з підвищеним його вмістом, уранці, а ввечері – менш міцна кава темного обсмаження.
Зверніть увагу, що темне обсмаження часто використовують недобросовісні виробники, щоб приховати низьку якість продукції, тому варто бути уважним при виборі кави.
Також варто звернути увагу на дату обсмаження. Обсмажені зерна зберігають свій аромат до місяця, і що більше часу минає, то гіршими стають смакові якості напою.
Якою має бути упаковка із зерновою кавою
Упаковка – важливий показник якості кави. Кисень і сонячне світло вбивають оригінальні смакові та ароматичні якості зерен. Тому ніколи не купуйте каву на вагу у звичайних магазинах – за час зберігання на прилавку вона втрачає початковий смак і аромат. Купуйте каву тільки в герметичній упаковці, бажано з тришарової фольги зі спеціальним клапаном, призначеним для виходу вуглекислого газу, що виділяється після обсмаження зерен. Цей клапан дозволяє видалити надлишки вуглекислоти, не пропускаючи кисень усередину; таким чином зберігається неповторний оригінальний смак і аромат зернової кави.
Нерідко в магазинах можна знайти ароматизовану зернову каву. Це може бути цікавим для любителів різноманітності. Однак потрібно враховувати, що при виготовленні такої кави використовуються хімічні добавки. Вони нешкідливі для організму, але часом затьмарюють справжній смак зерен і програють натуральним спеціям та прянощам, які можна додати в готовий напій самостійно.
У цій статті ми розібрали основні чинники, якими варто керуватися при виборі зернової кави. Скористайтеся цією інформацією, щоб купувати найкращу продукцію, і завжди насолоджуватися та пригощати гостей найдивовижнішими напоями!
- На сайте