Арабіка і робуста – у чому різниця і що краще?
Розумні люди порахували, що існує понад 80 видів кавового дерева. Однак лише два з них — арабіку і робусту — вирощують у промислових масштабах та повсюдно вживають. На те є свої причини. Давайте розберемося, у чому різниця, а також що краще і смачніше.
Як відрізнити арабіку і робусту
Відмінності між двома найпопулярнішими сортами кави можна провести за різними критеріями. Хоча найважливіші – це смак і зовнішній вигляд зерен, ми розглянемо ще кілька.
Батьківщина і країни вирощування
Вважається, що арабіку почали культивувати в 9 столітті в африканській країні Ефіопії, а робусту – через 9 століть у Конго. Тепер картина світового виробництва кави дуже різноманітна: деякі країни, приміром Мексика, вирощують лише арабіку, а багато хто культивує те й інше. Але основний постачальник арабіки – Бразилія, а робусти – В'єтнам. Співвідношення у виробництві відрізняється в різні роки і, за даними за останні кілька років (до 2019 р.), становить 65–75 % на 25–35 % на користь першої.
Умови зростання
Арабіку можна виростити лише на висоті приблизно 1000-2800 м над рівнем моря. Робуста почувається комфортно на рівнинах і загалом невибаглива. Більш докладно дізнатися про смакові й ароматичні особливості напою, щоб підібрати свій ідеальний купаж кави, можна зі статті Все найважливіше про каву.
Різниця в ціні і врожайності
Арабіка значно дорожча частково через складність вирощування, частково через смакові характеристики. Її ягоди збирають щорічно і з 1 дерева отримують всього близько 1 кг зерен, готових до споживання. Робуста легко переносить погану погоду, дає 12–15 врожаїв на рік і набагато стійкіша до впливу хвороб та шкідників. Врожайність з 1 дерева у 2-3 рази вища.
Зовнішні відмінності рослин і зерен
Арабіка виглядає як дерево і є ним за своєю суттю. Робусту теж іноді називають деревом, але насправді це кущ, хоч і досить великий.
Як відрізнити сорти: за формою, поздовжньою лінією і, якщо зерна не обсмажені, за кольором. Арабіка довгаста, із вигнутою виїмкою (форма S), світло-коричнева. Робуста кругліша, з прямою ямкою посередині і темна. Ще один момент – розмір. Арабіка трохи більша: 6-9 мм, а зерно робусти зазвичай не більше 3-5 мм.
Застосування
Арабіка в зернах і мелена дуже подобається гурманам. Дешевша робуста широко застосовується для виготовлення розчинної кави і у фармацевтиці. У натуральному вигляді вона додається до складів сумішей (блендів), але може продаватися й сама по собі, це бюджетний сегмент ринку. У такому випадку ви самі переконаєтеся, що сорти арабіки й робусти при відповідному купажі здатні принести величезне задоволення і приємний післясмак. Ну а особливо завзятим кавоманам, які надають перевагу чомусь особливому і якісному, пропонуємо підібрати каву за вигідними цінами в інтернет-магазині Торбафуд (тут – розчинна, тут – у зернах, а тут – мелена), скласти свою думку і написати відгуки.
- На сайте