Як вибрати гарячий шоколад
Гарячий шоколад має не так багато різновидів, щоб у них заплутатися. Даний продукт буває якісним, більш-менш натуральним, і з сумнівною рецептурою. Щоб зрозуміти, як вибрати гарячий шоколад, достатньо бути уважним під час читання складу на упаковці. Що там можна побачити?
Гарячий шоколад з домішками і без
На щастя, какао-порошок використовують під час створення гарячого шоколаду майже завжди. Питання в тому, яка його частка і скільки решти.
Коли боби какао переробляються, у результаті залишається вторинний продукт. Рівень його розчинності не оптимальний, тому в порошок додають емульгатори. Додатково деякі виробники включають стабілізатори й ароматизатори. І таким чином вони прагнуть догодити масовому споживачеві, який орієнтується переважно на смак, а не на корисність чи якість.
Ще один можливий вид добавки – сухе молоко (як варіант, сухі вершки). Враховуючи, що ми і так найчастіше розбавляємо какао чи гарячий шоколад сухим, пастеризованим чи натуральним молоком, ця добавка просто трохи полегшує задачу приготування напою. До складу також можуть входити сіль, цукор і кокосова олія.
Дуже погано, якщо суміш для приготування гарячого шоколаду зовсім не містить какао. Таке, на жаль, також зрідка буває. Цілком синтетичний вид напою шкідливий для здоров'я, особливо при регулярному вживанні.
І навпаки, у деяких випадках гарячий шоколад складається повністю з натуральних компонентів. На вигляд суміш нагадує не порошок, а стружку. Її можна розтопити в мікрохвильовій печі або в турці, попередньо наливши трохи молока або води. Вибір гарячого шоколаду на користь такого варіанта цілком виправданий. Якщо використовувати для приготування воду, такий варіант буде лише трохи бідніший за молочний, різниця не критична.
Як правильно вибрати: 3 чинники
Країна. Дуже цінується у світі швейцарський гарячий шоколад. Це класика, перевірена часом. Проте рецепти грамотного приготування суміші зберігають і в інших країнах, приміром у Голландії. До речі, саме в Нідерландах винайшли технологію поділу порошку і масла на основі какао.
Склад. Бажано, щоб у складі було від 20 % порошку какао і хоча б десята частка масла на основі цих бобів. Утім, буває, що використовується кокосова олія, яка майже не відрізняється за властивостями.
Бренд. До найпопулярніших брендів входять Чинтака, Julius Meinl Moro Ciok, Fragel`z, Danesi Dancioc, Nesquik, Bristot Cioccobon та інші. Якщо ж брати гарячий шоколад у капсулах, можна розглянути пропозицію фірми Kraft Foods.
Звичайно, при бажанні вибрати гарячий шоколад правильно, ми рідко маємо можливість скуштувати його — хіба що нова компанія влаштує рекламну акцію з дегустацією. У продукті різних марок зустрічаються вершкові, горіхові або ванільні нотки, в одних випадках переважає солодкість, а в інших – гіркота. І тут порадника бути не може: пробуйте і вибирайте самі, якому віддати перевагу. А почати можете з асортименту, представленого в нашому магазині тут. Ну а для тих, хто бажає приготувати напій самостійно й підібрати рецепт за своїм смаком, пропонуємо ознайомитися зі статтею "Приготування гарячого шоколаду в домашніх умовах".
- На сайте