Індійський чай: сорти, види, як правильно вибрати і заварювати
Індійський чай по праву вважається одним з найкращих у світі. На наше щастя, його вирощують у величезних кількостях. За обсягом світового експорту Індія посідає друге місце після Китаю. Ну а що можна сказати про смакові якості? Які є сорти і види продукту, як його правильно вибирати та заварювати? Давайте розбиратися.
Сорти
Варто відверто відзначити – далеко не всі сорти індійського чаю виділяються доброю якістю. Деякі з них виростають на рівнинах і не вражають вимогливого гурмана. Однак є 4 сорти чорного чаю, які відносять до категорії елітних і заслуговують на нашу увагу. Це Ассам, Дарджилінг, Сіккім і Нілгірі. Традиційно назви беруться пов'язані з географічним знаходженням плантацій.
Ассам
Ассам – штат, де вперше в Індії почали вирощувати чай. Та й за розмірами місцеві плантації на першому місці. А смакові властивості – яскраво виражена терпкість, легка солодкість і висока насиченість. Ну а головна особливість чаю Ассам – солодовий аромат з нотками ментолу. У готового напою колір помаранчево-бордовий. Його особливо приємно пити зранку.
Дарджилінг
Цей сорт особливо цінується, частково ще й тому, що виробляється в менших кількостях. Смак у нього дуже різний, тому що впливає безліч чинників, наприклад час збору. Але навіть у рамках одного флешу смак часто залежить від погоди. І все ж спільні риси можна виділити: у всіх видів Дарджилінга ніжний квітково-мускатний смак переважає.
Нілгірі
Менш популярний, але все-таки дуже смачний сорт. Чай Нілгірі насичений з цитрусовими нотками і фруктовим ароматом.
Сіккім
Сіккім має спільні риси, які ріднять його з Ассамом і Дарджилінгом. Від першого у нього солодовий запах, а від другого – мускатний відтінок смаку. У готового напою колір між коричневим і червоним. Цей сорт міцний, але аромат не надто сильний.
Види
Чай індійський, як і будь-який інший, класифікують ще методом обробки листя. Він буває листовим (розмір – від середнього до великого), гранульованим, пресованим і порошковим. Підібрати індійський чай, який сподобається саме Вам, можна тут.
Найякіснішим є, звичайно, листовий вид, проте гранульований (подрібнений до маленьких горошин) теж має своїх шанувальників. Він буває більш терпким, швидко заварюється і коштує дешевше. Пресований чай буває у вигляді цеглинок або пігулок, таку форму йому надають для зручності транспортування. Ну а порошковий – це чай, який фасують у пакетики. Єдина його перевага – зручність заварювання і усунення заварки.
Як обрати
Смакові переваги – справа суто індивідуальна. Вибір сорту ви можете зробити згідно з наведеною вище інформацією, спираючись на свої улюблені смакові відтінки. Однак є базові принципи, які допомагають відсіяти відверто поганий продукт і знайти добрий.
-
"Верхівки паростків". Цю ключову фразу потрібно запам'ятати. Вона вказує на гарну якість чаю. Ну а якщо її немає, а в складі присутні уламки гілочок або дрібні частинки (домішка), такий продукт краще забракувати.
-
Аромат. Головне, щоб запах спричиняв приємні відчуття. Але додатково варто зважити: чи нагадує цей запах чайний, чи він уже увібрав у себе якісь сторонні відтінки?
-
Вологість. "Правильний" чай має бути сухим, проте це слово не слід плутати з поняттям "пересушений".
-
Колір. Однорідний, природний, відповідає сорту.
-
Форма чаїнок. Вони мають бути скрученими.
-
Термін придатності. В ідеалі від дати виготовлення має пройти трохи більше кількох місяців.
Тож якщо у вас є можливість приділити вибору чаю достатньо часу, зробіть це.
Як заварювати
Для заварювання звичайного індійського чаю найкраще підійде порцеляновий, глиняний або керамічний посуд. Робіть це без поспіху, в чайнику для заварювання, а не в чашці. Основні правила такі:
-
Беріть лише чисту воду першого кип'ятіння. Якщо заварювати ту саму воду кілька разів, у ній утворюються шкідливі сполуки, які накопичуються в організмі і поступово його отруюють.
-
Після закипання дайте трохи охолонути воді – приблизно до 75-85 градусів.
-
Обдайте посуд окропом. Так заварювання пройде краще, вода не буде остигати через холодний заварник.
-
Заварюйте чорний чай зовсім недовго – буквально кілька хвилин, після цього розливайте по чашках. Якщо ви плануєте готувати повторно, залишайте заварку в чайнику без води.
А для тих, хто в повсякденній буденній метушні може відвести лише незначну частину часу на чаювання, однак бажає насолодитися неперевершеним смаком напою, пропонуємо дізнатися спрощений спосіб приготування зі статті за посиланням далі – технологія правильного заварювання чаю.
Індійський чай дуже вимогливий до якості води. Його не слід тримати в охолодженому окропі занадто довго – це позначається на його властивості негативно.
Ті, кому хочеться чогось оригінальнішого, рекомендується індійський чай з молоком. Тільки в цьому випадку це, скоріше, молоко з чаєм. Рецепт такий: на пів літра молока візьміть 2 ч. л. чаю та 3 ч. л. цукру. Додайте в молоко, поставте на плиту й доведіть до кипіння. Допускається додати кардамон – буквально одне товчене насіння. Після цього напій готовий до вживання.
Ну а традиційний індійський чай зі спеціями ще називають "масалом". До нього додають молоко, цукор і спеції, серед яких обов'язковий кардамон.
-
Розігрійте воду зі спеціями на максимальному вогні.
-
Коли закипіла вода, додайте молоко, чай і цукор (його можна замінити медом, але підсолоджувач обов'язковий).
-
Усі домішки слід відокремити за допомогою сита, а потім чай можна розлити по чашках.
Пропорції: у рідині ¾ має бути води й ¼ – молока. Припустимо, ми взяли в сумі їх 1 літр, 750 і 250 мл. У такому випадку заварки має бути 2 чайні ложки, цукор і спеції за смаком, але варто бути обережним та дотримуватися почуття міри. Зі спецій можна додати до кардамону гвоздику, перець чорний у вигляді горошку або запашний, корицю, мелений мускатний горіх тощо.
На закінчення
Вживання індійського чаю схоже мистецтво. Хоча б у тому сенсі, що потрібно довго пробувати різні підходи й шукати свій стиль. Однак продукт, що пропонується в нашому інтернет-магазині, – відмінна основа для експериментів! Спробуйте справжню масалу, приготовлену своїми руками, і ви отримаєте незабутнє задоволення!
Бажаючим знайти свій унікальний смачний і корисний напій пропонуємо ознайомитися з широким асортиментом чаю за посиланням тут.
- На сайте