Сухі вершки: особливості, користь, застосування та рецепти
Сухі вершки – це для багатьох з нас обов'язковий компонент у каві. Вони пом'якшують смак напою, що бадьорить, доповнюючи його новими гранями. Звісно, щодо сухих вершків у багатьох з нас багато запитань: які їх особливості і які критерії якості можна виділити? Чи справді продукт корисний? А що сказати про його застосування в харчовій промисловості? Які рецепти існують із сухими вершками? Саме в цих запитаннях ми зараз і розбиратимемось.
Особливості й критерії якості
Оскільки натуральні вершки не можуть зберігатись довго, сучасна харчова промисловість знайшла спосіб робити їх на основі рослинних компонентів. Треба сказати, що технологія в кожного виробника своя – можуть відрізнятися типи компонентів. Але результат завжди один – смак кави стає ніжнішим. При цьому не потрібно витрачати час і сили на пошуки свіжого молочного продукту, що особливо актуально, коли ви в дорозі або бракує часу через робочий ритм.
Зручно, що сухі вершки можна змішувати з харчовими продуктами будь-якої консистенції. Вони добре розчиняються і не згортаються.
У складі рослинних сухих вершків можуть бути кукурудзяний сироп і олія рослинного походження. Для отримання потрібні інгредієнти висушують на спеціальних установках. Їхня жирність нижча, ніж у натурального продукту, що особливо сподобається тим, хто стежить за фігурою. Аби переконатися в якості сухих вершків, важливо звернути увагу на склад і на те, які добавки там використовуються. При цьому упаковка має бути повністю герметичною, а термін придатності – написаним досить чітко, щоб не було сумнівів, що його перебили.
Користь сухих вершків. Чи є шкода?
Рослинні сухі вершки отримують шляхом змішування олії рослинного походження, води й смакових добавок. Суміш потім зневоднюють. Залежно від пропорцій інгредієнтів, виходить продукт різної жирності, наприклад 30 або 50 %. Власне, технологія і компоненти багато в чому визначають такі моменти, як користь і шкода. У промисловості використовуються зазвичай кокосова, пальмова або пальмоядрова олії. Проте є й спільне.
У сухих вершках є такі речовини, як вітаміни (E, A, PP, B), мікроелементи з таблиці Менделєєва (цинк, калій, фосфор кальцій, залізо), мінеральні речовини. А ось чого немає в складі, то це холестерину. Та й калорійність невисока.
Ну а чи може бути від сухих вершків якась шкода? Варто зауважити, що в складі завжди присутні харчові добавки й консерванти. Інакше термін придатності просто не був би таким високим. На цей факт повинні звернути увагу ті, хто страждає від непереносимості подібних інгредієнтів або алергії на них. Якихось додаткових даних про серйозну шкоду продукту наразі немає.
Сухі вершки: як їх застосовують?
Застосування сухих вершків стосується багатьох випадків, а не лише вживання з кавою або гарячим шоколадом. Додають компонент і у випічку, і в креми, і в соуси, і в морозиво, і навіть у кашу або супи. Хоча, звичайно, треба розуміти, як це робити правильно, тобто вивчити рецепти та пропорції.
Чи взаємозамінні вершки у вигляді порошку і сухе молоко? Загалом їх сфера застосування схожа, хоча сухе молоко роблять на основі пастеризованого коров'ячого (тобто без рослинних олій). Однак вершки завжди відрізняються більшою жирністю. Для кави це, може, і припустимо, а от якщо ви хочете приготувати повноцінну страву, потрібно ретельно зважити, наскільки така заміна є прийнятною.
Декілька рецептів
Якщо у вашому арсеналі є такий чудовий компонент, як сухі вершки, можна порадувати своїх домашніх незвичайною стравою. Слід лише запам'ятати пропорції інгредієнтів і порядок дій.
Збиті вершки
Наприклад, ви хочете збити сухі вершки. Для цього знадобиться міксер і такі інгредієнти, як молоко та цукрова пудра. Якщо молока буде 0,5 л, сухих вершків візьміть 120 г, а пудри – 40.
Що зробити:
-
Кидаємо в молоко спочатку вершки, а потім пудру.
-
Збиваємо міксером, встановивши середню швидкість. За часом це приблизно 10 хвилин.
-
У результаті має вийти пишна маса.
Суфле з мигдалем
Можна також побалувати домашніх десертом, який готується в мікрохвильовій печі. У цьому випадку потрібні невеликі формочки і глибокі тарілки.
Що взяти:
-
сухі вершки (250 г);
-
натуральне молоко (250 мл);
-
яйця – 5 жовтків і 6 білків;
-
цукор (75 г) і пудра з нього (3 столові ложки);
-
сироп з будь-яких ягід (200 мл);
-
мигдаль мелений (100 г);
-
щіпка ваніліну.
Що робити:
-
Налити молоко в каструльку, додати туди сухі вершки й ванілін. Поставити на газ і довести до кипіння. Трохи остудити.
-
Узяти жовтки і цукор, перемішати та збити їх на теплій водяній бані. Далі потроху вливати молочну рідину з п. 1. Їх потрібно ретельно розмішувати протягом 2-3 хвилин і потім теж остудити. Вийшов ванільний соус.
-
Збити яєчні білки разом з цукровою пудрою. На виході має вийти міцна піна. Далі її розкладають по формах і ставлять у мікрохвильову піч на півтори хвилини, бажана потужність – 90 Вт. Це суфле.
-
Ванільний соус потрібно налити в тарілки, зверху викласти суфле, а також прикрасити сиропом і тертим мигдалем.
Десерт готовий!
Соус
Сухі вершки (150 г) додають навіть у соус, який відмінно підходить до м'ясних страв. У складі мають бути молоко (150 мл), сир з пліснявою (50 г), а також такі спеції, як мускатний горіх, чорний мелений перець і сіль (усе це – за смаком).
Що зробити:
-
Розвести сухі вершки з молоком.
-
Поставити на газ і довести до кипіння, помішуючи.
-
Додати тертий сир з пліснявою.
-
Коли сир розчиниться, додайте спеції.
Не слід тримати соус на мінімальному вогні більше 5 хвилин. Важливо досягти рівномірної консистенції. Тоді соус не підгорить і порадує членів вашої родини незвичайним смаком.
На завершення
Сухі вершки, як бачимо, є не лише важливим та корисним, а й універсальним продуктом. До речі, купити їх недорого можна в нашому інтернет-магазині за посиланням тут.
- На сайте