Мокко: що це і як правильно приготувати
Мокко – це напій на основі кави, молока й шоколаду. Але цим вашу креативність ніхто не обмежує і сміливо можна використовувати варіанти додавання різних інгредієнтів на свій смак: збиті вершки, маршмеллоу, ваніль, кориця тощо.
Чимось такий коктейль нагадуватиме латте, адже кава в ньому займатиме не більше ⅓ загального обсягу. ⅔ – це в основному молоко. Аби надати шоколадного смаку, прийнято додавати какао-порошок, але він може замінюватися шоколадним сиропом. Вид шоколаду не відіграє особливої ролі – він може бути чорним або молочним. А вінцем цієї кавової композиції є молочна пінка.
Далі ми торкнемося історії мокко і його батьківщини, а також того, як його приготувати та подати в домашніх умовах.
Назви: мокко, мокка, моккачино
Щоб не плутатися, запам'ятайте, що всі три варіації – мокко, мокка і моккачино – назви того самого напою. Жодної різниці в рецепті немає, є лише традиція вживання терміна на різних континентах. У Європі популярна назва "моккачино", у Північній Америці – "мокко" або "мокка".
Історія
Хоча сам термін взятий з італійської мови, батьківщиною Мокко (як сорти і поняття) є Ємен. Справа в тому, що в сиву давнину, у XV–XVI ст., саме ця країна була монополістом у торгівлі кавою – сортом арабіки з шоколадним присмаком. Тоді плантацій в Америці ще не було й близько. А ввезення до Туреччини й надалі відбувалося через порт під назвою Моха. Тоді на єменську арабіку почали говорити: Мокко, і така назва закріпилася.
Але сорт кави і напій – різні речі. У мокки-коктейлю зовсім інша історія – вона налічує лише 30 років. У 1980-х у Сполучених Штатах Америки один місцевий бариста поекспериментував з інгредієнтами, приготувавши гібрид латте з капучино, додавши шоколад. Експеримент був визнаний вдалим, а назва "моккачино" вийшла шляхом схрещення слів "мокко" і "капучино". Напій став для багатьох улюбленим десертом.
Виходить, що батьківщиною напою, де почали використовувати каву, молоко й шоколад у певних пропорціях, є все-таки США.
Інгредієнти (стандартний рецепт)
Варіантів мокко існує безліч, але ми розберемо стандартний (класичний) рецепт. При виборі інгредієнтів важливо розуміти таке. Оскільки шоколад і молоко приховують глибинні смакові ноти кави, немає сенсу вибирати найдорожчі сорти арабіки. І характерна кислинка, і гіркота робусти будуть “убиті” молоком і шоколадом. Тому підійде будь-який бленд на основі недорогої арабіки або навіть її купаж із робустою.
Обсмаження зерен |
Середнє чи темне |
Помел |
Можливі варіанти, пов'язані зі способом приготування; у домашніх умовах можна взяти будь-яку чорну каву |
Вода |
М'яка, очищена, некип'ячена; оптимальний варіант – мінеральна (75–250 мг/л) |
Вид шоколаду |
Чорний або молочний – не має значення |
Молоко |
Може бути збитим чи ні, оптимальна жирність для рецепту зі збитим молоком – 2,5–3,2 % |
Збиті вершки |
Використовуються не завжди, можуть бути будь-якими, навіть рослинного походження |
Цукор |
Може бути присутнім, але не обов'язково |
Кількість обов'язкових інгредієнтів:
-
Чорна кава – 50 мл.
-
Молоко – 50 мл, але також знадобиться буквально одна столова ложка, щоб розтопити шоколад.
-
Шоколад – 60 г.
Необов'язкові інгредієнти для моккачино:
-
Збиті вершки – 15-20 г.
-
Ванілін, кориця – за смаком.
Приготування в домашніх умовах
У кав'ярнях, де є спеціальне обладнання, ретельно ставляться до тонкощів приготування мокко, але ми розглянемо, як його зробити в домашніх умовах. Покрокова інструкція для класичного рецепта із зазначеними вище пропорціями компонентів така:
1. Розділіть шоколад на 2 порції: 10 і 50 г.
2. 50 г шоколаду розтопіть. Для цього зробіть водяну баню і додайте в шоколад ложку молока.
3. Поки та частина тане, 10 г шоколаду, що залишилися, за допомогою терки перетворіть на стружку.
4. Коли шоколад буде розтоплено, вилийте його в келих.
5. Зваріть чорну каву, якщо бажаєте – з додаванням цукру.
6. Перелийте її в келих, але не розмішуйте з шоколадом, що розтанув.
7. Збийте молоко за допомогою капучинатора до температури 65 градусів.
8. Додайте молоко до кави. Щоб воно не змішалося, його акуратно ллють по лезу ножа.
9. Якщо використовуєте збиті вершки, саме час викласти зверху на молоко.
10. Посипте композицію шоколадною стружкою.
Моккачино готовий, обсяг порції на виході становить 160-170 мл.
Характеристики
Для тих, хто рахує калорії або обмежує дозу кофеїну в день за станом здоров'я, корисно знати такі про мокко наступне:
Кофеїн в 1 порції, мг |
100–136 |
Норма на день і максимум |
1-2 чашки |
кКал без цукру |
354,5–358 |
кКал із цукром |
373,85-377,35 |
кКал з цукром та вершками |
залежить від жирності вершків – від 397,45 до 435,55 |
Подача
Як можна помітити з опису вище, мокка – напій, що складається з кількох шарів. Саме тому він ефектніше виглядає в прозорому келиху. Для гарячого напою посудину краще попередньо підігріти. Додатково подаються соломинка і чайна (маленька) ложка.
Використання соломинки: її піднімають угору й опускають униз, пропускаючи через кожен шар по черзі та потягуючи кожну частину окремо. Ну а ложка потрібна не для перемішування компонентів, а для поїдання збитих вершків, які вінчають композицію.
Ось вам ще один популярний рецепт у колекцію. Насолоджуйтесь і пам'ятайте про помірність – краще обмежитися однією-двома порціями мокко на тиждень.
Ну а якщо ви все ще шукаєте щось особливе й бажаєте поекспериментувати з приготуванням кави в домашніх умовах, то більше рецептів можна знайти за посиланням далі – Рецепти приготування кави.
- На сайте
- ВКонтакте
- РћРТвЂВВВВВВВВнокласснРСвЂВВВВВВВВРєРСвЂВВВВВВВВ
- РњРѕР№ Р В Р’В Р РЋРЎв„ўР В Р’В Р РЋРІР‚ВВВВВВВВРЎР‚
- Viber
- Skype
- Telegram