Кава Флет Вайт (flat white) – що це, рецепт приготування
– Мені, будь ласка, плоский білий!
– Емм...
– Flat White.
– Ось так краще.
Флет уайт, він же флет вайт – це напій на основі кави й молока, створений у 1980-х. Його головна ідея: змішати ці два інгредієнти так, щоб міцність бадьорого компонента, хоч і пом'якшувалась продуктом з коров'ячого вимені, була все-таки досить відчутною.
Так, ви правильно зрозуміли, що в перекладі з англійської флет вайт означає "плоский білий". Що за дивне поєднання? Перш ніж перейдемо до рецепту – кілька слів про це.
Флет Вайт: трохи історії, пояснення назви
Виник напій в Австралії, винахідником вважається бариста на ім'я Дерек Таунсенд. Інформації про те, як це сталося дуже мало, є лише дві версії, які цілком можуть бути правдою.
Банальний варіант: коли австралійці бачили рівну білу молочну піну поверх кави, то просто описали це буквально.
Оригінальна версія: суворі чоловіки з Австралії сприймали "каву з молоком" як жіночий напій і соромилися замовляти його цією фразою, придумавши більш звучний і відповідний для мачо термін.
Раніше в Новій Зеландії, де відбувалися основні історичні події, пов'язані з виникненням нового напою, було звично замовляти каву у двох варіантах: white – з молоком і black – без нього. У другій половині минулого століття почалася мода на еспресо – це був класичний блек. А варто було відвідувачу кав'ярні попросити “вайт”, він отримував капучино чи латте з дуже жирною й пишною піною.
Такому розвитку подій ми завдячуємо новозеландським коровам, у молока яких відсоток жирності просто зашкалює. Якщо його інтенсивно збити, піна нагадуватиме ніжний зефір.
Ну? Ви уявляєте собі австралійського ковбоя, що їсть молочну зефірку з легким присмаком кави (її було всього 30 мл) на дні? Ситуація вимагала термінового виправлення. Місцеві бариста готували білий кавовий напій так, як їх навчили і, звичайно, ні в чому не винні. Але...
Ось тут і настала зіркова година Дерека Таунсенда, який вигадав більш відповідні пропорції і став використовувати гладку молочну пінку з дрібними бульбашками. Кава стала більш кавовою, Австралія й Нова Зеландія були в захваті, а незабаром напій почав підкорювати Лондон. Це сталося завдяки двом ініціативним новозеландцям, Кемерону Макклюру і Джеймсу Гурнсі, котрі й відкрили в столиці Англії кав'ярню, яка спеціалізувалася на флет вайті, та отримала назву, що відповідає своєму профілю.
Успіх був приголомшливим. Продавалося по 700 порцій щодня. Незабаром новий рецепт стрімко поширювався по всьому цивілізованому світу і навіть потрапив до меню популярної мережі кав'ярень Starbucks. Тепер він входить у трійку найкращих кавово-молочних напоїв світу після капучино й латте.
Отже, зустрічайте!
Рецепт флет вайт кави
У флет вайті, як ви зрозуміли, кави більше, а молока менше. Правильні пропорції: 110 мл молока і подвійна порція еспресо (доппіо), а це 60 мл. Піна в напою має бути зовсім крихітною, рівною. Потрібно взяти купажі на основі арабіки різних країн у кількості 14 г, бажано дрібного помелу. Цукор додавати можна, але цей інгредієнт не обов'язковий.
Премудрості процесу:
1. Молоко збивається капучинатором. Таким чином ви отримаєте дрібні бульбашки, а от із блендером або міксером цього не досягти. В іншому даний етап залишається на розсуд користувача, єдиної думки і суворих стандартів немає. Як правило, молоко збивають недовго – поки не утворилася вельветова пінка 5-10 мм завтовшки
Важливо! Флет уайт не вийде, якщо збити молоко повністю до утворення однорідної піни у великій кількості. Багато хто намагається розділити цей білий інгредієнт на дві частини, одну з яких підігрівають до 60-65 градусів Цельсія, а іншу збивають за допомогою капучинатора, щоб виникла піна
2. Для приготування подвійного еспресо найкраще використовувати ріжкову кавоварку або турку.
3. Останній важливий момент: процес з'єднання кави і молока. Після того, як налили доппіо (якщо використовуєте цукор, він уже має бути там), додавайте молоко поступово – нехай одна його частина розчиниться в каві, а інша, піна, залишиться вгорі. Це й буде флет вайт кава з ідеально плоскою поверхнею
Насамкінець зафіксуємо важливі технологічні нюанси щодо складу, пропорцій і ще деяких моментів.
Характеристики Flat White
Допустимі сорти |
Тільки 100 % арабіка |
Можливі види обсмаження |
Світле, середнє |
Помел |
Найкраще тонкий, але можливий середній |
Можливий рівень жирності молока |
2,5-3,2 % |
кКал – з цукром |
81,95-88,55 |
кКал – без цукру |
62,6-69,2 кКал |
Підсумкова вага 1 порції |
180-190 мл |
Як видно з таблиці, калорійність не надто висока. Але кофеїну буде достатньо: 100-116 мг. Тому поставте розумне обмеження: не більше 1 порції флет вайт на день і не більше 4 чашок на тиждень.
Ну а якщо ви все ще шукаєте щось особливе і бажаєте поекспериментувати з приготуванням кави в домашніх умовах, то більше рецептів можна знайти за посиланням далі – Рецепти пригтування кави.
- На сайте
- ВКонтакте
- РћРТвЂВВВВВВВВнокласснРСвЂВВВВВВВВРєРСвЂВВВВВВВВ
- РњРѕР№ Р В Р’В Р РЋРЎв„ўР В Р’В Р РЋРІР‚ВВВВВВВВРЎР‚
- Viber
- Skype
- Telegram