Як вибрати сублімовану каву
Розчинну каву люблять за відсутність осаду і зручне, швидке заварювання. Серед її видів сублімована цінується як найякісніша, оскільки дозволяє зберегти значну частину властивостей, смаку й аромату кавових зерен. Однак при великій кількості брендів і різних видів купажу легко помилитися при виборі.
Щоб визначити ключові чинники правильного вибору сублімованої кави, корисно дізнатися про особливості технології виготовлення. Потім зосередимо увагу на тому, як відсіяти неякісний продукт і як підібрати хороший варіант виходячи зі своїх можливостей та смакових уподобань.
Особливості технології та важливі висновки
Виробничий процес поділяється на такі етапи.
Спочатку зерна перемелюються, а потім їх кілька годин варять. Завдання полягає в тому, щоб випарувати ефірні олії і залишити суху кавову масу.
Ці масла збираються, щоб надалі використовуватися у виробництві.
Сухий кавовий порошок розміщують у морозильній камері. Заморожування відбувається швидко, оскільки температура дуже низька. У результаті з маси йдуть залишки рідини.
Концентрат дробиться на невеликі шматочки незграбної форми. При правильному виробництві кристали виходять досить щільними, не розсипаються в порошок і повинні швидко розчинятися у воді.
Однак оскільки смаку і запаху кави в них немає, тепер залишається повернути в гранули ефірні масла.
Звідси випливають два простих і важливих висновки.
Не женіться за дешевизною
Технологія сухого заморожування дорога, тому дешева суміш однозначно не є сублімованою кавою. Причина в тому, що виробник на заключному етапі додав штучні ароматизатори або заощадив на виробничому процесі.
Порошок замість кристаликів – порушення технології?
Якщо у верхній частині гранули нормального вигляду, а внизу вони дрібно розкрошені, це може вказувати на порушення технології виробництва на якомусь етапі. Таке буває через завершення терміну придатності або неправильне зберігання.
Чинники вибору
Який сорт кави домінує у виробництві? Яка упаковка оптимальна? Чи можна нарватися на суміш, яка взагалі не має відношення до кави? Відповіді нижче.
Арабіка vs робуста
Загальновідомо, що арабіка цінується вище за рахунок насиченішого аромату кави. Це іноді служить для виробників приводом схитрувати з описом. Наприклад, на упаковці може бути написано "із зернами 100 % арабіки". На жаль, це часто буває неправдою.
Якщо на упаковці є фотографії зерен, що послужили сировиною для створення напою, зверніть увагу на поздовжню смужку: крива вказує на арабіку, пряма – на робусту.
-
Значна частина сублімованої кави, яка продається в Україні, містить у складі робусту. Ситуація пояснюється тим, що наявність арабіки і дорогий виробничий процес сухого заморожування зробив би ціну на продукцію непідйомною для нашого споживача.
Тип упаковки і її вплив на ціну
Щоб кава не зіпсувалася, головна вимога до упаковки – герметичність. В описі бажана наявність адреси компанії. Не завадить віднайти і дату виготовлення. Нормальний термін придатності становить два роки, але є виняток. Невеликий огляд типу упаковок допоможе розставити додаткові акценти в питанні "як вибрати якісну сублімовану каву".
-
Пластик і прозорий поліетилен. Це недорога упаковка, яку багато хто критикує за токсичність. Усе ж таки реальна небезпека виникає лише при нагріванні пластику до температури приблизно 70 градусів. Така ситуація виникає дуже рідко, проте, незважаючи на те, що ризик мізерний, наш інтернет-магазин не використовує пластик. Прозорий поліетилен має невеликий мінус: через наявність у ньому мікропор термін придатності сублімованої кави значно скорочується. Прострочена розчинна кава не отрута, але смак у неї ніякий.
-
Щільний картон. Він цілком може використовуватися для зберігання продукту, проте вимагає обережності при зберіганні: якщо вологість у приміщенні буде сильно перевищена, кава може стати непридатною для вживання. Підходить як упаковка для великої кількості сублімату, але в роздрібному продажу використовується рідко.
-
М'яка фольгована упаковка. Вона теж недорога і при цьому добре захищає продукт. Максимальна економічність і надійність зробили цей тип упаковки пріоритетним для інтернет-магазину TORBAFOOD.
-
Жерстяна банка. Ця упаковка значно дорожча і теж відмінно захищає розчинну суміш. Але через дорожнечу її використовують частіше як подарунковий варіант.
-
Скло. Мінус: суттєва переплата за упаковку. Плюс: можна розглянути якість гранул.
Висновок. Вирішіть для себе, на що ви хочете витрачати гроші: на якісну каву або дорогу упаковку. Якщо перший варіант для вас привабливіший, розгляньте наш асортимент.
Як знайти цінну інформацію з опису на упаковці
Найчастіше упаковка містить високий відсоток обтічних фраз із натяками і лише небагато фактів. Ваше завдання звернути увагу на цінні крупинки інформації. Зазвичай вказані як мінімум сорт зерен, ступінь обсмажування, країна-постачальник.
Обсмаження
Чим воно сильніше, тим більша ймовірність, що це спроба приховати недоліки кавових зерен. Перепалена кава гірчить, але залишає відчуття міцності. Такий варіант є прийнятним для деяких і неприпустимий для інших кавоманів.
Сорт
Вказівка сорту зерен має без туманних формулювань. Це або 100 % арабіка, або купаж, або робуста. У третьому випадку виробники можуть не згадувати сорт взагалі. Але це не найстрашніше.
Країна-постачальник, ціновий сегмент і якість
Чи доречно вибрати сублімовану каву по країні-виробнику і, якщо так, то як? Виявляється, є чітка градація регіонів за ціновою категорією і якістю.
-
Бразилія. Преміум-сегмент, у якому варто виділити марки Cocam і Cacique. Країна багата на кавові плантації і має відмінно налагоджене виробництво.
-
Мексика й Еквадор. Середній сегмент, де виробництво трохи поступається технологічності. Приклади: Mexico, Cafe Pres-2.
-
Індонезія і В'єтнам. Найбільш бюджетний варіант, що пов'язано з особливостями азійського виробництва. Приклад: Olam.
-
Китай. Це найдешевша продукція, де сировина може бути абсолютно штучною. Наш інтернет-магазин не працює із сумнівними субліматом синтетичного походження, проте в Україні такого “добра” на прилавках достатньо.
Коли вказано країну, у якій немає кавових плантацій (Італія, Польща тощо), це реекспортер. Плюс у тому, що там добрі стандарти виробництва. Мінус у довгому ланцюжку посередників і додаткових націнках.
Що означає Mix у назві
Якщо під час вибору правильної сублімованої кави ви зіткнулися зі словом Mix у назві, це означає суміш зерен різного походження. Наш інтернет-магазин використовує індонезійську робусту, щоб зробити продукцію доступнішою. Ціна стає нижчою у зв'язку з деякими технологічними особливостями азійських фабрик, а різницю смаку помітить не кожен гурман.
Розмір і тип зерен
Запитання “як вибрати сублімовану каву правильно?” не дуже відрізняється від вибору кави як такої. Якісна, добротна суміш виготовлена з цілих зерен, особливо цінуються великі. Але середній розмір також може бути хорошим варіантом.
Висновки: яку сублімовану каву краще купити
Настійно рекомендуємо бути уважними, відсіюючи відверте сміття, яке не має нічого спільного зі справжньою кавою. Слідкуйте, щоб не переплачувати за упаковку чи надмірні торгові націнки. Решта, як кажуть, справа смаку.
Хороший вибір сублімованої кави за доступною ціною є в інтернет-магазині TORBAFOOD. Особливо вигідно купувати її оптом. Ми обходимо як мінімум три рівні посередників, що робить нашу пропозицію унікальною для України. Працюємо тільки з надійними брендами, які завжди дотримуються стандартів якості і не допускають використання шкідливих штучних замінників. Візьміть кілька видів на пробу і зробіть власні висновки.
- На сайте