Як вибрати порошкову каву
Сучасна дійсність – це швидке життя, перекушування на ходу і, звичайно, швидка кава. Незважаючи на те, що рецептура виготовлення кавового порошку з'явилася ще на початку минулого століття, він чудово вписався в ритм сучасного життя, не загубився на сучасному кавовому ринку і має великий попит у любителів ароматного напою. Але щоб купити продукт високої якості, необхідно знати, як вибрати порошкову каву правильно, на які нюанси звернути особливу увагу.
Що це таке, плюси та мінуси
Розчинний кавовий порошок – це, по суті, сухий концентрат, виготовлений із зерен кавового дерева. При розчиненні його в гарячій воді виходить напій, за смаком і ароматом дуже схожий на натуральну каву, але не настільки міцну та насичену. Для багатьох це додаткова нагода вибрати саме порошковий варіант, адже смак класичного напою подобається далеко не всім. До того ж він дешевший від інших видів кави.
Проте заради справедливості доведеться додати ложку дьогтю. При виготовленні використовується так зване сушіння розпиленням, тому втрачається значна частина корисних властивостей зерен. Кавовий екстракт просто розбризкують у потоці гарячого повітря, а після висихання він перетворюється на цей готовий до вживання порошок. Якщо такий спосіб обробки зерен у вас не викликає довіри, зупиніть вибір на гранульованій або сублімованій каві.
Смак і склад
Порошковий продукт може мати різні смакові відтінки – від гіркуватого з кислинкою до м'якого, бархатистого з вершковою ноткою. Це залежить від сорту зерен, з яких він виготовлений. У світі існує понад 90 сортів рослин з роду кави, проте для виробництва розчинного порошку найчастіше використовують лише робусту; арабіка або купаж зустрічаються значно рідше.
Арабіка має м'який смак, насичений аромат, кофеїну в ній небагато. Як заявляють люди, близькі до виробництва, від неї за такого способу виготовлення на виході майже нічого не залишиться. Та й коштував би напій надто дорого для мешканця України.
Робуста коштує дешевше, смак її гіркіший, сорт містить щонайменше вдвічі більше кофеїну, ніж арабіка. Робуста створює густу піну, тому часто використовується в розчинній каві будь-якого типу.
Як правило, на упаковці виробник вказує, з якого сорту кавових зерен вироблено продукт, а також наявність додаткових інгредієнтів. Вибір правильної порошкової кави може і повинен включати вивчення цієї інформації. Іноді, щоб надати смаку напою особливої насиченості або, навпаки, пом'якшити яскраво виражену гіркуватість, у порошок додають різні наповнювачі, в ідеалі — натуральні. Але трапляється, що на пачці про склад продукту немає жодного слова. Вибрати таку порошкову каву означає дуже ризикнути, тому що невідомо, який смак буде у готового напою.
Колір
Кавовий порошок має коричневий колір, відтінки при цьому можуть бути різними – від світлого, майже жовтого, до глибокого темного. Це абсолютно нормально.
Колір залежить від ступеня обсмаження сировини. Обрати порошкову каву за кольором нескладно. Чим світліший порошок, тим м'якшим, ніжнішим буде смак. Міцному, насиченому, гіркуватому напою притаманний темно-коричневий колір. Відповідно, це справа ваших уподобань.
Виробник
На смак будь-яких плодів, зокрема кавового дерева, впливають багато чинників. Це клімат, склад ґрунту, сусідство інших рослин та інше.
Визнаним лідером із виробництва кави є Бразилія. Продукт цієї країни має гіркуватий смак із яскравою кислинкою. Колумбійська відрізняється фруктовою ноткою, а індійська – пряною. Кава, що виросла на Кубі, має яскравий аромат, виражений гострий смак. Деякі любителі напою стверджують, що найкращі кавові дерева зростають в Ефіопії. Продукт, виготовлений з цих плодів, дуже міцний, з ароматом і присмаком шоколаду, диких ягід, кориці. Також популярними є деякі панамські, ямайські, індонезійські різновиди сортів. Кава цих країн має класичний, трохи гіркий смак і виражений аромат.
Кожен кавоман може обрати хорошу порошкову каву відповідно до власних уподобань, орієнтуючись на країну-виробника. Але єдино правильного варіанта тут також немає.
Упаковка
Кава має бути герметично упакована, і цей принцип застосовується до будь-якого типу цього напою. Найбільш дорогі сорти запечатують у скляні банки. Перед покупкою таку ємність можна уважно розглянути й потрясти. Порошок повинен бути сухим, розсипчастим, трохи блискучим. Якщо спостерігаються грудочки, значить, кава контактувала з вологою, а це обов'язково позначиться на смакових якостях.
Добре зберігає оригінальний кавовий запах і металева тара. У м'яких вакуумних пачках розчинний напій коштуватиме недорого. Вибір на користь металевого варіанта роблять найчастіше ті, хто бажає зробити подарунок. Але, як правило, на упаковці можна заощадити, тому її фольгований підвид цілком виправдовує себе.
Вибір хорошої порошкової кави – справа непроста. Не всі виробники надають повну інформацію, тому потрібна неабияка частка проникливості, щоб прочитати її як би між рядками. Звертаємо вашу увагу, що в нашому інтернет-магазині представлена високоякісна розчинна (і не тільки порошкова, як тут) кава від сумлінних фабрик за доступними цінами, у тому числі за акційними.
- На сайте