Як вибрати гранульовану каву
Каву любить багато хто, але не всі мають час приготувати напій із зерен. На допомогу приходить гранульована кава. Вона відрізняється добрим смаком, яскравим ароматом і простотою приготування, тому дуже затребувана. Але, щоб придбати продукт високої якості, необхідно знати, як правильно вибрати гранульовану каву і на що звернути особливу увагу.
Переваги і недоліки технології
Гранульований напій виготовляється з натуральних зерен кавового дерева. Технологія виготовлення не передбачає достатку будь-яких сторонніх інгредієнтів, тому така розчинна кава має майже ті ж властивості, що й натуральний напій. Гранульований вид має низку переваг:
Відносно невисока ціна порівняно із сублімованим аналогом.
Тривалий термін зберігання.
Простота приготування.
Саме тому споживачі часто роблять вибір на користь саме цього виду розчинної кави. Але в нього є недолік: втрата значної кількості корисних властивостей. У цьому плані гранули однозначно поступаються сублімату.
Смак
Гранульований продукт може мати безліч відтінків смаку – гіркуватий, з легкою кислинкою, м'який вершковий та інші. Це залежить від сорту зерен і типу ароматизаторів.
Гранульовану каву виготовляють з арабіки, робусти або купажу цих сортів. Робуста в пріоритеті, оскільки коштує значно дешевше і містить багато кофеїну, арабіка м'якша, кофеїну в ній менше. Існує такий сорт, як ліберіка. Він має гіркуватий і різкий смак, тому в чистому вигляді не використовується. Ліберіку застосовують як добавку, що надає напою глибину, гіркуватість, насиченість.
Однозначно сказати, як саме вибрати якісну каву до смаку, важко, адже все залежить від особистих уподобань людини. У будь-якому випадку напій має бути приємним, без сторонніх смакових ноток. Виняток – кава з додаванням сухого молока чи інших наповнювачів. У розумних кількостях можуть використовуватися ароматизатори, інформацію про це виробник повинен вказати на упаковці.
Колір
Гранули кави мають коричневий колір, але відтінки можуть змінюватись. Це залежить від рівня обсмажування зерен, серед яких розрізняють такі види.
Скандинавська – найлегший ступінь прожарювання, дає світлий колір.
Американська – середня.
Французька – інтенсивна.
Італійська – найсильніша.
Вибір хорошої гранульованої кави за кольором простий – чим темніше гранули, тим більш насичений у нього смак, присутня яскрава гіркуватість. Світлий відтінок свідчить про виражений, але м'який смак напою.
Упаковка
Головна умова до упаковки – герметичність. Тільки так можна зберегти неповторний аромат кави. Зазвичай дорогі сорти упаковують у скляні і металеві ємності, дешевші продаються в м'якій вакуумній упаковці. Додатковий плюс скляної тари в тому, що крізь прозорі стінки можна розглянути й оцінити зовнішній вигляд гранул. Вони мають бути приблизно однаковими за розміром і цілими (навіть на дні банки).
Країна-виробник
Якщо кавові дерева вирощені в спекотному кліматі, то гранули, вироблені з їхніх зерен, матимуть насичений смак і м'який аромат. Зерна, що вирощуються в гірській місцевості, надають напою більш виражену кислинку і додаткові смакові відтінки.
До визнаних світових лідерів належать такі країни-виробники, як Бразилія і Колумбія. Вибір гранульованої кави на їхню користь – чудове рішення. А ось Китай у цьому випадку — майже напевно поганий варіант, продукт може бути синтетичним.
Чи можна самостійно визначити якість?
Щоб зрозуміти, чи якісний перед вами продукт, потрібно розчинити невелику кількість гранул у холодній воді. Хороша кава розчиниться повністю, а неякісна утворює помітний осад.
Це вся основна інформація про те, як вибрати справжню гранульовану каву і не потрапити на низькосортний продукт. Любителям напою, що бадьорить, варто звернути увагу, що в нашому інтернет-магазині можна купити його за доступною ціною за цим посиланням – гранульована кава.
- На сайте