Як вибрати ароматизовану каву
До ароматизації розчинної кави люди сьогодні ставляться неоднозначно. З одного боку, це приємний бонус при вживанні улюбленого напою, що бадьорить. З іншого, деяких турбує велика кількість шкідливих для здоров'я штучних компонентів.
Тому запитання "як обрати ароматизовану каву?" нагадує гамлетівське "бути чи не бути?". Тобто чи варто взагалі замовляти такий напій з “ідентичними натуральним” компонентами чи ні? А якщо варто, то з якими саме?
Які бувають ароматизатори
У давнину ароматизатори також використовувалися: ваніль, кориця, імбир, кардамон тощо. Вони знайомі нам і сьогодні, але все частіше трапляються штучні еквіваленти. Такі добавки посилюють смак і збагачують його. Однак деякі люди додають подібні речовини у звичайну розчинну каву самостійно.
Що стосується сьогоднішніх варіантів ароматизованої кави, то вони пропонуються на будь-який смак. Кількість ароматизаторів вражає: Амаретто, Бріош, Кокос, Горіх, Мокко, Банан, Піна-Колада, Збиті Вершки, Ром, Капучино, Ваніль, Чорнослив, Вишня… У кав'ярнях нерідко пропонують додавання сиропу до напою. Усі ці добавки були б дуже дорогими, але виробники почали використовувати для економії хімічні речовини у виробництві. Вони, як правило, відповідають державним стандартам якості, тому суттєвих причин для занепокоєння немає.
Яка технологія виготовлення ароматизованої кави
Чимало підприємств роблять ароматизатори на натуральній основі. Це означає, що барвники не використовуються. Також зазвичай не вживається і алкоголь.
Що ж означає "ароматизатор, ідентичний натуральному"? Європейська класифікація цих речовин визначає їх як такі, що “збігаються за структурою натуральним продуктам”. Так, основа фруктового наповнювача напрочуд схожа на структуру справжніх плодів вишні, чорносливу тощо. Ароматизатори такого плану нешкідливі й використовуються в харчовій промисловості всіх держав світу. Також вони додаються до випічки.
Якісні ароматизатори виробляються у Великій Британії й Ізраїлі, де застосовується жорсткий контроль якості. Їх наносять на остиглу після обсмажування каву – через 10-14 годин після процесу. Ароматизатори перемішуються в центрифузі разом із кавовою сировиною протягом приблизно 5 хвилин.
Якщо говорити про правильний вибір ароматизованої кави згідно з технологією, то важливо, щоб ароматизатор не додавався до обсмажування або після неї. Ще один важливий момент – концентрація подібних речовин. Бажано, щоб вони не перебивали смаку кави, тому оптимальним вважається ароматизатор у кількості 1-3 мг на 1 кг кави.
Оскільки обрати хорошу ароматизовану каву за цим показником досить складно (ви не були присутні на фабриці й не можете проконтролювати процес), ми не розглядаємо це питання занадто докладно. Залишається лише пробувати чи намагатися знайти інформацію про технологію виробництва на упаковці.
Як відсіяти підробку і зробити правильний вибір
Підозрілим фактором буде занадто занижена ціна (порівняйте вартість по інтернету). Наприклад, нижче за 230-250 грн за кілограм — це вже великий фактор ризику. Також якщо ви помітите, що кава ніби губиться на тлі ароматизатора, це поганий знак, який свідчить, що вибір на його користь не буде мудрим. Такий виробник намагається приховати недоліки кавового зерна.
Як вибрати (підсумки)
Якщо виробник намагається за допомогою ароматизації “заглушити” саму каву, це вагомий чинник проти продукту. Вибрати якісну ароматизовану каву з безлічі варіантів ви можете, спираючись на свій смак. Також враховуйте свій стан здоров'я і, можливо, непереносимість конкретних компонентів.
Примітно, що ароматизатори можуть стати основою для створення коктейлю з унікальним смаком. Також добавки типу Ром не містять алкоголю, але повторюють його смак. Певний сенс у виборі ароматизованої кави (хоча б для різноманітності) є, особливо якщо ви маєте справу з нашим інтернет-магазином, в якому представлений широкий асортимент найпопулярніших смакових відтінків за посиланням далі – ароматизована розчинна кава.
- На сайте