Як приготувати гарячий шоколад в домашніх умовах
Гарячий шоколад – ласощі для ласунів, що стали останнім часом доступнішими. Це раніше його могли спробувати лише багаті, але зараз усе змінилося. Тепер можна купити готові суміші, які залишається лише залити окропом. Але виявилося, що можна зробити гарячий шоколад навіть удома з какао-порошку або з твердого (плиткового) виду.
Загальна корисна інформація про гарячий шоколад
Напій, що зігріває і підвищує настрій, можна приготувати всього за кілька кроків. Користі від нього навіть більше, ніж від плиткового аналога. Причина – під час приготування втрачається частина цукру, а в результаті в продукті залишається менше калорій – за оцінками дослідників, 149 ккал на 100 г. Тим, хто на дієті, це може бути корисно.
За час існування традиції вживати напій на основі какао відбулося багато змін. Раніше, згідно зі збереженими джерелами, ацтеки вживали "чоколатль" у холодному вигляді і без добавок, тобто гірким. Зрозуміло, це було не так смачно. Потім індіанці, а за ними і європейці, стали використовувати всілякі добавки: ваніль, перець, мед, молоко, а потім цукор.
Зрештою зупинилися на більш гармонійних поєднаннях інгредієнтів у “рідкому шоколаді”. Ми розглянемо рецепти приготування такого напою.
Як приготувати в спеціалізованому апараті
Напій, про який ідеться, іноді готують в особливому, створеному для цього апараті. Його задача полягає в тому, щоб розплавити вихідний інгредієнт при температурі до 95 °С. Це важливо з тієї причини, що при 100 градусах він може підгоріти, а це катастрофа. Крім того, якісна машина зобов'язана не допустити наявність грудок, а також унеможливити охолодження або затвердіння.
Ну а в самому процесі немає нічого складного. Потрібно лише помістити в апарат інгредієнти, натиснути старт, а в кінці розлити смачний напій по чашках – гарячий шоколад готовий.
Рецепти з плитки шоколаду
Таких варіантів безліч. І всі вони дуже смачні, але слід бути уважним під час приготування.
Найпростіший
Найлегше приготувати гарячий шоколад у домашніх умовах, розтопивши плитку. Незважаючи на простоту, цей метод є якісним. Крім 100 г звичайного шоколаду, слід узяти 400 мл молока 50 г цукру.
Як приготувати:
-
Підігріти молоко.
-
Налити 200 мл (половину порції) у ємність.
-
Подрібнити плитку, додати в тепле молоко й перемішати до однорідної маси.
-
Поступово розподілити і розчинити цукор, помішуючи його до завершення процесу.
-
Додати решту молока, тобто іншу половину порції.
Як бачимо, жодних труднощів, не потрібні жодні кулінарні здібності. Далі можна додати подрібнені горіхи, вершки чи приправи, які вам до смаку.
Гарячий шоколад з молоком (рецепт для мікрохвильової печі)
Візьміть 50 г звичайного шоколаду, молоко (150 г), мускатний горіх (потрібно всього дві дрібки), а також, якщо бажаєте, ванільний цукор.
-
Подрібніть шоколад.
-
Додайте додаткові компоненти – мускатний горіх і цукор.
-
Залийте суміш молоком.
-
Залиште в мікрохвильовій печі одну хвилину.
-
Дістаньте з мікрохвильової печі, щоб перемішати шоколад, який уже встиг розплавитися.
Якщо ви помітили, що шоколад не розчинився повністю, то можна ще на хвилину поставити суміш у мікрохвильову піч. Далі можна діставати й розливати напій, за бажання прикрасивши його на свій розсуд.
Гарячий шоколад з маршмеллоу
Тут знадобиться гіркий шоколад (200 г) і молоко (800 мл). Це основні компоненти, а ось додаткові:
-
3 чайні ложки кукурудзяного крохмалю;
-
дрібка солі і трохи цукру за смаком;
-
2 столові ложки меду;
-
збиті вершки і ванілін – за бажанням;
-
маршмеллоу – як прикраса.
Як приготувати:
-
Взяти 100 мл молока і розчинити в ньому крохмаль.
-
700 мл молока, що залишилися, поставити на плиту, крок за кроком додаючи туди цукор, ванілін, шоколад і мед.
-
Помішувати молоко, щоб розчинити всі компоненти.
-
Додати молоко з крохмалем і розмішати.
-
Зняти з конфорки.
-
Розлити за порціями.
-
Додати зверху збиті вершки і маршмеллоу.
Білий гарячий шоколад
Беремо за основу білий шоколад у кількості 200 г і молоко обсягом 1 літр. У рецепті, якщо забажаєте, можуть бути цукор і збиті вершки.
Як приготувати:
-
Поставити на плиту ємність з молоком.
-
Шоколад подрібнити й засипати в молоко.
-
Розчинити білий шоколад, але не доводити до кипіння.
-
Додати цукор незадовго до зняття з вогню і також розчинити.
-
Розлити по чашках, увінчавши композицію збитими вершками.
Гарячий шоколад з жирними вершками
На цей рецепт потрібно виділити всього 20 хвилин, з яких 15 – це підготовка, а 5 – саме приготування.
Кукурудзяний крохмаль |
1,5 чайні ложки |
Жирні вершки |
400 мл |
Гіркий шоколад (від 70 %) |
100 г |
Цукор |
2 столові ложки |
Приготування:
-
Зробіть суміш з 200 мл вершків і крохмалю.
-
Вершки, що залишилися, налийте в каструлю і доведіть до кипіння на маленькому вогні.
-
Коли маса загусла, залийте суміш з п.1.
-
Зніміть каструлю з вогню, подрібніть шоколад і додайте до гарячої маси.
Перші три пункти – це підготовка, а останній – саме приготування. Вам має сподобатися, смачного!
Рецепт з какао (з вершковим маслом і без молока)
Як відомо, гарячий шоколад відрізняється від какао наявністю в ньому масел. Але якщо ми використовуємо какао-порошок, як можна отримати саме шоколад? Відповідь проста: можна взяти звичайне вершкове масло, яке є в будь-якому продуктовому магазині.
Пропорції 1:1:1 – всього по 4 столові ложки:
-
какао;
-
цукор;
-
вершкове масло.
Що і в якому порядку зробити:
-
Покладіть масло в глибоку тарілку і розтопіть. Найпростіше це зробити в мікрохвильовій печі, а якщо її немає, зробіть водяну баню.
-
Змішайте какао з цукром, а потім і з розтопленим маслом.
-
Залийте цю масу водою в тій кількості, яка вам до вподоби. Якщо хочете густий гарячий шоколад, то якнайменше, якщо рідкий шоколад з какао, то більше.
-
Поставте на мінімальний вогонь і доведіть до закипання, постійно помішуючи.
-
Далі за бажанням також можна додати якісь спеції.
Альтернативний варіант
Якщо ж ви хочете поласувати цим напоєм, не витрачаючи багато часу і зусиль на його приготування, ви завжди можете замовити якісний продукт марки Jacoffee в класичному вигляді або з ароматизатором, перейшовши за посиланням далі – сюди. Для його приготування достатньо лише залити готову суміш окропом і розмішати. Ви будете приємно вражені співвідношенням високої якості і ціни. Ну а щоб знати, на що звернути увагу при читанні складу на упаковці товару, ознайомитися з критеріями вибору можна за посиланням – як правильно вибрати гарячий шоколад.
- На сайте
Товари з нашого каталогу
- ВКонтакте
- РћРТвЂВВВВВВВВнокласснРСвЂВВВВВВВВРєРСвЂВВВВВВВВ
- РњРѕР№ Р В Р’В Р РЋРЎв„ўР В Р’В Р РЋРІР‚ВВВВВВВВРЎР‚
- Viber
- Skype
- Telegram