Як правильно заварювати чай?
Правила й інструкції щодо заварювання чаю не надихають середньостатистичного споживача з України. Усе-таки за способом життя ми далекі від східних умовностей. Однак у цій статті пропонуються деякі “залізні” закони про те, як правильно заварювати чай, щоб він приносив більше задоволення, а також як робити це в спеціальному посуді для заварювання. Також обговорімо спрощені (допустимі) методи для тих, хто перебуває в режимі обмеженого часу. А хто бажає придбати якісний ваговий чай, його можна знайти за посиланням далі – чай на вагу.
Жорсткі (універсальні) правила заварювання чаю
Прочитавши такі правила заварювання чаю, ви здивуєтеся, наскільки більшість з нас далеко від чайної культури. Деякі рекомендації пов'язані з водою, яка використовується.
1. Беріть тільки свіжу воду, тобто таку, що прокипіла рівно один раз. Якщо ви ніколи не зливаєте рештки кип'яченої води з чайника, негайно заведіть таку звичку. Інакше разом з улюбленим напоєм ви стабільно отримуватимете порцію фторидів, нітратів і навіть миш'яку. Це пов'язано з тим, що солі й мінерали, які є у воді, при кип'ятінні змінюють свій хімічний склад. При повторному нагріванні вони перетворюються на загрозливі для здоров'я леткі сполуки. Отруєння організму відбувається поступово, але невпинно – результатом може бути цілий букет захворювань.
2. Важливо, щоб вода закипіла повністю, а не просто була підігріта. Таким чином ви позбавитеся хвороботворних мікробів і хоча б трохи зменшите жорсткість рідини. Кип'ятити воду потрібно до появи перших бульбашок, надто довго тримати її на вогні також шкідливо. Щоправда, для правильного заварювання чаю нерідко потрібно, щоб після цього вона трохи охолола, а наскільки – залежить від виду чаю. Для зеленого оптимальний рівень становить 85 ºC, для жовтого й білого – 75-80º, для чорного – 95-99º. Тільки улуни й пуери заливають окропом.
3. Перед заварюванням чаю прогрівайте посуд окропом. Інакше вода віддасть частину свого тепла посуду, і результат буде непередбачуваним.
4. Зелений чай корисно заварювати 3-4 рази, улун і пуер та деякі сорти білого – ще більше, до 9-10. А щодо чорного й трав'яного напоїв думки розділилися. Зрідка таке практикується задля економії (і то – лише до 2 разів), але користь даного процесу сумнівна. Спрощено ситуацію можна описати так: якщо лист товстий і цільний — повторна заварка допустима та навіть бажана, якщо розмір часток маленький — вона не рекомендується.
5. Слідкуйте, щоб чай не перезаварився. Для цього краще залишайте чайне листя в чайнику або видаляйте їх із чашки.
6. Не допускайте охолодження напою, вживайте його гарячим.
Правильне заварювання для гурманів
Ця інструкція щодо правильного заварювання чаю підійде для гурманів. Якщо ви хочете зробити насолоду повною, дійте в наступному порядку.
1. Коли вода закипіла, візьміть чайник для заварювання з порцеляни, кераміки або ісинської глини. Обсяг його розраховується пропорційно числу людей, які його вживатимуть: по 1 споживачеві на кожні 100 г. Приклад: компанії з 3 осіб підійде 300-грамовий заварювальний чайник.
2. Прогрійте заварювальний посуд без поспіху. Пам'ятайте, що крутий окріп вам не потрібен.
3. Насипте заварку виходячи з виду і якості чаю, а також враховуйте бажану міцність напою. У цьому питанні можна експериментувати, але у випадку з найпоширенішими видами чаю орієнтуйтеся приблизно на 1 ложку на людину.
4. Час настоювання становить від 0,5 хвилини до 6 в залежності від виду чаю. Для зеленого (як і жовтого) потрібно від 30 секунд до 2 хвилин, для чорного – від 2 до 4. Найдовше настоюється білий вид напою і пуер – до 5-6 хв. Ну а улуну буває достатньо навіть 15 секунд.
Швидке заварювання, коли час обмежений
Коли ми кудись поспішаємо, то рідко думаємо, як правильно заварювати чай, проте можемо запам'ятати кілька простих думок. При заварюванні в чашці постарайтеся зловити момент і перелити напій в інший посуд, відокремивши від нього чайне листя. Як варіант, можна дістати їх ложкою і перекласти на блюдце. Другий момент: додаткові інгредієнти додавайте тоді, коли чай повністю заварився. Зокрема, така рекомендація є актуальною для тих, хто любить вживати цей тонізуючий напій з молоком.
Зазвичай найголовніше в правилах заварювання чаю – це хороша вода, дотримання потрібної температури і часу, який ви відводите на процес. Другим за значимістю є коректне дозування, а третім — посуд. Можливо, доречним буде придбати спеціалізовані заварники для чайних церемоній. Але навіть заварюючи чай нашвидкуруч, постарайтеся не зіпсувати його смаку.
- На сайте