Китайський чай: особливості вирощування, види і сорти, користь для здоров'я
Чай вважається винаходом китайців не випадково. Перші зі знайдених відомостей про вживання напою, що бадьорить і надихає на звитяги щодня, походять саме з Піднебесної. Спочатку листя з чайних дерев вживали більше як ліки. Але згодом чай перетворився на повсякденний напій, було навіть створено правила його вживання – знаменитий “Чайний канон” Лу Юя.
Оскільки саме китайці аж з 8 століття нашої ери вчать нас мистецтву чаювання, виникають деякі запитання. Чи справді їхній напій кращий, ніж, скажімо, чай зі Шри-Ланки? Яким чином вони вирощують рослину, яка стала відомою як Камелія? Які найсмачніші види і сорти існують? Яка користь для здоров'я від регулярного й помірного вживання напою? Відповіді на ці запитання розкрито в статті далі. Ну а для бажаючих особисто переконатись у істинності викладеного пропонуємо придбати китайський чай недорого за посиланням тут.
Технології вирощування і збору
Європа і навіть географічні сусіди китайців познайомилися з чаєм на багато століть пізніше. Зрозуміло, що в розумінні законів вирощування й збору вони перевершили решту країн на багато порядків.
Взагалі-то на смак чаю і його класифікацію більшою мірою впливають ферментація, особливості сушіння та зав'ялювання. Але кліматичні умови, час збирання врожаю, навіть погода в конкретний сезон теж роблять свою справу.
При збиранні чаю на плантаціях задіяні тисячі людей, зазвичай жінок. Така традиція пояснюється тим, що їхні пальці тонші, а дотики значно ніжніші. Чайні флеші збирають тільки вручну – потрібно акуратно зірвати бруньку і пару-трійку листків зі стеблом, ніяка техніка на це не здатна, та й чоловіки теж.
Збирають китайські чаї в 16 провінціях, особливо цінний зелений (неферментований) вид. Збирання врожаю прив'язане до сонячно-місячного календаря. Виділяють три основні періоди:
Шецянь. Назва походить від фрази "пробудження комах", яке настає з 5 по 20 березня. Зібрані провесною, після зимової сплячки, листочки, найцінніші і, звичайно ж, дорогі. Напій виходить м'яким і ніжним, післясмак – легким та приємним. Але купити в Україні такий чай нелегко, він пропонується хіба що на закритих аукціонах.
Мінцзянь. Цей період (у перекладі – “початок весни”) охоплює кілька тижнів – з 20 березня до 5 квітня. Чаї виходять багатогранними, збалансованими і без гіркоти.
Юйцянь. Наступні 15 днів, до 20 квітня включно, – період перед хлібними дощами, коли відбувається масовий збір. Повітря і ґрунт добре прогріті, зростання листя відбувається швидше та стабільніше. Це основна і менш дорога частина врожаю – чай насичений, глибокий, трохи в'язкий, з оксамитовим післясмаком та легкою гіркотою. Вважається, що максимальне задоволення можна отримати, смакуючи ковток за ковтком, – і щоразу смак буде відрізнятися.
У холодну пору в Китаї збирають лише улуни. Це рідкісні й дорогі чаї, особливо якщо вирощені на Тайвані. Вони діляться на рівнинні й гірські, причому другі зустрічаються частіше. Утім, улуни теж можуть бути весняними й осінніми.
Цікаві факти:
-
Гірські сорти вважаються особливо цінними. Навіть є думка, що залежність пряма – чим вищі плантації, тим краще. Елітні сорти можуть бути вирощені на схилах від 1500 м над рівнем моря.
-
Білий чай, який теж вважається елітним, збирають зранку – з 5 до 9 години, при цьому має бути хороша погода.
-
Повний цикл обробки китайського чаю призводить до втрати його маси на 25-30 %.
-
Один збирач за день здатний зібрати 20 кг листя.
Китайські чаї: види і сорти
Китайці знають про чай буквально все, століттями п'ють багато пуеру, поєднуючи приємне з корисним. Згадаймо деякі з них.
Китайський чай для схуднення
Не кожен китайський чай підходить у комплексній програмі корекції ваги. Потрібно бути уважним. Основний принцип допомоги – блокувати апетит. Так ось, Шу Пуер для цього підходить, а Шен Пуер ні. Також не варто вибирати ароматизований продукт або тим більше дешеву підробку.
Витриманий Шу Пуер підходить для вживання зранку натще, після цього їсти не хочеться кілька годин. Можна додавати в напій нежирне молоко – це викликає відчуття насичення, але не призводить до накопичення в організмі жирів. Можна також спробувати Пуер "Енергетична бомба", спресований у кулі.
Інші варіанти – уїшаньські й гуандунські улуни. Перший вид особливо люблять місцеві ченці – мабуть, за його заспокійливий ефект. Другий підходить для гурманів, яким взагалі важко сидіти на дієті. Гуандунський улун дуже смачний і замінює страви, якими любителі смачної їжі не проти поласувати.
Цікавий факт! У Китаї майже не зустрінеш людей із зайвою вагою, особливо в районі гір Уїшань. Певне, чай допомагає.
Але й звичайні зелені чаї теж підходять для схуднення. Вони здатні сприяти виведенню жирів і також зменшують апетит. Але ніколи не пийте ці напої із солодощами, інакше про корекцію ваги можна забути.
Що таке пуер
Вище вже багато разів було згадано слово “пуер”. Але що це таке? Цей вид чаю є постферментованим. Спочатку листя обробляють до рівня зеленого чаю, а потім піддають мікробній ферментації. Після цього хімічний склад і смакові властивості чаю суттєво змінюються. Збирають відповідний для його створення сорт, як правило, у провінції Юньнань, рідше – Сичуань і Гуйчжоу.
Які чаї є тільки в Китаї
Ексклюзивних видів чаю в Піднебесній вистачає. Це білий, жовтий, пуери й улуни. Чим вони відрізняються?
Жовтий чай |
За властивостями він ближчий до зеленого чаю (смак, аромат); лист проходить процедуру томлення, або обгортання; для обробки йдуть найвищі і найбільш молоді бруньки; аромат – лісовий чи трав'яний, смак – насичений, але ніжний та легкий |
Білий чай |
Окислення – 5-7 %; листочки покриті ворсом і обробляються дуже обережно; смак схожий на березовий сік з медом, він тонкий та освіжаючий з відтінками дині, персика й різних ягід |
Улуни |
Бірюзовий напівферментований чай; використовуються повністю розвинені "м'ясисті" листя певних сортів; дуже яскравий аромат; смак залежить від рівня ферментації: може містити деревні, медові, ягідні, шоколадні нотки |
Пуери |
Шен Пуер: світлий, сирий, спресований у різноманітні форми, помітна кислинка, легка солодкість, відтінки смаків: чорнослив, а також фініки й родзинки Шу Пуер: темніший, ферментований, дещо “важкий” смак, у якому поєднуються нотки горіха й шоколаду |
Корисні властивості
Коли складаються всілякі рейтинги тривалості життя, можна помітити, що Китай зазвичай обходить Україну позицій десь на 50. Є думка, що саме чай є однією з головних причин цього. Які докази цієї тези можна навести?
Про користь напою можна говорити годинами. Недарма у Піднебесній кажуть, що одна чашка чаю розоряє аптекаря. Деякі властивості:
-
Знімає головний біль.
-
Бадьорить, як кава, але при цьому не заважає гарній якості сну.
-
Очищає кров і печінку від токсичних речовин.
-
Поліпшує пам'ять, працездатність, концентрацію.
А ще багато сортів китайського чаю активізують імунітет, що дозволяє не витрачати багато грошей на ліки під час застуди. Однак, крім користі, чай повинен приносити ще й задоволення від смаку та аромату. А для такого ефекту необхідно знати секрети приготування напою, які розкриті в статті за посиланням далі – як правильно заварювати чай.
На завершення
Китайські чаї дуже різні за своєю суттю, але завжди якісні. Принаймні ті, що трапляються в Україні, дуже рідко бувають відверто поганими, хіба що це підробка чи прострочений продукт, якому понад півтора роки. Ми особливо рекомендуємо з нашого асортименту зелені чаї – чисті і з добавками.
Ну а для тих, хто все ще знаходиться в пошуках того смачного і корисного напою, пропонуємо ознайомитися з широким асортиментом чаю за посиланням тут.
Здравствуйте. У Вас классная статья про чаи. Видно, что вы эксперты. Недавно увлеклась китайскими чаями. Случилось после того как попробовала настоящий зелёный листовой чай в гостях. Узнала что самые вкусные сорта чая, это Молочный улун , тегуаньинь , да хун пао , пуэр .
У нас в городе только в лавках, развесной продают. Цена на данный чай завышена. Но самое главное у них нарушенная герметизация . Какими там руками его насыпают, страшно подумать.
Наткнулась на сайт. На нем весь чай продают с завода расфасованный. Можете дать совет как профессионал что думаете о данных чаях.