Найдорожча кава у світі – яка ж ?
Багато хто чув про те, що найдорожчою є кава з екскрементів. І це сувора правда, однак у зв'язку з цим фактом виникає кілька запитань: чому це так, з чийого саме посліду (і як) робиться, а також який у результаті виходить смак.
Утім, тема найдорожчої кави цікава з багатьох причин, особливо якщо скласти свого роду рейтинг, топ-5. Раптом із цих варіантів ви зможете підібрати щось підходяще для себе, нехай навіть це буде звичайнісінька арабіка, яка не пройшла через чийсь кишечник.
Так, найдорожчий не означає "найкращий" або "найсмачніший". Але певна залежність між поняттями таки є. Отже, якщо зосередитися на найвідоміших сортах, у ціну яких не входить дорога упаковка, результат буде таким.
Блек Айворі
Найдорожча кава робиться з посліду слона, а не тварини, про яку йтиметься нижче. Ця інформація є більш актуальною, ніж та, що наводиться сьогодні більшістю джерел про Копі Лювак (у нього почесне друге місце).
Black Ivory (Чорний Бівень) робиться в Таїланді, в ОАЕ і на Мальдівах, але тайський варіант набув найбільш широкого поширення. Процес виробництва такий. Слонів на спеціальних фермах годують стиглими, добірними зернами арабіки високого класу. Потім, через 15-30 годин, вони природним чином виходять із організму тварин разом із калом. Далі зерна вручну дістають із посліду, а потім промивають і сушать.
Чому потрібно було вигадувати такий шокуючий спосіб добування кави? Чи не можна було обійтися звичайним використанням арабіки? Справа в тому, що зерна в шлунку слона збагачуються ферментами і повністю позбавляється гіркоти. Також смак Блек Айворі можна назвати м'яким, щільним і трохи солодкуватим через взаємодію з типовими слонячими ласощами.
Ціна за 1 кг цього виду кави становить приблизно 1000 доларів. Але формується вона насамперед через те, що процес виробництва аж надто трудомісткий. Та й коефіцієнт корисної дії в слонів не надто високий. При 33 кг свіжих кавових ягід, з'їдених твариною, "на виході" залишається всього 1 кг придатних до вживання зернят – ягоди частково перемелюються й розжовуються.
Копі Лювак
До появи описаного вище виду кави найдорожчим справді був Kopi Luwak. В Індонезії, Індії і В'єтнамі є плантації, де використовується праця маленьких звірят, пальмової куниці (мусангу). Лювак – місцева назва тварин. Ці жителі джунглів люблять збирати найсмачніші кавові ягоди і з'їдати м'якоть, а потім повертають природі кісточки разом зі своїм послідом. Далі фермери вибирають їх і обробляють приблизно так само, як у випадку зі слонами.
Особливість у тому, що продуктивність мусангів вища, ніж у слонів. Але існує такий мінус: якщо звірят тримати в неволі, вони не розмножуються. Також вони їдять будь-які зерна, а не вибирають найкращі, як це відбувається з дикими їхніми побратимами.
І тому, щоб купити справжні какашки мусангів, потрібно купувати тільки каву, вирощену на Суматрі. В інших випадках ви можете потрапити на звичайнісіньку арабіку, що продається під розкрученим брендом. Оригінальний Kopi Luwak майже позбавлений гіркоти, відрізняється м'яким смаком і мускусним ароматом. Він має вершково-медові відтінки смаку і тривалий післясмак.
Вартість даного сорту може досягати майже 1000 $ за 1 кг у роздрібному продажі, хоча в Індії і Європі його можна знайти за 150 та 400 $ відповідно. Урожай збирається за 3-4 місяці, коли в організмі циветт (ще одна назва звірків) виробляються необхідні ферменти. Проте все це стосується саме дикого різновиду. Ну а штучний Kopi Luwak або те, що продається під цим брендом, буде дешевшим.
Блю Маунтін
Blue Mountain вирощується на Ямайці, причому винятково на схилах гори з такою самою назвою. Напрочуд збалансований смак сорту формується під впливом гірського повітря, складу ґрунту й морського вітру. Він доповнюється фруктовими й горіховими нотками. Цей різновид кави є високогірним, а це дуже цінується. Плантації височіють приблизно на 1,2 км над морем, а гора — на 2,2 км.
У цій місцевості немає температурних стрибків, що робить якість зерен стабільною. Якщо сорт Blue Mountain вирощується в інших регіонах, його смак поступається зібраному на Ямайці. Ямайські зерна йдуть на експорт не в мішках, а в дерев'яних бочках, що теж може впливати на смак. Ціна за 1 кг починається від 250 $.
Гасіанда ла Есмеральда
Сорт цінується гурманами за незвичайний смак і посідає почесне 4 місце в нашому рейтингу найдорожчої кави. Цей сорт росте на схилі гори Буру в Панамі, причому в тіні дерев Гуави. Ще один важливий чинник – вулканічний ґрунт. Щоб купити такий здатний бадьорити напій, потрібно віддати 220 $ за кг. Це не найдорожча кава у світі, але вона цілком тягне на звання елітної.
Кава з острова Святої Єлени
Ще один рідкісний і водночас крутий сорт кави з унікальними ароматичними та смаковими характеристиками зростає на острові Святої Єлени. Його секрет полягає в тому, що це дуже екологічно чистий район, далекий від підприємств і заводів. Висота вирощування такої арабіки — 3000 м над рівнем моря, а ґрунт тут теж вулканічний, багатий на мінеральні речовини. Стандартний варіант упаковки – 1 фунт, тобто приблизно 450 г, а за кілограм задоволення доведеться викласти понад 170 $.
Підсумок
Цей невеликий огляд ще раз доводить, що люди готові викладати за улюблений напій величезні гроші. Щоправда, у питанні “яка кава найдорожча у світі” є невелика каверза, адже ціни змінюються раз на кілька місяців, а ситуація на ринку обумовлена не лише смаком, а й обсягом виробництва.
Наш інтернет-магазин хоч і не продає таку дорогу каву, але пропонує гідну якість найпопулярніших сортів, представлених за посиланням далі – зернова кава.
- На сайте