Як вибрати зелений чай
Зелений чай – це узагальнений термін для сотень сортів. Лише в Китаї, який є його основним постачальником, налічується їх понад сімсот. Назва пояснюється кольором чайного листа, проте є чимало відтінків: матовий, смарагдовий, світло-оливковий.
Зелений чай корисний і відрізняється приємним смаком. І все-таки не кожен вид його однаково хороший. Саме тому виникає запитання "як правильно вибрати зелений чай". Виділимо кілька основних і другорядних критеріїв.
Вибір якісного зеленого чаю за основними ознаками
Якщо постає завдання зробити вибір хорошого зеленого чаю, варто звернути увагу не лише на ціну. Вищий сорт повинен мати такі показники.
Однорідність. Колір усіх листочків в ідеалі приблизно однаковий. Також цінується, коли немає різнобою в розмірі кожного з них.
Аромат м'який, квітковий, частково трав'яний. Нема сторонніх запахів.
Листова маса розсипчаста, суха і чиста. Немає чайного пороху, сміття й уламків листя.
На кожному листочку світлі ворсинки.
Якщо потерти скручений лист між пальцями, він повинен не перетворюватися порох, а ламатися.
Коли якісний зелений чай стикається з водою, що закипіла, і заварюється, лист розгортається і стає цілісним. Він не схожий на фрагменти чи уламки.
Фасування
У випадку з чаєм невдалим варіантом упаковки буде прозора, оскільки сонячне світло губить цінні органолептичні властивості листів. Також небажано зіткнення з киснем, тому й герметичність відіграє важливу роль. Нехай навіть упаковка буде картонною, а внутрішня сторона фольгованою – це краще, ніж скляна банка. Пластик також не підходить.
Дата на упаковці
Не варто думати, що зелений чай має величезний термін придатності, а дата збору і фасування не має значення. Добросовісний виробник зобов'язаний вказати ці дати. І вони будуть важливим критерієм правильного вибору з боку уважного покупця, адже зелений чай належать до категорії неферментованих. Термін придатності після фасування становить не більше 6 місяців. Але чим свіжіший збір, тим краще смак і властивості.
Найважливіший критерій – сезон, у який було отримано врожай, ранній зелений (весняний) краще ніж пізній (осінній). У першому випадку ви отримуєте багатий смак і яскравий аромат, а в другому смак більш гіркуватий, а аромат слабкий. Літній збір – це середній варіант, щільний і насичений.
Маркування
Якщо на упаковці вказані літери FOP, це хороший і дорогий зелений чай. Переклад абревіатури Flowery Orange Pekoe – "чай з молодого листя з тіпсами". Літера B означає broken (різаний), а D – dust (пил) свідчить про гіршу якість.
Розмір листа менш принципово впливає вибір зеленого чаю. Проте цільний є більш цінним. Особливо чудово, якщо він доповнений бруньками, що не розкрилися.
Країни-виробники
А як вибрати добротний зелений чай у країнах-виробниках? Китай — це чудовий варіант, якщо йдеться саме про цей продукт. Але оскільки країна дуже велика, у кожній провінції є свій підвид із унікальними характеристиками. Описувати їх усі немає сенсу, як і знаходити загальні властивості. І якщо ви бажаєте на собі відчути сприятливий вплив зеленого китайського чаю на організм, то пропонуємо ознайомитися з найбільш популярним його представником за посиланням далі – зелений равлик чай.
Індія також постачає зелений чай, проте тут його зовсім небагато, переважає чорний. Якщо ж на упаковці вказаний північний регіон, то це чудовий вибір, особливо коли йдеться про зелений дарджилінг з мускатним смаком і соковитим квітковим ароматом.
Шри-Ланка (Цейлон) і Індонезія експортують нижчі сорти зеленого чаю, проте вони можуть бути комусь цікаві як бюджетні. А зелений чай, що вирощується в Країні сонця, що сходить, призначений тільки для внутрішнього вживання і в Україну не потрапляє.
Вибрати й купити хороший зелений чай пропонує і наш інтернет-магазин за посиланням далі – зелений чай. Ми пропонуємо різні сорти на будь-який смак, переважно китайські. У нашому випадку вам гарантується оптимальне поєднання ціни і якості.
- На сайте