Як вибрати цикорій
Цикорій чомусь асоціюється з дешевим замінником кави, хоча це досить корисний і смачний продукт. Коштує він недорого, оскільки легко вирощується. І якщо щодо вибору інших гарячих напоїв багато неоднозначних нюансів, то в питанні "як вибрати цикорій" Усе більш-менш очевидно. На розсуд споживача залишається лише пара пунктів.
Який буває цикорій?
Для перетворення рослини на розчинний напій використовують в основному його корінь. Зустрічається цикорій у вигляді екстракту, коли рідину протягом кількох етапів випарюють. Розчинний варіант – це результат висушування того ж екстракту або приготування порошку в більш щадному режимі. І, нарешті, мелений вид: коріння обсмажується та подрібнюється.
Вибір хорошого цикорію з урахуванням способу виготовлення досить неоднозначний. Екстракт зберігає більше корисних властивостей, тому спосіб обробки більш акуратний. Молотий теж зберігає свої природні характеристики, проте його потрібно заварювати протягом 2-3 хвилин, і він рідко зустрічається в продажу. Розчинний цикорій знайти в магазинах набагато легше. Приготування максимально просте: потрібно залити порошок водою, бажано гарячою.
Чистота складу
Оптимальний варіант – 100 % цикорій. Але невже хтось розбавляє або підробляє натуральний інгредієнт, що так легко вирощується? На жаль, це так. Фальсифікат може попадати на полиці магазинів. При цьому підробити простіше порошкоподібний цикорій, а також його мелений аналог. Додаватися можуть жито, ячмінь і овес.
Є й шкідливіший замінник — мальтодекстрин. Патока, створена на основі рослинного крохмалю, – це зручний для недобросовісних виробників інгредієнт, оскільки він є загусником і ароматизатором. Але оскільки він викликає суттєвий стрибок рівня глюкози в крові, мальтодекстрин у складі протипоказаний страждаючим від цукрового діабету.
Як виявити ці речовини в складі? Як правило, це можна зробити не на стадії вибору цикорію, а лише після покупки. Якщо додати краплю йоду в напівпрозорий розчин на основі кореня цієї рослини, він може стати фіолетовим. Це означає, що при виготовленні використані мелені злаки. А мальтодекстрин виявляється за дуже світлим відтінку порошку.
Утім, можна покластися на чесність виробника і необхідність відповідності стандартам якості. Можливо, дані про додаткові інгредієнти наведені в складі.
Колір
Зазвичай цикорій має коричневий колір, а відтінок може бути від світлого до темного – залежно від рівня обсмажування. Щоб напій на його основі мав приємний смак з легкою гіркотою, бажано вибрати "золоту середину" відтінку, можливо трохи ближче до світло-коричневого. Принаймні в такому цикорії більше вітамінів, а аромат у нього яскравіший. Насиченіший смак у порошку темнішого кольору. І ще важлива його однорідність, вона вказує на послідовність дотримання технології обсмажування.
Вміст інуліну
Вміст інуліну у відсотках — один із показників, на які також можна дивитися. По ньому можна судити про його корисність. Бажаний рівень становить від 30 %. Якщо цикорій вирощують для виробництва напою, інуліну там більше, ніж у дикорослому, вибір на його користь буде мудрим рішенням.
Країна вирощування
Цикорій не дуже вимоглива рослина, її вирощують у багатьох місцях, у тому числі й у наших широтах. Але питання в тому, яким буде смак напою. Оптимальний для цикорію спекотний клімат, приблизно такий, як у Середземномор'ї. Тому наш не так цінується, як закордонний. В Україні буває холодно, тому напій має лікарський присмак і слабку міцність.
Якщо клімат країни спекотний, цикорій там “правильно” зріє. Поліпшуються рівень міцності й тонізуючі властивості, а лікарського присмаку практично не чути. Підходять Франція, Індія, Польща. Багато цикорію вирощується в Ярославській області Росії.
Запах і пінка
Різкі сторонні запахи порошку вказують на присутність штучних ароматизаторів. Це мінус або принаймні привід задуматися про те, що виробник хоче приховати. Щільна гарна пінка – це вже явний плюс, тому що свідчить про великий процентний вміст білка. Якщо рішення вибрати правильний цикорій, ви приймаєте з прицілом на корисність, цей чинник може стати визначальним.
Упаковка
Головне – герметичність. Зазвичай цей параметр можна швидко оцінити візуально. Якщо брати продукт у металевій упаковці, він буде значно дорожчим, хоча варіант сам по собі непоганий. Коли упаковка м'яка, можна перевірити її на дотик щодо наявності грудок, які вказують на непридатність цикорію, оскільки стався контакт з вологою.
Різні відтінки смаку
Як вибрати якісний цикорій до смаку, однозначно сказати неможливо. Він буває вершковим, майже шоколадним, з м'якою гіркуватістю або більш вираженою. Трапляються плодово-ягідні добавки: брусниця, чорниця, малина, шипшина, лимон тощо. Їх наявність не критична, але тут Усе залежить від ваших уподобань. Чистий вид завжди більш передбачуваний, а добавки бувають різної якості.
У цій статті ми розглянули, як вибрати справжній цикорій, як не потрапити на підробку і зіпсований продукт. Зверніть увагу, що в нашому інтернет-магазині продається цей чудовий напій власної торгової марки і за доступною ціною тут – купити цикорій.
- На сайте