Зелений чай: особливості, зберігання, властивості, найкращі сорти
Зелений чай – справжнє диво природи. Це скарб, який доступний кожному з нас, але, на жаль, дещо недооцінений. Його перевагу розуміють у Китаї, Японії та Індії, а в інших країнах поки що віддають перевагу чорному. Однак поступово ситуація змінюється.
Для чайних гурманів дуже важливо знати базову інформацію: відмінність від “чорного” виду, поєднання з добавками, термін придатності, користь і шкоду, найкращі сорти. Саме в цьому ми зараз розбиратимемося разом.
Зелений і чорний чай – у чому різниця
Чорний і зелений види чаю, за логікою речей, мають бути братами-близнюками. Вони беруться з однієї й тієї ж рослини з латинською назвою Camellia Sinensis. Але властивості й смак настільки відрізняються, що деякі споживачі й досі думають, що це зовсім різні культури. То в чому ж різниця?
Найголовніше – це ферментація. Чорний чай виходить через окислювальні процеси, які відбуваються після того, як листя залишили на спеціальних піддонах у сухому приміщенні. Ферментація сягає 70-85 %. Зелений чай підв'ялюють і сушать, але окислювальних процесів при цьому зазвичай уникають, хоча іноді допускається ферментація на 2-3 %. Додатково на його смак може вплинути вибраний спосіб сушіння, наприклад, у печі або на відкритому вогні.
Наступний момент – це склад. Ферментація змінює вихідне співвідношення речовин у листі. Ну а в зеленому (неферментованому) чаї залишається максимальна кількість мікроелементів, зокрема катехінів. Заварюють його за максимальної температури 80-85 градусів протягом 2-5 хвилин. Для чорного допустима температура до 95 °С, заварювання відбувається трохи швидше (1-4 хв.).
Однак, щоб Ви змогли насолодитися справжнім смаком і ароматом зеленого чаю, необхідно купувати продукт лише належної якості. Для цього пропонуємо дізнатися кілька основних ознак, на які варто звернути увагу при купівлі цієї продукції, зі статті за посиланням далі – як вибрати якісний зелений чай. Ну а якщо Ви бажаєте заощадити час та купити зелений чай недорого у перевірених продавців, то ознайомитись з їхнім асортиментом можна тут.
Добавки
Зелений чай особливо добре поєднується з деякими добавками (широкий асортимент якісного ароматизованого зеленого чаю за найкращими цінами ви зможете знайти тут). Кожна з них розкриває й доповнює знайомий смак, перетворюючи напій на витвір мистецтва. Але як дізнатися, з чим можна пити зелений чай, щоб посилити, а не зіпсувати задоволення? Як використовувати додаткові інгредієнти?
Зелений чай з молоком для мешканця України виглядає дещо екзотично. Але декому таке поєднання подобається. Обидва інгредієнти доповнюють і підсилюють один одного, тому не варто думати, що вийде неїстівна суміш. Цікаво, що молоко нейтралізує кофеїн, а зелений чай допомагає засвоїти молочний білок навіть людям, які страждають від його непереносимості. Існує також думка, що молокочай допомагає спалювати жири. Цілком доречно поєднувати цю добавку з імбиром.
Важливо! Не слід сидіти на дієті із суміші зеленого чаю й молока більше, ніж два дні. Також у деяких випадках варто обмежитися однією порцією на день. І ще: обидва інгредієнти мають бути свіжими. Молоко – не скислим, а заварка – щойно приготованою.
Зелений чай з жасмином продається прямо в магазинах, є він і в нашому асортименті. Цей компонент додає напою нотки аристократизму, а також заспокійливо впливає на нервову систему. Жасмин здатний зміцнити імунітет, а також допомагає запобігти безлічі захворювань.
Ще одна популярна добавка – бергамот. Рослина сімейства цитрусових має плід з дещо різким смаком. Однак для чаю масло бергамоту підходить, причому воно допомагає пом'якшити вплив кофеїну і тому робить напій придатним для вживання перед сном. Пасує зелений чай з бергамотом і при застуді, і при депресивному стані.
Про поєднання зеленого чаю зі м'ятою говорять навіть лікарі. Вони звертають увагу на заспокійливий ефект м'яти, а також на те, що ця трава допомагає знизити кислотність шлунка, якщо вона підвищена. Однак багато хто п'є такий напій просто через чудовий смак. Зрозуміло, що так теж можна.
Якщо додавати в зелений чай спеції та прянощі, його смак теж заграє новими фарбами. Так, імбир, підвищує тонізуюче-бадьорий ефект, а також прискорює обмін речовин. А якщо пити напій з корицею, він здатний посилити статевий потяг і активність. Дізнатися більше про те, які добавки сприятимуть зниженню ваги і як створити потрібний збір самостійно, можна зі статті чай для схуднення і фітнесу. Ну а для бажаючих знайти ефективні види фіточаю і жироспалювальні суміші трав за вигідними цінами пропонуємо ознайомитись за посиланням далі – фітнес-чаї.
Зелений чай може поєднуватись із фруктами, адже тоді ви збільшуєте вітамінний склад напою. Крім того, смак нагадуватиме про літо.
А що можна сказати про чай з лимоном? Він дуже звичний для нашої культури і корисний, але на Сході таку традицію не розуміють. Заради справедливості зауважимо, що звичай додавати часточки цього фрукта виник у Росії в 19 столітті як рятівний засіб від нудоти для мандрівників, змучених від постійної тряски в дорозі. Такий ефект пояснюється великою кількістю в напої вітаміну C. А ось додавання в нього цукру – погана ідея, тому що через поєднання з лимонною кислотою він погано позначається на зубній емалі.
Термін придатності зеленого чаю
Стандартний термін зберігання зеленого чаю – 1 рік. Після закінчення цього терміну він не те щоб стає шкідливим, а просто втрачає свої привабливі властивості: аромат і корисні речовини. Термін придатності, який стоїть на упаковці, це, звісно, дата фасування. Проте зазвичай сировина надходить у чайні компанії досить швидко – майже одразу після збирання врожаю.
Дату, яка стоїть на пачці, потрібно вивчити ще в магазині. Однак, коли ви вже придбали продукт, варто подбати про його правильне зберігання. Це означає, що приміщення має бути сухим, а температура – близькою до кімнатної. Поруч не має бути продуктів, що сильно й різко пахнуть. Також шкодять чаю прямі сонячні промені і постійна дія кисню (наприклад, коли ви забули закрити упаковку або баночку). Тара для зберігання не повинна бути дерев'яною чи пластиковою – ці матеріали мають свій “аромат”, який усе зіпсує.
Властивості зеленого чаю: його користь та шкода
Користь зеленого чаю було доведено експериментально вже давно. І тільки нещодавно “світила” медицини змогли обґрунтувати її розумними словами. Щоправда, вони виявили і кілька протипоказань.
У складі зеленого чаю, як відомо, є кофеїн. Це його головний алкалоїд, який надає організму бадьорості. Однак цей різновид речовини називається теїном, який діє значно м'якше, проте чудово активізує розумову й фізичну діяльність.
Калорійність зеленого чаю в чистому вигляді досить низька. У стандартній чашці напою (250 мл) близько 5 калорій. Однак якщо додати до нього цукор, мед, варення чи шматочки фруктів, показник збільшується одразу в кілька тисяч (!) разів. Але цікаво, що зелений чай ще й допомагає спалювати калорії. Багато досліджень підтверджують, що зелений чай покращує обмін речовин і тому корисний для схуднення.
Ось які речовини є в складі продукту: магній, кальцій, фтор, мінерали, катехіни (відмінні антиоксиданти), багато видів вітамінів, особливо C і E. Усе це в комплексі сприяє нормальному функціонуванню організму, а також знижує ризик розвитку онкологічних процесів. Ось деякі подробиці:
-
Зелений чай корисний для нирок, кишківника й шлунково-кишкового тракту загалом.
-
Це ефективний потогінний засіб, тому рекомендується при запаленнях, лихоманці, а також температурі вище за нормальну.
-
Користь для печінки виражається, зокрема, у тому, що зелений чай не дає проникнути в цей орган вірусу гепатиту C, а також виводить зайвий холестерин.
-
Для судин і серця напій теж корисний. Артерії стають еластичнішими, виникає перешкода для виникнення холестеринових бляшок.
-
Від стресу зелений чай допомагає, тому що знижує рівень кортизолу в крові.
-
Зелений чай знижує тиск за рахунок флавоноїдів у складі, тому рекомендується гіпертонікам, але не гіпотонікам. Один експеримент показав, що напій, хоч і не дає миттєвого ефекту, здатний на 10 % знизити артеріальний тиск після його регулярного вживання протягом 2-3 місяців.
-
Для вагітних цей продукт не протипоказаний, проте майбутнім мамам слід стежити, щоб добова порція кофеїну, яку отримує організм, не була перевищена. Вона міститься в 4 чашках зеленого чаю. Однак, якщо врахувати, що кофеїн зустрічається й в інших продуктах, краще обмежитися 1-2 порціями на день.
А що можна сказати про шкоду, ризики й побічні ефекти?
-
Зелений чай здатний порушити нервову систему. Для тих, хто страждає від нервового виснаження, це явне протипоказання.
-
Пити напій вранці цілком нормально. А ось на ніч не рекомендується. У деяких випадках це може спровокувати безсоння.
-
Хоча від високого тиску зелений чай зазвичай рекомендується, коли спостерігається гостра форма гіпертонії, його не можна вживати. Якщо є сумніви щодо вашої ситуації (наскільки “гострою” має бути хвороба), порадьтеся із сімейним лікарем.
-
Деякі хронічні захворювання, наприклад виразка, теж є протипоказанням. Кислотність шлункового соку при вживанні зеленого чаю дещо підвищується, а це провокує загострення.
-
Поширена думка, що зелений чай вимиває кальцій з організму. Насправді, якщо це й відбувається, то в мізерно малих кількостях. Ця властивість більш характерна для кави.
Також завжди варто стежити за своїм самопочуттям. Якщо після вживання зеленого чаю воно погіршилося, не варто примушувати себе. Зробіть як мінімум перерву. Спробуйте зрозуміти, чи ви правильно визначили причину. Якщо зелений чай справді винний, відмовтеся від нього.
Найкращі сорти зеленого чаю
Чи можна визначити найкращі сорти натурального зеленого чаю? Звісно, справу смаку ніхто не скасовував. Однак є таке поняття, як попит і популярність "у середньому". Ось від цього й будемо відштовхуватись, формуючи наш рейтинг, топ-3.
Мао Фен. Цей скарб зростає в китайській провінції Анхой. Сорт є завсідником усіляких рейтингів. Листя зеленого чаю збирають тут провесною, коли тільки починають з'являтися перші бруньки. Їхня обробка починається прямо в день збору, що благотворно позначається на ароматі – неймовірно яскравому й чистому. Ну а смак напою легкий і м'який.
Лунцзінь. Цей сорт універсальний – він подобається і чоловікам, і жінкам, і новачкам, і досвідченим гурманам. Смак дуже гармонійний, містить квіткові та трав'яні відтінки. Однак одна з центральних нот – смажене насіння гарбуза. Крупнолистовий зелений чай Лунцзінь здатний значно поліпшити настрій і допомогти творчій активності.
Бі Ло Чунь. Чай має поетичну назву - "смарагдові спіралі весни". Він відрізняється абсолютно неповторним ароматом. По сусідству на плантаціях зазвичай зростають фруктові дерева. Це не може не вплинути на властивості напою, який вбирає фруктові і квіткові ноти, а також дає ледь помітні медові відтінки.
Тепер ви, напевно, готові до вживання найприємнішого і найкориснішого у світі напою. Тільки пам'ятайте: щоб насолода була повною, а корисні властивості не нейтралізувалися, потрібно пити зелений чай без цукру.
- На сайте
- ВКонтакте
- РћРТвЂВВВВВВВВнокласснРСвЂВВВВВВВВРєРСвЂВВВВВВВВ
- РњРѕР№ Р В Р’В Р РЋРЎв„ўР В Р’В Р РЋРІР‚ВВВВВВВВРЎР‚
- Viber
- Skype
- Telegram