Какао: властивості, застосування, рецепти
Какао насамперед – це дерево. Тропічне дерево, з плодів якого видобувають шоколад і порошок, служить основою для приготування калорійного й зігрівального напою з такою самою назвою. Іноді його ще називають "шоколадним деревом". Ну а з погляду біологів це дерево з роду Теоброма, що в перекладі означає "їжа богів". Можна собі уявити, наскільки цінували дерево і його плоди американські індіанці та європейці, котрі відкрили його для себе.
Щодо какао можна розповісти дуже багато. Яка користь продукту з насіння плода для серця, шлунка, мозку тощо? Як його вибрати і правильно зберігати? Як какао застосовують у кулінарії? Як його можна приготувати, щоб було смачно?
Користь
Напій какао люблять насамперед через його смак. Однак користь для здоров'я розуміти також важливо. Напій дуже цінують діти і дорослі, чоловіки та жінки. У складі какао є вітаміни, мінерали, вуглеводи, такі необхідні для діяльності різних систем організму. А також є такі важливі антиоксиданти, що уповільнюють процеси старіння.
Тепер конкретніше.
Для мозку відіграють найважливіше значення поліфеноли. Вони стимулюють діяльність цього органу, покращують пам'ять. Якщо планується підвищене розумове навантаження, какао буде дуже доречним, наприклад під час складання іспитів. Цей же елемент має велике значення для людей похилого віку (тим, кому за 50), адже, покращуючи мозковий кровообіг, поліфеноли запобігають розвитку хвороби Альцгеймера.
Для серця корисні біоактивні сполуки зі складу какао. Завдяки їм знижується ризик "склеювання" тромбоцитів, відповідно, менша ймовірність утворення тромбів.
Користь какао є й для шкіри, адже в порошку присутній меланін. Це означає, що шкіра буде захищена від передчасного старіння й перегріву на сонці в спекотну пору року. Допомагає какао й для загоєння ран.
Для шлунка напій корисний, оскільки містить епікатехін. Він знижує ризик розвитку виразки.
Для печінки какао теж виявилося корисним, оскільки веде до зменшення стрибків портального тиску. Це особливо актуально при цирозі й фіброзі печінки, адже ці патології здатні викликати розрив судин. Проблема виникає через те, що кров не може вільно проходити через печінку. Однак завдяки чому какао здатне стримувати такі стрибки, не до кінця зрозуміло. Імовірно – через наявність флавонолів.
Ось так ми розглянули корисні властивості какао для чоловіків і жінок. Напій цілком може використовуватися в здоровому й лікувальному харчуванні завдяки унікальному складу мікроелементів.
Для дітей, однак, какао буде важкуватим, особливо для найменших. Після 2-3 років його давати вже можна, але в обмежених порціях – приблизно 50 мл на день і не більше 2 таких порцій на тиждень. Після 6 років дозволяється вживати до 100 мл за раз і трохи більше 4 порцій на тиждень. Ну а після 10 років можна пити какао через день.
Також у складі напою є дофамін – так званий гормон задоволення – і теобромін, що полегшує кашель. Усе ж таки багатьох лякає калорійність какао, що, здається, робить його невідповідним продуктом для бажаючих схуднути. Однак якщо розглядати чашку напою як замінник їжі, усе стає на свої місця. Тож його можна використовувати й для схуднення, якщо це дозволить менше їсти. Також, якщо ви займаєтеся спортом, продукт допомагає швидше відновити м'язи. Ну а шкода какао обмежується двома моментами: наслідки, що виникають при передозуванні, та алергенність.
Вибір і зберігання
Цікаво, що батьківщина какао – дощові ліси Амазонки, проте тепер дерева вирощують у деяких частинах Африки й Азії. Зараз головні країни-виробники – це Кот-д`Івуар, Індонезія, Гана, Нігерія, Малайзія й кілька інших країн з відповідним кліматом. Деревам потрібен теплий і вологий клімат, а також відсутність прямих сонячних променів. Вписуються у вимоги субекваторіальні країни, розташовані між 20 градусами північної й південної широти.
Аби вибрати какао, важливо знати про його сорти. Найважливіше значення мають три з них:
-
Кріольо. З цього виду виходить особливо смачний продукт, але рослина більш вимоглива і важко вирощується.
-
Форастер. 90 % шоколаду і какао робиться на основі насіння цього дерева. Воно трохи поступається в якості плодів, проте легше росте.
-
Тринітаріо. Це гібрид двох попередніх видів. Відповідно, його органолептичні властивості – проміжний варіант між кріольо і форастеро. Деякі види тринітаріо за якістю можна порівняти з кріольо, а інші все-таки поступаються.
Є, щоправда, ще вид какао під назвою Національ. Однак його частка у виробництві – менше 1 %, це дуже рідкісний вид, і ви його навряд чи зустрінете в Україні.
Будь-які плоди какао злегка гіркуваті, проте завдяки додаванню цукру й інших добавок ця особливість нейтралізується. Якщо ж говорити про те, який какао-порошок кращий, слід спиратися на наступні моменти:
-
Потрібно вибирати боби високої якості, які вирощені без застосування пестицидів та інших хімічних добавок. Найбільш непридатною продукцією "славиться" Китай.
-
Один з найкращих варіантів – це натуральний порошок.
-
Розчинний є зручнішим для приготування в домашніх умовах, проте містить речовини, завдання яких покращити споживчі властивості.
-
Існує таке поняття, як алкалізований какао. Мається на увазі, що цей порошок піддається обробці нешкідливого лужного розчину. Ціль – видалити з продукту непотрібні кислоти. Алкалізований какао більш насичений на смак, а за кольором темніший. Саме це і є той розчинний порошок, який не потрібно заварювати. Вибираючи між ним і натуральним продуктом, спирайтеся на свої вподобання.
-
Популярним є також замінник какао – кероб. Його виробляють з плодів ріжкового дерева. Він відрізняється більш солодким смаком і майже повною відсутністю жиру в складі.
Однак, щоб вибрати хороше какао, мало знати лише ці основні факти. Не забудьте звернути увагу на упаковку, зовнішній вигляд і аромат. Відмовитися від покупки слід у таких випадках:
-
Наявність неприємних запахів.
-
Пошкоджена упаковка.
-
Наявність грудочок у порошкоподібній масі.
-
Частка жиру менше 10 % – у цьому випадку в складі немає масла какао.
Властивості хорошого продукту:
-
Дрібний помел. Однак якщо є більші фракції, нічого страшного, головне – щоб не було неприємного присмаку.
-
Якщо взяти щіпку порошку пальцями, він залишається на шкірі, а не перетворюється на порох.
Після покупки подбайте про правильне зберігання какао. В ідеалі це має бути щільно закрита баночка. В іншому правила стандартні – нормальна кімнатна температура, відсутність високої вологості. Властивості продукту за такої умови зберігаються до 1 року. Також допускається покласти в ємність ванільну паличку – аромат стане солодшим.
Какао в кулінарії
Багатьох хвилює калорійність напою, і це зрозуміло. У чашці зі 100 грамами какао приблизно 289 ккал. Так, це чимало, проте напій дає почуття ситості. Якщо дотримуватись норми на день, а це 2 чашки, і не переїдати, жодних проблем із зайвою вагою не має бути.
Какао активно використовують у кулінарії, приміром при створенні випічки й десертів. Присутній там компонент меланін забарвлює продукт у темний відтінок, будучи найнатуральнішим і найкориснішим барвником, що робить какао застосовним навіть у дитячому харчуванні. Також какао-боби використовуються для створення морозива, шоколадного крему або пасти, молочних коктейлів, цукерок, рідкого (гарячого) і твердого (плиткового) шоколад тощо. І це лише основні продукти.
Особливо добре поєднувати какао з молоком, вершками, цукром, ваніліном, борошном і горіхами. Однак Вашу креативність ніщо не обмежує – порошок підходить навіть для додавання до соусу.
У результаті переробки насіння з плоду дерева Theobroma утворюється не лише порошок, але й какао-масло. Воно також використовується в харчовій промисловості і дуже корисне. За своєю суттю какао-масло – це суміш жирних кислот, з яких насичені становлять 57–64 %, а ненасичені – від 46 до 33 %.
Корисні властивості масла какао застосовуються в медицині й косметології. Так, воно підтримує роботу нервових клітин, живить організм вітамінами A, E і C, знімає больові відчуття із запалених тканин, допомагає загоювати пошкодження шкіри при отриманні опіків і утворенні ран, покращує роботу ендокринної системи організму, омолоджує шкіру.
Проте какао буває й знежиреним. Це дієтичний продукт, що особливо полюбився прихильникам дієти Дюкана. Він зберігає більшість плюсів звичайного какао, проте містить менше калорій (179 ккал на 100 г). При цьому в ньому зберігаються корисні мікроелементи – магній, цинк, залізо та інші. Основні продукти зі знежиреного какао – десерти, випічка, креми, морозиво тощо. Також саме з нього виходять смачні гарячі й холодні напої.
Рецепти
З какао-порошку можна приготувати безліч варіантів напою, причому найсмачніші робляться на молоці. Ось кілька цікавих рецептів.
-
Підготуйте 1 столову ложку натурального (нерозчинного) какао-порошку, пів літра молока, столову ложку цукру і спеції типу ванілі чи кориці до смаку.
-
Налийте молоко в каструльку і поставте на плиту, довівши до кипіння.
-
Додайте какао і цукор, ретельно розмішавши.
-
Залишіть на маленькому вогні на 5 хвилин.
-
Зніміть з плити і дайте настоятися.
-
Налийте в чашку.
-
Присипте зверху спеціями, якщо плануєте їх використовувати. Також можна додати маршмеллоу.
Таке какао смачніше в гарячому вигляді. Приготування з молоком вимагає деякої акуратності – не допускайте, щоб воно втекло, не відходьте далеко до моменту закипання.
А ось як приготувати холодне какао з морозивом:
-
Приготуйте какао звичайним способом, можна на воді, але краще на молоці.
-
Охолодіть.
-
Візьміть кульку морозива (в ідеалі – шоколадного, щоб посилити смак) і покладіть у чашку чи склянку.
-
Залийте зверху охолоджене какао.
-
Увінчайте композицію столовою ложкою збитих вершків.
Складові:
Що |
Скільки |
Какао |
1 чайна ложка |
Цукор |
2 ч. л. |
Гаряче молоко або кип`ячена вода |
1 склянка (200 мл) |
Збиті вершки |
1 столова ложка |
Морозиво |
1 кулька |
Цукрова пудра |
За смаком |
Смачного!
- На сайте
- ВКонтакте
- РћРТвЂВВВВВВВВнокласснРСвЂВВВВВВВВРєРСвЂВВВВВВВВ
- РњРѕР№ Р В Р’В Р РЋРЎв„ўР В Р’В Р РЋРІР‚ВВВВВВВВРЎР‚
- Viber
- Skype
- Telegram