Чай матча: виробництво, види, користь, протипоказання
Останнім часом в Україні активно обговорюється новий для нашого споживача напій – чай матча. Продукт продається у вигляді листя, розтертого в порошок. У Японії, яка є основним постачальником продукту на світовий ринок, вживання напою є чарівним дійством. Але й ми маємо можливість долучитися до східної культури. Для цього, як ви здогадуєтеся, потрібно купити матча-чай.
Декілька слів про назву. Вона традиційно вимовляється в нас як матча з наголосом на другому складі, хоча схоже, що з філологічного погляду точніше буде звучання "маття" - приблизно так воно звучить японською. Обидва слова вживаються у статтях і літературі, проте варіант “матча” трохи поширеніший, можливо, через англійське написання чаю – matcha.
Історія і причини популярності
Багато хто вважає, що батьківщина продукту – Японія, адже зараз цей нефритовий порошок надходить до нас переважно звідти. Однак насправді матча – винахід китайців, причому там вона вживалася ще до нашої ери. Збереглися свідчення, що ченці буддистів перетирали молоде листя чаю в ступках і заварювали в ємностях напій, що нагадує бульйон.
Тоді популярність чаю серед ченців пояснювалася тим, що він, як стверджувалося, допомагав їм занурюватись у медитативний транс. У 1167 році нашої ери до Китаю приїхав чернець Йосай, який хотів краще осягнути буддистські канони. Саме цей японець, до речі, згодом заснував школу містичного споглядання, де почали практикувати дзен. Тоді матча пили як ліки ченці й аристократи, для більшості мешканців Піднебесної напій був надто дорогий.
Виїжджаючи, Йосай прихопив із собою не лише насіння ідей дзен-буддизму, а й буквальне насіння чайного дерева. Він виростив їх у невеликому саду біля свого будинку, розробив ритуали чаювання і частенько обдаровував впливових придворних порошком матча.
Тоді напій чомусь почав втрачати популярність у Китаї. Однак у Японії він, навпаки, впевнено ставав частиною місцевої культури. Особливо широко матча-чай поширився в 14-16 століттях. У той час японські власники плантацій удосконалили технологію виробництва вищих сортів продукту. І тепер ми, не замислюючись, говоримо "японський зелений чай матча", а китайці, якщо їх це не влаштовує, нехай кусають лікті!
Виробництво
Матча має право називатися гордим словом “чай”, оскільки створюється на основі Камелії китайської або Camellia Sinensis (тобто та сама рослина, з якої роблять і звичайний чай). Різниця полягає в технології обробки й попередньої підготовки.
-
Попередній етап: кущі затіняють, аби захистити від прямого сонячного проміння. Такі дії дозволяють уповільнити зростання рослини, а листя зробити темнішим, унаслідок чого вони збагачуються низкою амінокислот.
-
Далі готується база до створення матча – так звана тентя. Цей етап включає сушіння зібраних листочків і їх розмелювання. Однак перш ніж приступити до подрібнення, із сировини видаляють прожилки і стебла.
-
У результаті виходить дрібний порошок, що за величиною фракцій нагадує пудру або тальк.
Види матча і смакові відмінності
Основна класифікація матча робиться за сортами: A, B, C і D – у порядку погіршення якості. Однак є також поділ кольорів. Що він значить?
Насправді переклад слова “матча” з японської – “перетертий”. Класичний чай такого роду – це саме перетерте листя Камелії. Але в певний момент люди здогадалися робити напої з інших рослин, а також перетертих. Так і з'явилися інші види:
-
рожева (перемелюють питахайю);
-
блакитна (з квітів ліани);
-
помаранчева (сировина – ягоди каму-каму);
-
жовта (подрібнені недозрілі плоди манго);
-
фіолетова (беруться ягоди годжі).
Однак ми тут говоримо про оригінальний вид матча – із зеленого чаю.
Який на смак чай матча? Досить оригінальний – гіркуватий і солодкий одночасно; але також є нотки п'ятого смаку, який ті ж японці відкрили і назвали "умамі" (у перекладі – приємний), він найближчий до смаку білкової їжі. Матча вищого сорту солодша, а нижчі сорти (сировину збирають пізніше) можуть сильно віддавати гіркотою.
Як обрати
Зробити правильний вибір даного продукту дуже нескладно – варіантів не так багато. Головне, щоб японська матча була якісною. Як це визначити?
-
Подивіться на колір. Він має бути яскраво-зеленим.
-
Зупиніть вибір на органічних видах матча.
-
Не женіться за дешевизною. Сам собою цей продукт через особливості виробництва досить дорогий. Дешевше можна купити лише найгірші сорти, а їх смак може не сподобатися. Нормальна ціна за вищий сорт – приблизно 440 грн/100 г, а трохи дешевше (близько 370 грн) матча можна купити оптом.
Знайти цей чай можна в спеціалізованих чайних магазинах і в інтернеті. Або ж у торгових точках з японськими товарами.
Склад і корисні властивості
Напій, про який ми говоримо, як і зелений чай, дуже корисний. Склад багатий на антиоксиданти, вітаміни (A, група B, C, E, K), є в ньому і кофеїн. З таблиці Менделєєва є калій, кальцій, магній, фосфор, цинк, мідь, залізо, натрій. Такий багатий склад не може не позначитись здоров'ї позитивно. А якщо більш конкретно:
-
Перешкоджає старінню шкіри.
-
Зміцнює імунітет.
-
Корисна матча для схуднення: прискорює обмін речовин, знижує рівень холестерину.
-
Бадьорить.
-
Знижує ризик розвитку ракових захворювань.
-
Запобігає сечокам'яній хворобі.
-
Допомагає в профілактиці серцево-судинних захворювань.
-
Покращує роботу мозку, допомагає посилити концентрацію уваги, а також засвоїти велику кількість інформації.
-
Позбавляє наслідків стресу і нервової перенапруги.
Останні два пункти зробили чай особливо улюбленим для японських студентів.
Чай матча: користь для жінок
Вище згадувалося, що онкологічні захворювання розвиваються при вживанні цього напою набагато рідше. Для жінок це особливо актуально, оскільки ризик розвитку раку молочної залози знижується на 22 %.
Другий момент – спалювання жирів і втрата ваги. Як пити матча для схуднення? Вживаючи напій, не варто захоплюватися калорійними солодощами. Пийте матча після їди через 30-45 хвилин 2-3 рази на день. Якщо вирішите вживати 2 чашки на день, не пийте чай після вечері.
І нарешті матча уповільнює процес старіння. Однак не варто забувати й про те, що кофеїн у чаї матча теж присутній – 70 мг у 1 чашці. Добова норма дорослої людини становить 300 мг. Це означає, що 2-4 порції, якщо немає серйозних проблем зі здоров'ям, зазвичай дозволити собі можна.
Заварювання
Щоб приготувати класичний збитий напій (матча з молоком) беруть продукт церемоніального класу. Кулінарний підходить для випічки, латте і смузі. Так-так, матча в кулінарії не рідкість.
Варіантів приготування багато. Ось традиційний рецепт. Серед них окремо виділяють міцний (койтя) і слабкий (усутя) напої – вони відрізняються пропорціями чаю до води.
-
Спочатку бажано пропустити порошок через сито, щоб не допустити утворення грудочок.
-
Накладають у чашку порошок ложкою з бамбука, називається вона тясяку.
-
Заливають матча не окропом, а водою, температурою трохи більше 80 градусів.
-
Отримана маса має стати однорідною. Для цього її потрібно збити. Для цього беруть тясен – спеціально призначений для чайної церемонії вінчик, також бамбуковий.
В отриманому напої не повинно бути грудок і гущі на поверхні. Молоко і цукор у класичному рецепті відсутні. Проте багато хто в Україні та інших країнах усе-таки додає молоко для пом'якшення гіркоти. У якості альтернативи японці рекомендують з'їсти перед чайною церемонією солодощі.
Пропорції. Для усутя (неміцного варіанта) беруть 2 г порошку – 1 звичайна чайна ложка (або 2 тясяку) без гірки на чашку 70 мл. Ну а для койтя (міцна матча) потрібно 4 звичайні ложки на 50 мл або 4 тясяку. Смак матча буде гіркішим при неміцному варіанті заварювання.
Загалом приготування матча не повинно викликати якихось складнощів, головна трудність – дістати японські аксесуари, якщо, звичайно, ви хочете зробити все за канонами.
Протипоказання
При вагітності чай не заборонено вживати. Обережність потрібна лише у зв'язку з наявністю кофеїну. Цій категорії рекомендовану норму 2-3 чашки на день перевищувати не можна категорично.
Кому протипоказано чай матча? В основному тим, у кого проблеми зі сном, але й таким людям можна пити напій зранку, а уникати – за 6 годин до сну та пізніше.
Чи можна пити матча натще? Ні, оскільки вона подразнює слизову оболонку шлунка.
Чи можна пити цей чай за підвищеного тиску? Ті, хто страждає на гіпертонію, знають, що будь-який вид чаю може підвищувати тиск ще більше. Не виняток і матча.
На завершення
Як бачимо, matcha – чай, вартий уваги нашого споживача, особливо якщо вам подобається зелений чай, практично ідентичний йому за складом мікроелементів. Його можна заварювати не лише на молоці. Поки що цей продукт досить дефіцитний в Україні, проте поступово його популярність зростає.
- На сайте
- ВКонтакте
- РћРТвЂВВВВВВВВнокласснРСвЂВВВВВВВВРєРСвЂВВВВВВВВ
- РњРѕР№ Р В Р’В Р РЋРЎв„ўР В Р’В Р РЋРІР‚ВВВВВВВВРЎР‚
- Viber
- Skype
- Telegram