Чай: найкращі бренди і марки, виробники, сорти
Чай використовують, за деякими оцінками, уже понад 5000 років. Спочатку на рослину камелія китайська звернули увагу через тонізуючі властивості її завареного листя. Сьогодні чай п'ють, щоб зігрітися в холодну погоду чи покращити здоров'я. Але як не загубитися за такого розмаїття асортименту? Допомогти можуть рейтинги марок і брендів, виробників та сортів.
Тренди й смаки мають властивість змінюватися, але популярність чаю в цілому незмінно висока. Він містить ефірні олії, амінокислоти, вітаміни, а також кофеїн. Напій на основі Camellia sinensis здатний зміцнювати імунітет, знімати стрес і благотворно впливати на ШКТ. Однак для цього потрібно вживати чай у помірній кількості та зробити правильний вибір із того, що представлено на ринку.
Марка чаю
Необхідно відокремлювати такі поняття, як марка чаю і компанія-виробник. На чайному ринку існує багато гравців, які є власниками багатьох марок або брендів. Іноді англійська назва продукту вводить в оману – складається враження, що він західноєвропейський, хоча насправді виробляється в Росії чи Україні.
Найкращі світові бренди (марки) чаю
Тут ми поговоримо про марки, представлені на ринку України. Якісь гідні, особливо дорогі, бренди можуть бути відсутніми, якщо їх у нас не продають.
Ahmad
Бренд Ahmad подається в рекламі як "справжній англійський". Частка правди у твердженні справді є – торгова марка належить британській компанії Ahmad Tea Ltd. Ну а розфасовка відбувається в Шри-Ланці, Індії, в Україні та РФ. Ціна на пакетований і розсипний види продукту помірна, якість вища за середню. Формат упаковок – коробки й жерстяні банки. Ну а плантації, з якими працює фірма, знаходяться в Індії, Кенії і Китаї.
Greenfield
Багато хто сприймає цю марку як англійську. Але насправді це продукт російського гіганта “Орімі Трейд”, який має дочірні структури в Україні і багатьох інших країнах. Асортимент налічує безліч чаїв – білого, чорного, зеленого, червоного. Договори на постачання сировини укладено з підприємствами Китаю, Кенії, Шри-Ланки, Індії і навіть Японії. Оскільки охоплені всі найбільші експортери чайного листа, якість і різноманітність на хорошому рівні. У своєму ціновому сегменті "Грінфілд" один із найбільш привабливих варіантів.
Dilmah
Досить рідкісний випадок, коли чай вирощується й фасується в одній країні – Шри-Ланці. Азіатська компанія виконує свою роботу напрочуд сумлінно. Асортимент особливо багатий – не лише чорний і зелений, але також купажі з трав та види чаю з додаванням ароматизаторів. Можна знайти чай "Ділма" як у розсипному вигляді, так і в пакетах.
Riston
У цьому випадку має місце деяка невідповідність рекламної кампанії і фактичного стану справ. Через поширені легенди споживачі нерідко сприймають “Рістон” як елітний англійський чай, хоча насправді він вирощується в Шри-Ланці. Тим не менш, купажі з чорного чаю з різних плантацій заслуговують на увагу. Нерідко в них додаються різні добавки – квіти, трави, фрукти і ягоди. У лінійці понад 90 видів чаю – розсипного і пакетованого.
Tess
Це, мабуть, не найякісніший чай, але за досить низькою ціною цього й не варто було б очікувати. У лінійці представлені різноманітні смаки, серед яких можна виділити "Санрайз", "Елр Грей", "Оранж" і "Цейлон". Головна відмінність: використовуються тільки високогірні сорти. Tess Pleasure дивним чином поєднує шипшину, яблуко, фрукти з тропіків, квіткові пелюстки.
Lipton
Ця торгова марка була створена в Англії наприкінці 19 століття. Саме чай "Ліптон" вперше був розфасований в одноразові пакетики. В асортименті представлені чорні й зелені чаї, а також усілякі купажі. Користувачі у відгуках відзначають природність його смаку й відсутність хімії в складі.
Майский чай
Це бюджетний бренд чаю, але все ж таки досить популярний. Концерн "Май" використовує спеціальну обробку чайного листа, у результаті якої навіть у пакетиках і пірамідках він зберігає свій смак та корисні властивості. Є й ароматизована лінійка – м'ята, чебрець, бергамот. І все ж знаходження даного виду чаю в рейтингах обумовлюється переважно низькою ціною.
Найбільші виробники чаю
Чай виробляють переважно країни Азії й Африки, що пов'язано з кліматом країн і частково з особливостями національної економіки. Тут ми здебільшого говоритимемо про обсяги виробництва, які визначаються двома чинниками – відведеними під плантації площами і врожайністю. Але рівень якості в даному топі зазвичай близький до зайнятого місця.
Топ 10 виробників
Тут можна було б розділити окремо виробників зеленого і чорного чаю, тоді картина трохи відрізнялася б. Але в узагальненому вигляді рейтинг найбільших постачальників чаю на світовий ринок виглядає так.
Китай
Цей безперечний лідер чайної галузі більшою мірою спеціалізується на зеленому чаї, у якості якого однозначно перевершує інші країни. Чорний представлений на гідному рівні, але все-таки трохи скромніше. Виробляються також улун, жовтий і білий чаї. Китай "попереду планети всієї", виробництво дуже серйозно поставлене, а обсяги експорту зростають навіть швидше, ніж площі плантацій, 56 % яких обробляються за найсучаснішими технологіями.
Індія
Індія стабільно тримається на другому місці, виробляючи близько 900 тисяч тонн чаю щороку. Комерційне виробництво свого часу налагодила тут Великобританія. Цікаво, що індійці належать до найбільших любителів чаю і споживають близько 70-80 % свого врожаю. Щоправда, переважно країна відома чорним чаєм, частка зеленого становить трохи більше 11 %. Серед найбільших виробників штати Ассам і Тамілнад. Також у всьому світі популярний сорт чорного чаю під назвою Дарджилінг, який вирощується в Західній Бенгалії.
Кенія
Нещодавно Кенія за обсягами виробництва чаю випередила острів Шри-Ланку. Найдивовижніше, що площі під плантації тут не такі вже й великі – великий урожай (у 2013 році було майже 270 тонн) пояснюється працелюбністю місцевих робітників. Також Кенія приділяє велику увагу селекції нових сортів з великою врожайністю або не дуже вимогливими до погодних умов. Ну а щодо смаку кенійського чаю, то він, як кажуть, на любителя. Якщо сказати більш прямо, то багато хто не в захваті.
Шри-Ланка
Ця країна нещодавно почала здавати позиції. Якість місцевих високогірних сортів не викликає сумнівів, а з кількісними показниками виникли проблеми. Почасти вони пов'язані з ерозією ґрунту, реформами держави, посухою 2017 року і повінню, що послідувала за ним. Також підростаюче покоління без захоплення належить до необхідності працювати вручну. Тут роблять чорний, зелений і білий види чаю. Обсяги далеко не лідерські – у 2016 році було менше 350 тисяч тонн, а зараз справи навіть гірші.
Туреччина
Усе чайне виробництво зосереджене в одному місці – неподалік міста Ризе. Умови вирощування чаю тут ідеальні. Але в основному він іде для внутрішнього вживання, тому що ввозити чай з інших країн через місцеві закони дуже дорого. Почасти тому чорний турецький, чи ризський, чай не дуже популярний в Україні.
Індонезія
Місцеве населення не особливо захоплене чаєм, значна частина врожаю експортується за кордон. Правду кажучи, не в захваті від продукту й українці, тому його на нашому ринку теж мало. Індонезійці багато експериментують із купажами, а рідкісні місцеві сорти практично невідомі у світі.
В'єтнам
Тут є як великі господарства, так і невеликі плантації, де врожай збирається ручним способом. Близько 60 % урожаю – чорний чай низького сорту, що обробляється механізованим методом. Однак 5 % в'єтнамського чаю заслуговує на увагу. Це делікатесні сорти із жасмину і лотоса. Інші 35 % – це зелений чай без особливих видатних якостей.
Японія
Тут чай дуже якісний, але обсягу виробництва вистачає лише для задоволення потреб численного місцевого населення. Пріоритетним є зелений чай. Найпопулярніші сорти: бантя, сенча, геммайтя і ходітя.
Іран
Чайна промисловість у Ірані стала розвиватися 1882 року. Зараз під плантації віддано близько 32 000 га землі, здебільшого вони розташовані в горбистій місцевості.
Аргентина
Аргентина – єдиний представник Америки в рейтингу – мало чим відома з цього боку українському споживачеві. Місцевий клімат найбільше підходить для вирощування асамського чаю. Але візитна картка Аргентини – трав'яний відвар із листя падубу.
Найкращі сорти чаю
Правду кажучи, сорт – набагато важливіший параметр, ніж бренд. Але й цей рейтинг правильніше розподілити за найпопулярнішими видами чаю. Отже, які ж вони, найкращі сорти зеленого і чорного чаю, що можна виділити серед китайського, індійського татцейлонського видів напою?
Зеленого
Ціліснолистові зелені сорти чаю цінуються більше за інші. Як ви побачите, більшість із них родом із Китаю. Але в кожному районі, де вирощують зелений чай, є свої секрети.
Ганпаудер. Цей сорт поставляється у величезній кількості і фасується під різними брендами. Вирощується в основному в провінції Чжецзян, назва Gunpowder взята з англійської мови й означає гарматний порох. Чайне листя скручене в невеликі щільні кульки. Смак у чаю насичений, трохи солодкуватий, медовий. Непідготовленого споживача спочатку може збентежити трохи димчастий, "копчений" аромат. Але якщо випити такий чай кілька разів, то є великий шанс його полюбити.
Бі-Ло Чунь, або Смарагдові спіралі весни. За такою “закрученою” назвою ховається свіжий, легкий і ароматний чай. Аромат у нього квітково-горіховий.
Лун-Цзін, або Колодязь дракона. Смак у нього класичний, а аромат яскравий. Один з найкращих чаїв за корисністю. Вважається, що сорт зміцнює організм і омолоджує.
Мао-Фен, або Ворсисті вершини Жовтої гори. Це легкий напій із квітково-персиковими нотками. Маофен, здається наповнений свіжістю, він ніби містить у собі силу гірського вітру.
На нашому сайті асортимент зеленого чаю представлений за посиланнями далі – тут і тут.
Чорного
Приблизно дві третини українців віддають перевагу саме чорному чаю. Тут законодавцями мод є Індія і Шри-ланка. Але й Китаю є що сказати.
Дарджилінг. Вирощений на схилах Гімалаїв, цей чай має терпкий смак і мускатний післясмак. Через це його навіть прозвали шампанським серед чаїв. На відміну від інших чорних сортів (повністю ферментованих), цей піддається ферментації лише з 90 %.
Асам. Пряний, трохи квітковий аромат із медовими нотками. Відмінно поєднується з молоком і лимоном, та й цукром його не зіпсуєш.
Лапсанг Сушонг. Це відомий багатьом копчений чай, який за даною характеристикою дасть фору Ганпаудеру. Його підв`ялюють на дровах із хвойних дерев.
Любао. Лідер за тонізуючими властивостями.
Кімун Гунфу Ча. Відрізняється яскраво вираженою фруктовою солодкістю і терпкістю. Підійде як замінник кави вранці – настільки він здатний бадьорити. При заварюванні набуває соковитий бурштиновий колір.
На нашому сайті асортименти чорного чаю представлені за посиланнями далі – тут і тут.
Китайського
Щоб дізнатися найкращі сорти китайського чаю, подивіться насамперед підрозділ про зелений чай. Описані в попередньому розділі останні три сорти також вирощуються в Китаї. Можна виділити ще кілька.
Улун Да-Хун Пао. Знімає головний біль, позитивно впливає на імунітет, сприяє посиленню концентрації і покращує настрій.
Жовтий чай сорту Цзюнь Шань Інь-Чжень. Раніше вважався привілеєм сім'ї імператора (за продаж його іноземцям навіть загрожувала страта), але тепер доступний усім “смертним”. Смак і аромат просто виняткові завдяки тому, що бруньки відбираються дуже строго. Щоправда, такого чаю виготовляється дуже мало, дістати його в Україні важко.
Червоний чай сорту Цимень Хун Ча Гунфухун. Відрізняється багатством смаку та аромату: можна помітити і квіткові, і фруктові нотки, і прянощі, і кислинку. Знаючі люди стверджують, що він допомагає скинути зайві кілограми і сприяє зміцненню серцево-судинної системи.
На нашому сайті асортимент китайського чаю представлений за посиланням далі – тут.
Індійського
Ось якими сортами чаю, окрім згаданих вище, славиться Індія.
Нілгірі (Блакитні гори). Смак цього сорту чаю одночасно ніжний і різкий, бадьорий та з лимонним смаком. Також Нілгірі входить до складу різноманітних купажів.
Сіккім. Цей сорт трохи поступається Дарджилінгу за якістю, хоча перебуває з ним в одній ціновій категорії. Декілька його особливостей – свого роду копія певних властивостей Дарджилінга й Ассама: терпкість, нотки солоду, тонкий аромат.
На нашому сайті асортименти індійського чаю представлений за посиланням далі – тут.
Цейлонського
Цейлонські чайні традиції залишаються сильними. На Шри-Ланці ростуть такі сорти чаю.
Ува. Сорт бюджетний, але смачний. Бадьорий вплив дуже потужний, а ось аромат не надто виражений.
Дімбула. Довгастий лист з безліччю прожилок має середню міцність і яскраво виражений дубовий смак. Цей напій відносять до категорії елітних, його насиченість можна штучно збільшити, просто подовживши процес заварювання.
Канді. "Принцеса Канді" вважається одним із найміцніших видів чаю. Має легкі нотки терпкості. Добре поєднується не лише зі м'ятою та лимоном, але й з молоком.
Нувара Елія. Це так зване "цейлонське шампанське" коштує досить дорого. Листя, що росте на висоті близько 2 км, просочується чистим гірським повітрям і запахом хвої. Оксамитовий смак цього сорту особливо полюбили в Японії і в деяких країнах Європи.
На нашому сайті асортимент цейлонського чаю представлений за посиланням далі – тут.
Рейтинги
Коли мова заходить про чайну культуру або традиції чаювання, ми часто думаємо про ті самі країни-виробники. Але якщо подивитися на обсяги споживання напою, картина виявиться дещо несподіваною.
Топ 10 країн із споживання чаю
Порівняємо не загальну кількість випитого чаю, а споживання на душу населення в кілограмах на рік.
1. Туреччина |
6,87 |
2. Марокко |
4,34 |
3. Ірландія |
3,22 |
4. Мавританія |
3,22 |
5. Великобританія |
2,74 |
6. Сейшельські острови |
2,08 |
7. ОАЕ |
1,89 |
8. Кувейт |
1,61 |
9. Катар |
1,6 |
10. Казахстан |
1,54 |
Скупі статистичні зведення зберегли мало інформації про те, що стоїть за цими цифрами. Але очевидно, що жителі цих країн п'ють чай з якогось приводу і без нього, з друзями та гостями, а казахи, наприклад, нерідко використовують екзотичні методи заварювання.
Сподіваємось, наш чайний екскурс виявився для вас корисним.
- На сайте