Чорний чай: вирощування, користь і шкода, найкращі сорти, правила заварювання
Чорний чай – один з улюблених напоїв приблизно ⅔ українців. Звичайно, у нас його вживають не так, як, скажімо, в Англії, але все-таки більшість сімей не може собі уявити день без цього напою як узимку, так і влітку.
У цій статті ми торкнемося виробництва чорного чаю, його користі й шкоди, обговоримо відомі сорти та секрети правильного заварювання. Після цього ви станете чайним експертом і зможете придбати серед широкого асортименту чорного чаю за доступними цінами (дивіться тут) той варіант, який найбільше підходить саме вам.
Що таке чорний чай і чим він відрізняється від зеленого
Спочатку визначимося з поняттям. Чорний чай – це не якийсь особливий вид Камелії китайської, а ферментований лист, тобто такий, що піддали окисленню. Витримка, зав'ялювання, обсмажування, скручування повністю змінюють структуру чайного листа. У результаті ми отримуємо зазвичай не гіркий, але часом дещо терпкуватий, а іноді солодкуватий напій. Відтінки смаку бувають квітковими, пряними і навіть горіховими.
Варто зазначити, що в Китаї чорний чай називають червоним. Отже, якщо зустрінете такий термін у китайському джерелі, майте на увазі – вони дивляться на колір напою, а не сировини.
Ці особливості і відрізняють чорний чай від зеленого, який лише трохи піддається ферментації перед сушінням. Також ці види напою містять приблизно однакову кількість флавоноїдів, але вони відрізняються структурою. У чорного чаю через окислення флавоноїди перетворюються на складніші речовини – флавіни. Ця тема більш детально розкрита в статті за посиланням далі – зелений чай: особливості й основні відмінності від чорного.
Де вирощують чай
Чай як такий вирощують переважно в Азії й Африці. Найбільш відомими виробниками є Китай, Шри-Ланка (колишній Цейлон) та Індія. Однак якщо говорити саме про чорний вид, останні дві країни дещо випереджають Піднебесну щодо якості. Натомість китайці роблять найкращий зелений чай.
Проте географія чайних плантацій не обмежується цими країнами. Виробництво продукту налагоджено також у Кенії, В'єтнамі, Ірані, Пакистані, Туреччині, Грузії й у невеликій частині Російської Федерації (Краснодарському краї). Щоправда, у деяких з цих територій якість виробництва залишає бажати кращого, а в інших роблять зовсім мало чорного чаю на експорт. Тож нам доводиться задовольнятися зазвичай цейлонськими й індійськими сортами.
Чорний чай і здоров'я
Усі експерти сходяться на думці, що чорний чай загалом впливає на організм позитивно. Є окремі індивідуальні випадки протипоказань, проте досить рідкісні.
Користь
Дослідники встановили, що чай добре відбивається на мікрофлорі кишківника. Метаболізм покращується, а зайва рідина успішно виводиться. Найбільше чай цінують за його здатність бадьорити, видаляти токсини, підвищувати імунітет. Ось що ще він уміє:
-
Стабілізує кров'яний тиск.
-
Знижує ризик інсульту. Щоправда, для цього потрібно вживати напій щодня.
-
Зміцнює зуби і ясна.
-
Знижує рівень холестерину.
І це лише коротко.
Шкода і норма на день
Іноді чай, зокрема чорний, здатний перезбуджити нервову систему. Дехто також скаржиться на загострення виразки чи гастриту. У чому причина?
Перше – чорний чай не варто пити відрами, а точніше – більше 3-4 чашок. Це і є норма на день, верхня її межа. Надлишок кофеїну та інших речовин в організмі ні до чого хорошого не призводить. Безсоння – лише один з можливих наслідків. Однак усе це наслідки передозування, а не вживання чаю як такого.
Що ж до виразки й гастриту, то вона провокується здатністю чаю виділяти шлунковий сік. Це може бути і благом, і небажаним явищем. Як правило, достатньо просто уникати вживання напою, що бадьорить, натще. Якщо ж він поєднується з їжею, то нічого страшного не повинно бути. Однак за наявності проблеми зі шлунком краще зайвий раз проконсультуватися із сімейним лікарем.
І щоб чорний чай приносив користь, а не шкоду, варто дотримуватися кількох простих порад:
-
Не потрібно його перезаварювати, тобто тримати довше кількох хвилин. Заварили – випили, і ніяк інакше.
-
Не слід заварювати чорний чай кілька разів. На відміну від зеленого, він для цього годиться.
-
Не можна розбавляти заварку водою. У такому разі вся користь нівелюється.
-
Не рекомендується додавати до чаю цукор. Так збільшується його калорійність і знищується значна частина корисних властивостей.
Найвідоміші сорти
Деякі любителі чаю при покупці дотримуються такого правила – краще брати один з найвідоміших сортів. У такому разі ви дійсно не помилитеся, якщо, звичайно, вам трапиться чесний продавець.
-
Асам. Це назва індійського штату і, відповідно, саме там чай цього сорту вирощують. Крупнолистовий Асам збирається влітку, він дуже цінується в усьому світі і чудово поєднується з молоком, м'ятою та лимоном.
-
Дарджилінг. Це елітний індійський чай, також названий на честь провінції, де розташовані плантації. Дарджилінг виробляється у набагато менших обсягах, коштує дорожче, але дуже цінується в розвинених країнах, особливо в Англії. Найціннішим вважається весняний збір. Завдяки смаковим властивостям сорту його називають ще чайним шампанським.
-
Ерл Грей. Це суміш чаю з Індії, Китаю й Шри-Ланки, ароматизована бергамотом. Свою назву сорт отримав на честь англійського графа. Бергамот посилює тонізуючі властивості напою.
-
Кенія. Цю загальну назву іноді застосовують до всіх кенійських сортів, проте їх тут близько 50, і всі виростають на вулканічному ґрунті. Хоча технологічні можливості Кенії досить скромні, багато хто зазначає, що листя місцевого чаю більші і соковиті, причому кущі вирощують без використання хімічних добрив.
-
Лапсана Сушонг. Чай з китайської провінції Фуцзянь має виражені нотки копченості. Подейкують, що напій на основі цього сорту дуже любив Уїнстон Черчілль, який вбачав у ньому аромат кубинських сигар. Інші споживачі відзначають відтінки карамелі, імбиру, горіха й кориці.
Заварювання чорного чаю: як зробити все правильно
Чорний чай найкраще заливати водою майже одразу після закипання чайника. Тобто температура рідини має бути трохи меншою за 100 – точніше, близько 95°. Як посуд оптимально використовувати чайник з глини, порцеляни або скла.
Щоб не зіпсувати заварювання, слід дотримуватися лише кількох рекомендацій:
-
Використовувати строго чисту воду – фільтровану, джерельну або магазинну бутильовану.
-
Настоювати напій потрібно від 3 до 5 хвилин, залежно від сорту. Заварку слід розлити по чашках, не розбавляючи водою.
-
Дозування – 1 чайна ложка на чайник для заварювання обсягом 400-500 мл.
Вибір якісного чорного чаю в інтернет-магазині
Щоб покупка такого чудового продукту, як чорний чай, не затьмарилася негативними емоціями, дуже важливо знайти хорошого постачальника. Ось його характерні розпізнавальні ознаки: широкий асортимент, низькі ціни, оперативна доставка, доброзичливий сервіс, а також приємним бонусом можуть стати подарунки. До речі, усі ці фактори дивовижним чином поєднуються в інтернет-магазині Торбафуд.
- На сайте